REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Bătălie, pe viață și pe moarte, la Poliția Locală: 47 de candidați s-au bătut pe 10 locuri. Cât câștigă un debutant!

Bătălie, pe viață și pe moarte, la Poliția Locală: 47 de candidați s-au bătut pe 10 locuri. Cât câștigă un debutant!

Replica API 3 august 2022 | 21:25 4011

Primăria Constanța, prin Direcția Generală Poliția Locală, a scos la concurs 10 posturi de polițiști locali, proba scrisă urmând să aibă loc pe data de 4 august, iar interviul pe 8 august. Luni, 1 august, s-a desfășurat proba sportivă eliminatoriu, iar din cei 47 de candidați, doar 17 au reușit să meargă mai departe. Având în vedere salariile încasate, nu e de mirare că și cerința este pe măsură. Un polițist local poate ajunge, cu tot cu sporuri, la un salariu de 6000 de lei.

În decursul anilor, Poliţia Locală Constanța și-a atras un soi de antipatie din partea populației. Poate și din pricina diverselor gafe comise de agenţii trimiși pe teren să dea amenzi fără număr, agenți care sunt mai bine plătiți decât un funcționar public nu ani vechime în spate și coate tocite pe băncile facultății. Înfiinţarea Poliţiei Locale, ca instituţie aflată în subordinea primăriilor, s-a făcut prin Legea 155/2010. Printre atribuţiile Poliţiei Locale, în cadrul căreia au fost angajaţi foştii gardieni publici, au fost stabilite activităţi ca „apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, în următoarele domenii: ordinea şi liniştea publică, precum şi paza bunurilor; circulaţia pe drumurile publice; disciplina în construcţii şi afişajul stradal; protecţia mediului; activitatea comercială; evidenţa persoanelor”. Aceeaşi lege prevedea ca primăriile să nu angajeze mai mult de un poliţist local la 1.000 de locuitori. În ultimul timp, însă, tot mai multe primării pun în discuţie utilitatea Poliţiei Locale și fac angajări pe bandă rulantă.

Ca să fii polițist local, nu-și trebuie prea multă carte. Dacă ai absolvit studiile universitare, e bine, dacă ai în palmares doar diploma de bacalaureat, poți găsi loc cald în direcție. Și, Slavă Domnului, posturi sunt fără număr. În mai, Primăria Constanța, prin Direcția Poliția Locală, a scos la concurs mai multe posturi. Recent, au fost puse la bătaie altele, concursul debutând pe 1 august. Iar candidați au fost cu duiumul, însă prea puțini au putut să promoveze proba sportivă.

47 de candidați…pe 10 locuri

Pentru Biroul control protecția mediului, Serviciul control activitate comercială,protecția mediului și disciplina în construcții au fost scoase la concurs 3 posturi de polițist local clasa I, gradul debutant. S-au înscris 15 candidați, dintre doi s-au retras iar doi au fost respinși la selecția dosarelor, pe motiv că nu îndeplinesc condițiile specifice, care atestă cunoștințele de operare pe calculator. Ulterior, la proba sportivă, au promovat, din cei 11 rămași, doar 6.

Pentru biroul ordine publică nord, Serviciul ordine publică s-au pus la bătaie patru posturi de polițist local clasa III, gradul debutant. S-au înscris s-au înscris 16 candidați, iar, în final, la proba sportivă, au promovat doar 6 candidați.

Totodată, au fost scoase la concurs trei posturi de polițist local clasa III, gradul debutant, pentru Biroul rutier centru, Serviciul rutier. S-au înscris 15 candidați , dintre care doar 5 au promovat proba sportiv

Au avut probă de alergare viteză – 50 m plat, flexii abdominale (abdomene) și alergare rezistenţă – 1000 m plat bărbaţi, 800 m plat femei.

Cât câștigă un polițist local!

Potrivit listei funcțiilor și a veniturilor salariale aferente din cadrul Primăriei municipiului Constanța, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice la data de 31.03.2022, aflăm că salariile polițiștilor locali sunt mulțumitoare, comparativ cu efortul și activitatea pe care aceștia o depun. Salariul crește în funcție de grad.

Salariul de bază al polițiștilor

Dar haideți să vedem, concret, grila de salarizare! Un polițist cu grad profesional superior câștigă de la 3552 lei, față de 3.008 lei, cât era anul trecut pe vremea aceasta, și ajunge până la 4423 lei. Pentru grad profesional principal, salariul pornește de la 2703 lei și poate ajunge până la 3.366 lei, pentru gradul profesional asistent, salariul este între 2645 lei și 3292 lei, în timp ce pentru debutant, salariul pornește de la 2645 lei, față de 2300 de lei, cât era în 2021, și poate ajung până la 3292 lei.

Pe lângă salarii, vin și sporurile…

De precizat faptul că, la salariul de bază, se adaugă și sporurile. Cum ar fi norma de hrană, care se împarte astfel: Norma nr. 1 (25 lei/zi )-pentru personalul contractual; norma nr.6 (32 lei/zi)-pentru funcționarii publici care ocupă funcții publice specifice de polițist local și personalului de conducere și norma suplimentară nr. 12B (5 lei/zi)-pentru personalul Poliției Locale care lucrează în ture sau schimburi. Așadar, salariul unui polițist local poate ajunge până la 6000 de lei, dacă nu mai mult.

Sporuri încasate

Pot fi polițiști locali, dacă au studii medii

Iar, dacă sunt curioși care sunt condițiile de angajare, în afară de promovarea concursului, ei bine aflați că pot fi polițiști locali și cei care au absolvit studiile liceale, fără a fi nevoie de studii universitare.

Pentru Poliţist local clasa III, gradul debutant, se acceptă candidații fără studii superioare, doar cu liceul, singura condiție fiind ca acesta să fie finalizat cu diplomă de bacalaureat. În rest, cu toții trebuie să fie apți medical și fizic, dar și psihologic, și să dețină permis de conducere categoria B.

Doar pentru postul de poliţist local clasa I, gradul debutant este nevoie să aibă studii universitare de licenţă absolvite cu diploma de licenţă sau echivalentă în specializarea ecologie şi protecţia mediului, specializarea drept, specializarea administraţie publică, specializare poliţie local,ramura de știință ştiinţe economice; cunoştinţe operare calculator- WORD, EXCEL – nivel bază, dovedite cu documente emise în condiţiile legii.

Dacă ne aducem bine aminte, în 2020 a fost inițiată o petiție în vederea desființării Poliției Locale, pe motiv că mai mult încurcă decât descurcă însă, proiectul a rămas în aer.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bataie intre pile a fost..ei nu pot sa alerge sau sa urce pe scari ..darmite sa treaca probe sportive.kakati de g****i
1
0
nici nu ma asteptam ca eu sa fiu amanta primarului lasandul pe Comandasu cu p**a ranita .**.
1
0
si asa ea este o jigodie penala...carte nu stie...meserie..nici atat..dar sta si doarme la PRIMARIA CERNAVODA..pe un salariu de invidiat..adica pe un salariu de cvirca 65 milioane lei, fiindca sta la mancat de KAKAT si la tigari cu sefa ei LEFTER GHERGHINA...ACICA NICULINA..alta jigodie...o primarie fullll de jigodii...asta-ai tovarasa primarie de la CERNAVODA..numai persoane de top...
1
0
liceu, perm cat b si sa stie sa se semneze , asa batalie va fi de acum incolo si mai apriga pt fiecare post la stat,oare de ce, e retorica intrebarea, stim toti raspunsul si u spunem nimic
0
0
nemteanu e multumita ca a scapat de pampalaul de DOSPINESCU de la locala cernavoda - un impotent , de aia nu-l vrea nici o muiere , cu siguranta va ramane un labagiu .**.
1
0
PSDisti astia au distrus bugetul Romaniei prin transformarea gardienilor publici"adica paznici" in politisti locali cu salarii mari si marirea nejustificata a salariilor pt.tot ce inseamna militari:politisti,securisti,armata,plus pensionare la 45--50 de ani cu pensii plus pensii de serviciiu si cum ies astia de tineri la pensie trebuiesc angajati altzi deci sa creat un sistem tip moara care toaca bani romanilor non--stop.
2
0
Noi la tura de noapte si in weekend dormim acasa,ardem motorina la cumparaturi,plimbam copii,functionam in regim de taxi pe salarii luate degeaba!Manu stie!!
1
0
mai lasa-ma si cu contabilii proaspat absolventi. si nu numai.
0
0
Mare meserie bre
0
0
Daca ingtrebi un flacau din Vaslui, din prima generatie de incaltati, cu noroi de la chirpici inca pe picioare, ce vrea sa se faca, va raspunde : vames, popa sau politist. Aia care arata ca un bivol in calduri, vor adauga si jandarm. Unul nu vrea la munca...
0
0
ca vorba aia, bani multi si minte putina. Saracii bugetari.
0
0
au facut liniute si bastonase ca majoritatea nu pre au carte .
1
0
1200 euro pentru un parcangiu? votati pesedepenele...in privat un contabil absolvent cu studii superioare are minim pe economie...votatipesedepenele. Mai va zic?
0
0
asa este...pe zi ce trece politia locala,este in plus....nu face nimic...nimic...nimic...salariul de peste 60 milioane lei,fiindca DORM LA GFRU..mergeti la primaria Cernavoda, si veti constata ca asa este..politia locala,doarme si nu face nimic,sau se cearta cu cetatenii ope strada...la scoala nu prea s-au dus,ca aici merge si asa...sunt iubiti si stimati de mai marele lor...primarul primarilor...de ce???ca si el este exact...ca ei...sa ne mandrim cu politistii locali...ei ne apara de rau...asa o fi ????
2
0
Daca vor fi toti noii veniti ca politistul local Olteanu Valeriu - iarba, mai bine sa nu fie angajati ! Omul asta ia salariu degeaba !
1
0
... este mai aproape de cetateni in comparatie cu arogantii de la asa zisa politie MAI ! Pe aia de la MAI ii scoti din birouri numai daca suni la 112 si nici atunci nu prea ! MAI-istii doar se plimba in autospeciale pe banii statului si fac tik-tok uri ! La Ovidiu de exemplu daca sesizezi un scandal la 112 valorile de la MAI ii trimit pasand pisica pe cei de la LOCALA care rezolva ei conflictul ! Asa ca sa nu mai aud de managerii de la MAI !
1
1
la locala cernavoda este angajat dupa ce a fost dat afara de la pol. nationala fiindca este un betivan inrait care a tras cu pistolul in public fiind beat pusca ....dar fiind si alienat mintal !
1
0
Doar asa nu v-or mai ajunge incompetenti sa lucreze la comunitara .
0
2
primesc sporuri pe care numai ei le merita . or fi inventate special pentru bugetati
0
0
la paza, politist local,body, sunt joburi cautate , munca efectiva e grea !
0
0
Multa clanta la toti trogloditii de la locala.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218