Bătaie de joc: medic NEPLĂTIT din 2015! Spitalul CF RECUNOAŞTE, dar zice că NU are bani
Bătaie de joc: medic NEPLĂTIT din 2015! Spitalul CF RECUNOAŞTE, dar zice că NU are bani
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestA câştigat în instanţă, ministerul Transporturilor se face că plouă
A câştigat în instanţă, ministerul Transporturilor se face că plouă
Spitalul Universitar Constanţa nu o mai scoate la liman cu datoriile! Pe de o parte, se confruntă cu popririle pe conturi instituite neplata utilităţilor la CNAPM, pe de altă parte executorii judecătoreşti bat la uşă. De data aceasta este vorba despre o acţiune venită din partea unui medic chirurg ce nu şi-a mai primit banii pentru serviciile prestate de mai bine de patrui ani. Ce-i drept, medicul este pensionar şi a continuat să activeze în cadrul spitalului din lipsă acută de cadre medicale. Este vorba despre Constantin Pănciulescu, care a ieşit la pensie în anul 2014, dar a constinuat să activeze în cadrul spitalului, în baza unor contracte de prestări servicii. Din februarie 2015, acesta nu a mai fost plătit pentru serviciile sale, fapt pentru care a deschis acţiune în instanţă. În mai 2018 a câştigat, însă nici până astăzi nu a fost respectată hotărârea. Cu executorul la uşă, conducerea unităţii medicale a reacţionat, în sensul că a depus acţiune în instanţă, contestând executarea silită.
Constantin Pănciulescu a fost medic chirurg la Spitalul Universitar CF Constanţa, timp de 30 de ani. În 2014, a ieşit la pensie însă, având în vedere lipsa de personal medical, a prestat servicii medicale către unitatea medicală, în Secția de chirugie în temeiul unor Contracte de prestări servicii încheiate prin cabinetul său medical, contracte ce au atras, după sine, şi acte adiţionale. Medicul a emis facturi fiscale însă, din februarie 2015, până la 11 decemrbie 2017 acestea nu au fost achite. Adică, un număr de 34 de facturi pe care unitatea spitalicească şi le-a însuşit. Pentru că nu a fost plătit, medicul s-a văzut nevoit să depună acţiune în instanţă, în martie 2018. După doar două termene de judecată, mai exact în mai 2018, instanţa s-a pronunţat în favoarea medicului, în sensul că spitalul a fost obligat spitalul să-i plătească suma de 142.617,21 lei, în termen de 25 de zile de la comunicare, decizia fiind executorie.
Spitalul recunoaşte debitul, invocând insuficiența fondurilor proprii
Ulterior, mai exact în iunie 2018, spitalul a formulat o acţiune în anularea hotărârii, motivând judecătorilor că nu dispune de fondurile necesare pentru a face plata, în termenul de 25 de zile stabilit de instanță. Debitele restante înregistrate sunt cauzate, spun reprezentanţii unităţii medicale în instanţă, de lipsa fondurilor și bugetului limitat care a fost aprobat unității spitalicești, care este o instituție publică finanțată din venituri proprii. Judecătoria Constanţa nu a ţinut cont de acest aspect şi a respins, în iunie, acţiunea în anulare. Pentru că, nici în aceste condiţii spitalul nu şi-a plătit medicul, Constantin Pănciulescu a mers, din nou, la instanţă, în mai 2019, solicitând admiterea executării silite. Acţiunea a fost admisă pe 27 mai a.c. Cu executorul la uşă, reprezentanţii spitalului au luat, din nou, calea instanţei, contestând executarea. Acţiunea a fost depusă la Judecătoria Constanţa pe 9 iulie a.c. Încă nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
Surse din cadrul spitalul recunosc că medicul a prestat servicii şi că trebuie plătit însă, în momentul în care şi-a asumat angajamentul de a presta, în continuare, servicii medicale trebuia să ţină cpnt de situaţia financiară a unităţii medicală. Este cel mai probabil că Spitalul CF să se aleagă cu o nouă poprire pe conturi, de data aceasta pe contul de salarii.
Nu este prima oară când unitatea medicală se confruntă cu astfel de situaţii. Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța a fost înființat prin Ordinul Ministrului Transporturilor și Telecomunicațiilor nr.1044 din 05.08.1980. Necesitatea organizării și dezvoltării unei rețele sanitare proprii Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Infrastructurii rezidă din domeniul de activitate al acestei instituții, respectiv transportul feroviar, auto și naval, domeniu de importanță națională maximă. Ca urmare a adresei nr 6223 din 7 mai 1948, are loc transformarea Dispensarului D.P.M. de pe vremea aceea, în spital, făcându-se primele demersuri de amenajare si dotare corespunzatoare pentru noua destinație a spațiului. Astăzi, Spitalul are trei locații: Spitalul CF, situat pe Bulevardul 1 Mai, Policlinica, situată pe Bulevardul I.C. Bratianu, și Spitalul Port-Secția de chirugie și internele. Toate, au acumulat datorii, atât la bugetul de stat, cât și la Compania Națională Administrația Porturilor Martimine considerabile, fapt pentru care compania continuă demersurile pentru recuperarea debitelor.
Mirela PASCAL
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News