REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.7° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
8.7° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

BĂTĂLIE politică la Hârșova: PNL și PSD îl vor pe Ionescu; Chiriță și Nădrag vor să candideze...

BĂTĂLIE politică la Hârșova: PNL și PSD îl vor pe Ionescu; Chiriță și Nădrag vor să candideze...

Replica API 29 ianuarie 2020 | 00:00 577

Partidele politice locale sunt în febra pregătirilor pentru alegerile interne ce urmează să aibă loc pe plan local. Organizațiile fac socoteli, calcule, sondaje și poartă negocieri cu potențialii candidați. În lipsă de prospături, șefii organizațiilor județene, cum sunt cei de la PNL, de exemplu, țintesc către foștii primari, cu care speră să câștige alegerile. Acesta este și cazul lui Ionel Chiriță, primar al orașului Hârșova în perioada 2000-2008. Retras, o bună perioadă de pe scena politică, sau cel puțin așa părea, Chiriță s-a reactivat. De altfel, campania electorală a început-o cu ceva timp în urmă, încercând să facă săpături printre actele administrației locale, în speranța că va găsi nereguli și, astfel, să-l aibă la mână pe actualul primar, Viorel Ionescu, iar votanții să-i aducă de partea lui. Nici PSD nu se laudă cu oameni noi, mergând pe mâna lui Tudor Nădrag, un candidat care s-a confruntat, în trecut, cu probleme… penale. Deși, umblă vorba prin târg că formațiunea politică și-ar dori să-l atragă în echipă pe Ionescu, actualul primar. La fel de mult își dorește și PNL.

Numit recent consilierul ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ionel Chiriță, preşedinte executiv al Asociaţiei Oraşelor din România, nu mai este primar de 12 ani, timp în care, spune el, orașul nu a mai înflorit. Așa că, a acceptat propunerea șefilor de partid de a candida la alegerile locale de anul acesta. Și, cum are un contracandidat puternic, în persoana actualului edil Viorel Ionescu, Chiriță vrea să fie sigur că va câștiga alegerile. Așa că face săpătături în actele primăriei. Poate, poate, găsește ceva în neregulă iar locuitorii îi atrage de partea sa. Campania și-a început-o încă de anul trecut, când a formulat cereri peste cereri la primărie pentru a-i pune la dispoziție informații cu privire la unele proiecte derulate de actualul edil. Nu a intrat în posesia documentelor, așa că a urmat calea instanței. Îl interesează obiectul de investiții “Extindere Grădiniță cu orar prelungit “TIC-PITIC”, obiectivul de investiții “ Extindere Liceul Teoretic “Ion Cotovu”-Școala cu clasele I-IV; “Mansardare Școală Gimnazială nr. 1; Extindere rețea canalizare; Asfaltare străzi; Construirea heliportului în cadrul Spitalului Orășănesc. De asemenea, a solicitat să i se pună la dispoziție procesele verbale și actele de valorificare încheiate de reprezentanții Camerei de Conturi Constanța, în urma controlului efectuat trimestrul al treilea al anului 2018 în cadrul Primăriei. Cum solicitările sale au rămas fără obiect, Chiriță speră să obțină ajutorul magistraților, solicitând ca aceștia să disăpună obligarea administrației locale la furnizarea informațiilor.

Numai că, acțiunea trebuia îndreptată primarului, și nu orașului Hârșova, așa că magistrații au respins cererea. Chiar și așa, Chiriță a făcut uz de calea de atac, formulând apel la finele anului trecut. ”Da, mi-am afirmat disponibilitatea de candida, vin cu forțe înzecite și cu experienâță profesională. Eu discut cu oamenii și ei trebuie să aleagă dacă vor un oraș îns tare jalnică sau vor să altfel”, a spus, pentru Replica, Chiriță.

PSD merge pe mâna lui Tudor Nădrag sau pe electoratul lui Ionescu?

Tudor Nădrag și-a dorit să preia și el cârma urbei. Pe vremea când Viorica Dăncilă se afla la guvernare, în noiembrie, Nădrag ar fi împrăștiat prin oraș bilețele prin care își anunța candidatura din partea PSD. El invita cetățenii la o întâlnire electorală, invitația fiind semnată de însuși președintele PSD Hârșova, Tudor Nădrag, ”candidat pentru funcția de primar al oralului”. Însă, potrivit unor surse, mai marii partidului la nivel județean cred că ar avea mai multe șanse dacă l-ar atrage de partea lor pe actualul edil, Viorel Ionescu, în prezent membru ALDE. La fel de mult îl dorește și PNL, însă rămâne de văzut dacă Ionescu rămâne loial formațiunii din care, încă face parte, ALDE.

Despre Nădrag, trebuie să precizăm că are probleme cu Ionel Chiriță de mai mult timp, mai exact de când l-a detronat. Au fost acuzații în presă și dintr-o parte, și din alta, pentru ca, în final, Chiriță să-i facă o plângere penală pentru acuzații neîntemeiate. Plângere care a fost clasată, deoarece fapta s-a prescris, dar soluția procurorului de caz a fost atacată de Chiriță în instanță, care a și cerut strămutarea dosarului la altă instanță din țară. În afară de asta, Nădrag s-a mai ales cu o plângere pentru că ar fi fost efectuate niște plăți, în mandatul său, către firma familiei sale. Inițial, plângerea a fost depusă la Parchetul Judecătoriei Hârșova preț de câteva luni. Ulterior, a ajuns la Parchetul Curții de Apel Constanța, unde a mai stat mai bine de un an, fără nicio rezoluție în acest sens. Chiriță a depus o acțiune la instanță, pentru tergiversarea dosarului. Potrivit lui Chiriță, plângerea coincide cu cea a actualului edil, Viorel Ionescu. Acesta a sesizat procurorii pentru faptul că s-au descoperit în contabilitate facturi către firma „SC Ticoterm SRL”, societate ce aparţine fiului domnului Tudor Nădrag, facturi către firma SC „Best Activ” SRL, care a fost administrată de către fiul fostului viceprimar sau facturi emise de SC “Comsic Tour” SRL, administrată de soţia fostului viceprimar. Toate aceste plăţi însumează peste 90.000 de lei. Plângerea lui Ionescu a fost făcută la Parchetul Tribunalului Constanța.

Tudor Nădrag spune că toate plângerile formulate împotriva soluționate favorabil lui. De altfel, fostul edil spune că nu a discutat clar cu PSD Constanța, despre candidatura sa însă, chiar dacă PSD nu-l vrea, el va candida independent, deși, spune el, nu se pune problema.

Primaru Viorel Ionescu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Chirita insala pe toti naivi si mai vine si la biserica sa faca pe sfintul
0
0
bai cacatule nu mai folosi numele unor persoane care nu au nici o legatura cu scandalurile si problemele politice din acest oras !
12
0
Asta nu cumva este presedinte la AOR ?un hot
3
0
Sa ne spuna Chirita cum a inselat biserica cu terenul de linga proprietatea sa. Sa ne explice cum a facut un contract pagubos orasului cu impact com si daca are vreo asociere cu acestea
6
0
Muie golanului pesedist Babu
3
0
Chirita este cel mai mare senior care l-a dat Harsova in ultima perioada,si ceilalti sunt oameni de calitate dar nu sunt la nivelul sau,asta trebuie sa o recunoastem.
0
6

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218