REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

BĂTAIE pe RUINELE complexului sportiv din Tomis Nord. Cine nu dorește DEMOLAREA!

BĂTAIE pe RUINELE complexului sportiv din Tomis Nord. Cine nu dorește DEMOLAREA!

Replica API 4 februarie 2020 | 23:48 1099

La sfârșitul anului trecut, municipalitatea a obținut certificatul de demolare a clădirilor ce se află pe terenul unde urmează să fie amplasată Sala Polivalentă. Asociația Club Metalul susține că respectivele imobile îi aparțin, așa că se opune demolării. Speră să obțină sprijinul magistraților constănțeni, depunând pe rol o cerere de suspendare a autorizației. De altfel, asociația a acționat în instanță municipalitatea și în ceea ce privește certificatele de urbanism obținute în vederea demarării proiectului, fără succes, însă.

Primăria Constanța a obținut, în octombrie anul trecut, certificatul de urbanism în regim de urgență pentru desființarea următoarelor construcții situate în zona Badea Cârțan: c1-vestiar, c2-tribună, c3-vestiar, c4-stație pompe, c5-post trafo, c6-bazin înot, c7-vestiar, c8-vestiar, c9-post trafo, c10-garaje, c11-tribună, c12-tribună, c13-tribună, c14-vestiar, c15-vestiar. La dată recentă, Asociația Club Metalul a cerut suspendarea executării certificatului de demolare nr. 101/18.10.2019, oprirea lucrărilor ce fac obiectul acestei autorizații până la soluționarea pe fond a cauzei vizând anularea actului administrativ unilateral constând în autorizația nr. 101/18 .10.2010 emisa de Primăria Constanța pe motiv că imobilele îi aparțin. Acțiunea primăriei a survenit după ce, la sfârşitul anului 2018, Compania Națională de Investiții, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, a semnat contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții “Sală Sport Polivalentă – 5000 locuri, municipiul Constanța, județul Constanța”, din Bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 254, zona Badea Cârțan. Lucrările vor fi efectuate de Asocierea S.C. Euromateria S.R.L, S.C. Aduro Impex S.R.L, Conpat SCARL – DELTA CON S.R.L, Research Consorzio Stabile S.C. ARL. Asociația Club Metalul a acționat în instanță municipalitatea, solicitând anularea mai multor certificate de urbanism, numai că, pe 22 august 2019, a respins acțiunea, decizia fiind atacată. După ce primăria a obținut certificatul de demolare a clădirilor, Asociația a depus acțiune în instanță, solicitând sistarea lucrărilor de demolare.

Șirul evenimentelor

Asociaţia Clubul Sportiv Metalul Constanţa o asociație sportivă, înființată în anul 2005. În anul 2008, a dobândit în proprietate prin act de vânzare-cumpărare încheiat la data de 15.06.2008 cu vânzătorii Valentin Șurghie și soția acestuia, construcțiile C1clădire vestiare, C2 tribună, alei incinta, rețele de utilități, gradene, covor gazon natural, tabela de marcaj electronică, împrejmuire (gardul) și instalațiile de drenaj aferente terenului în suprafață de 14.553,43 mp. situat în zona Badea Cîrțan, baza sportiva SOMACO-Tomis Nord, clădiri ce fac obiectul lucrărilor de demolare astfel cum au fost aprobate prin autorizația nr. 101/18.10.2019. Construcțiile amplasate pe terenul în suprafață de 14.553,43 mp. au fost în posesia asociației încă din anii 2005-2006, fiind folosite în mod continuu și neîntrerupt, până în prezent. Începând cu anul 2005, prin hotărâri succesive de consiliu local s-a apreciat că terenul în suprafață de 14.553,43 mp face parte din suprafața de 60.192 mp situată în Constanta, zona Badea Cârțan care se afla în domeniul privat al mun. Constanta. În anul 2014, prin HCL nr. 279/18.12.2014, după încă două hotărâri de consiliu local anulate, s-a aprobat predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale a Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții CNI SA pe baza de protocol a amplasamentului (teren) reprezentând lot 1 în suprafață de 60.192 mp, pe perioada realizării obiectivului Sala Polivalentă. În luna noiembrie 2018, la cererea Municipiului Constanța, Primăria Constanța a eliberat Certificatul de urbanism nr. 4155/09.11.2018 pentru utilizarea în scopul declarat, respectiv desființare construcții Cl, C2, C3, C13, C14, C15. Asociația a solicitat anularea Certificatul de urbanism nr. 4155/09.11.2018, cauza aflându-se în procedura de regularizare-recurs.

Ulterior, prin HCL nr. 258/25 iunie 2019 s-a aprobat amplasamentul obiectivului de investiții de utilitate publică și de interes local „Sala Sport Polivalentă — 5000 locuri". Totodată, s-a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiții, expropriator fiind municipiul Constanța prin Consiliul Local și Primar, lista cuprinzând imobilele supuse exproprierii, proprietarii sau deținătorii acestora și sumele individuale aferente despăgubirilor constituind Anexă 2 la hotărâre (art. 2). De asemenea, s-au aprobat sumele individuale rezultate din rapoartele de evaluare, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care fac obiectul exproprierii (art. 3). Asociația a introdus acțiune în anulare a HCLM nr. 258/26.06.2019, cauza fiind înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța.

Prin Dispoziția nr. 3941/13.09.2019 privind exproprierea imobile proprietate privată, au fost stabilite sumele stabilite cu titlu de despăgubiri, astfel: pentru obiectivul Cl-38.136 Euro și pentru obiectivul C2-27.492 Euro, fiind astfel recunoscută implicit reclamantei calitatea de proprietar al construcțiilor respective. La data de 11.10.2019, asociația a notificat primăria cu privire la faptul că nu este de acord cu suma stabilită drept despăgubire, arătând că, la stabilirea cuantumului despăgubirii, prin raportul de expertiză, anexă la HCLM nr. 258/2019, nu au fost evaluate aleile incinta, rețelele de utilități, gradenele, covor gazon natural, tabela de marcaj electronică, împrejmuire (gardul) și instalații de drenaj aferente terenului în suprafață de 14.553.43 mp, iar suma stabilită pentru cele două clădiri nu reflectă valoarea de circulație, urmând a solicită pe cale judecătorească stabilirea valorii reale de piață a bunurilor astfel precizate anterior. Primăria nu a comunicat niciun răspuns la cererea de despăgubire.

Asociația a mai arătat că, în ceea ce privește clădirile Cl și C2 menționate în certificatul de desființare nr. 101/18.10.2019, acestea sunt imobile proprietate privată, îi aparțin și fac obiectul unei proceduri de expropriere. De la data adoptării măsurilor de expropriere, asociația a introdus mai multe acțiuni judiciare prin care a solicitat anularea hotărârilor de consiliu nelegale, precum și suspendarea efectelor acestora. În acest context, existând riscul că oricare din demersurile legale inițiate să fie admise de instanța și astfel procedura exproprierii să fie blocată, Primăria Constanța a înțeles să procedeze de urgență la emiterea autorizației de demolare a construcțiilor existente pe terenul descris anterior. Asociația a contestat actul administrativ, a cerut suspendarea executării certificatului de demolare nr. 101/18.10.2019, oprirea lucrărilor ce fac obiectul acestei autorizații până la soluționarea pe fond a cauzei vizând anularea actului administrativ unilateral constând în autorizația nr. 101/18 .10.2010 emisa de Primăria Constanța pe motiv că imobilele îi aparțin. Numai că, acțiunea i-a fost respinsă, formulând recurs.

Reamintim că valoarea contractului de finanţare privind construcția Sălii Polivalente este de 67.913.330,34 lei (cu TVA, cote și taxe incluse), iar durata lucrărilor de proiectare și execuție va fi de 27 de luni (din care 3 luni pentru proiectare). Sala de sport propusă ocupă, la sol, circa 9.820 mp, fiind desfășurată pe 3 niveluri cu un total de 18.500 mp, având o capacitate de 5.000 de locuri.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai astia care ati dat aprobarile voi macar aveti informati cati sportivi de performanta au iesit din acea groapa cu pamant habar nu aveti .... nu aveti de unde sa stiti nu ati facut o ora de sport in viata pacat o sa se aleaga Praful de sportul constantean
6
3
FA.TALAU - MU.IE FA.TALAU !!! Cum e posibil ca acest DERBEDEU DE ALBANEZ pe nume FA.TALAU, sa faca ce vrea in constanta si NIMENI SA NU REACTIONEZE ? ? ? terenuld e rugby din Badea Cartan e al PTAMATIEI DE MA-TA, ma HANDICAPATULE ? ? ? Ma-ta aia care a VOTAT CU 5 BULETINE LA ALEGERILE DIN 2019 si inca este LIBERA !!! Constanteni NU LASATI CLANUL MAZARE-PORCstantinescu-STRUTinsjy sa DEMOLEZE COMPLEXUL SPORTIV din Badea Cartan prin SCLAVUL lor FA.TALAU !!! Destul ca a DISTRUS TOATE SPETIILE VERZI ale zonei si turnat 15 blocuri, luand SPAGA DE PESTE 1.000.000 DE EURO !!!
6
3
Planul cred ca e urmatorul: Constructia polivalentei acolo pe terenurile din Tomis Nord, iar in locul Salii Sporturilor, un bloc frumos, in centru, in inima orasului.
8
1
Sa va i au in ciocan de chiaburi nesatui ,nu va mai sta nimic si nimeni in cale. Sa va ia dracu ...la maciuci
8
2
Nu mai aratati poze cu teren gol le dati teren idei sa faca blocuri acolo maine
10
0
de 30 de ani nu s-a facut nimic acolo, ba mai mult, s-a furat tot ce era, gardurile si tot ce era metalic s-a furat de catre tigani, tot tiganii au furat si bancile ca sa le puna pe foc, ce sa mai zic? acolo e mai rau ca-n jungla, ce au facut comunistii pe care i-ati tot blamat n-at reusit si nici nu o sa reusiti vreodata, comunistii au construit ca sa aveti voi ce sa vindeti la fier vechi si sa va inconjurati de ruine si balarii si multa mizerie
24
0
Bai si unde vreti sa joace HCD Constata?In sala aia infecta unde aseara ploua pe spectatori si pe handbalisti?Sa darame cladirile care stau sa cada de acolo.A si asociatia Metalul nu plateste nici un fel de taxe.Asa ca sa taca.
14
6
Trimiteti-l acasa pe Fagadau inca din primul tur. ! Fagadau,ajunge ! PSD ,20 de ani de hotie in Constanta ! Ajunge !
27
2
parca le vandusem la jmekeri. demolam sala sporturilor si facem parcare pt marco polo
19
0
la 5000 de locuri in sala, 10 locuri de parcare !!!
19
1
In loc sa investesti acolo tu darami, sanki faci sala polovalenta,ala era singurul loc din Constanta disponibil pentru constructia salii polivalente... ce gunoi de om cu toata clica ta....
23
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102