REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Băuturile energizante și hepatita acută

Băuturile energizante și hepatita acută

Replica API 8 martie 2022 | 12:20 264

Un caz medical din SUA a pus comunitatea medicilor în dificultate până la stabilirea diagnosticului. În urmă cercetărilor făcute pe această tema s-a ajuns la concluzia că intoxicația cu băuturi energizante poate mima simptomele hepatitei C.

Sursă foto: Shutterstock

Un bărbat în vârstă de 50 de ani, fără nicio afecțiune cronică, a ajuns la spital de urgență prezentând simptome specifice hepatitei: durere abdominală, greață, icter și urină închisă la culoare, scrie doc.ro.

În urmă discuției cu medicii, s-a descoperit că bărbatul nu consumă alcool, droguri, nu fuma și nu a primit transfuzii niciodată. Totuși, înainte de internare, bărbatul consumase 5 băuturi energizante pe zi preț de 3 săptămâni.

Testele de laborator au scos la iveală faptul că pacientul prezintă toate simptomele hepatitei C, însă totodată s-a descoperit și că nu virusul hepatic C a fost cel care a cauzat afecțiunea. În sângele bolnavului s-a descoperit prezența anticorpilor specifici hepatitei C, care nu apar în sânge decât la 10 săptămâni după expunerea la virus. Având în vedere că pacientul prezența simptome deja de cel puțin 2 săptămâni, medicii au constatat o anormalitate întrucât anticorpii indicau mai degrabă hepatită C cronică, nu una acută.

În urmă unei biopsii s-a constatat că ficatul pacientului era afectat de consumul de băuturi energizante, nicidecum de un virus, așa cum s-a crezut în prima faza.

În sângele pacientului s-au descoperit cantități mari de vitamina B12, dar și de folati serici, ingrediente care se regăsesc în băuturile energizante. Din fericire, pacientul s-a vindecat complet după oprirea consumului de băuturi energizante.

Un caz similar a fost descoperit în anul 2011 tot în SUA, atunci când o femeie în vârstă de 22 de ani a dezvoltat hepatită acută în urmă consumului a 10 doze de băuturi energizante pe zi, preț de 2 săptămâni. În această situație, medicii au bănuit că naicina din băuturile energizante este de vină. Consumând 10 doze de energizant pe zi, femeia de 22 de ani ingera o cantitate de aproximativ 300 de miligrame de niacina.

Efectul băuturilor energizante asupra ficatului

Băuturile energizante nu sunt contraindicate numai din caza cantității mari de cofeină, ci și din cauza cantităților mari de vitamina B (n.r. niacina).

O doză de energizant poate conține până la 40 mg de niacina, adică 200% din doză zilnică recomandată. În cazul în care se consumă mai multe doze pe zi, cantitatea de niacina ingerată depășește cu mult limitele admise.

Cu toate că vitaminele par inofensive, poate chiar benefice, consumul excesiv de vitamine poate cauza probleme serioase. Vitamina B în exces se acumulează la nivelul ficatului, intoxicându-l. Hepatotoxicitatea este, din fericire, un fenomen reversibil, ceea ce înseamnă că oprirea consumului de energizante va remedia problema.

Supradoză de niacina este întâlnită destul de rar, însă câteva cazuri de hepatotoxicitate cauzată de această vitamina confirmă faptul că este periculoasă.

Oamenii de știință încă fac cercetări pe această tema, nefiind confirmată în mod oficial legătură dintre consumul de energizante și hepatită acută. Totodată însă, aceștia ne avertizează cu privire la riscurile la care ne expunem consumând asemenea băuturi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272