REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Lun., 20 Mar. 2023
Anul XX Nr. 6308
6.5° Constanța Luni, 20 Martie 2023 Anul XX Nr. 6308

Băutura care reduce grăsimea corporală și riscul de diabet de tip 2

Băutura care reduce grăsimea corporală și riscul de diabet de tip 2

A.F. 17 martie 2023 | 00:00 172

Conform unui nou studiu, nivelul ridicat de cafeină în sânge poate reduce cantitatea de grăsime corporală și riscul de diabet de tip 2, relatează The Guardian.

Bautura care reduce grasimea corporala si riscul de diabet de tip 2

Descoperirea ar putea determina consumul băuturilor cu cafeină fără calorii pentru a reduce obezitatea și riscul de diabet de tip 2, cu toate că sunt necesare cercetări suplimentare, conform oamenilor de știință.

Dr. Katarina Kos, conferențiar senior în diabet și obezitate la Universitatea din Exeter, a afirmat că studiul a indicat posibile beneficii pentru sănătatea persoanelor care au în sânge niveluri ridicate de cafeină, însă a precizat: „Nu se recomandă consumul de mai multă cafea, nu acesta a fost scopul acestei cercetări”.

Tomis Park 1 - Ad.
Tomis Park 1 - Ad.

Mai mult decât atât, Kos a menționat că orice băutură cu cafeină care conține zahăr și grăsimi ar anula efectele pozitive.

Oamenii de știință susțin că descoperirea se bazează pe cercetări care au fost făcute publice anterior, conform cărora consumul zilnic de trei până la cinci cești de cafea, care conțin în medie 70-150 mg de cafeină, a fost asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2.

Fiindcă acestea erau studii observaționale, a fost greu de menționat dacă efectele se datorau cafeinei sau altor compuși, au mai adăugat oamenii de știință, citează stiripesurse.ro.

În acest studiu a fost utilizată tehnica cunoscută sub numele de randomizare mendeliană, care stabilește cauza și efectul prin intermediul probelor genetice. Cercetătorii au descoperit două variante genetice comune asociate cu accelerarea metabolismului și le-a utilizat pentru a determina nivelurile de cafeină din sânge prevăzute genetic și pentru a determina dacă acestea erau asociate cu un indice de masă corporală mai mic.
Persoanele care au un metabolism mai lent beau în medie mai puțină cafea, însă au niveluri mai ridicate de cafeină în sânge decât persoanele care au un metabolism rapid.

De asemenea, oamenii de știință au sesizat că circa jumătate din reducerea riscului de diabet de tip 2 a fost determinată de pierderea în greutate. Cafeina accelerează metabolismul, stimulează arderea grăsimilor și reduce pofta de mâncare.

Dr. Stephen Lawrence, profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universității din Warwick, a afirmat că studiul a fost „interesant”, însă a spus că tehnica mendeliană a fost „relativ nouă” și, cu toate că este folositoare, a fost „vulnerabilă”.

Totodată, Lawrence a afirmat: „Cu toate acestea, nu dovedește cauza și efectul. Prin urmare, trebuie să fim precauți”. Consumul de cafeină a provocat la unele persoane palpitații, a atras atenția dr. Stephen Lawrence.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
21513104736
5/49
29263182225
joker
4561015219