REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

BCE: Băncile din zona euro înăspresc accesul la creditare în trimestrul doi din 2021

BCE: Băncile din zona euro înăspresc accesul la creditare în trimestrul doi din 2021

Replica API 22 aprilie 2021 | 00:00 705

Băncile din zona euro ar urma să înăsprească suplimentar accesul la creditare în trimestrul doi din 2021, după ce recesiunea provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) ameninţă să afecteze viitorul sezon estival, arată rezultatele unui studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Din cauza restricţiilor, cea mai mare parte a sectorului serviciilor din Europa supravieţuieşte cu fonduri de urgenţă. BCE este îngrijorată că băncile nu vor mai acorda credite, forţând închiderea firmelor şi afectând sever economia.

Standardele de creditare, sau criteriile pentru aprobarea împrumuturilor, s-au înăsprit deja pentru firme în primul trimestru din 2021, iar creditorii se aşteaptă la noi înăspriri, combinate cu o posibilă redresare a cererii.

"Aceste evoluţii reflectă incertitudinile privind severitatea impactului economic al celui de-al treilea val al pandemiei şi progresele înregistrate cu campania de vaccinare", se arată în studiul BCE.

Cererea pentru credite se atenuează, firmele amână investiţiile, multe supravieţuind cu rezervele de lichidităţi sau cu sprijin guvernamental direct. Dar BCE consideră că este posibilă o redresare a cererii în trimestrul doi din 2021, în special în rândul IMM-urilor.

Pentru creditele ipotecare, criteriile s-au atenuat uşor în primul trimestru, dar băncile se aşteaptă la o înăsprire în următoarele luni, chiar dacă a crescut cererea pentru credite ipotecare.

BCE a promis că va menţine ultra scăzute costurile de împrumut şi a accelerat achiziţiile de active, pentru a nu fi afectaţi consumatorii şi oamenii de afaceri.

În 11 martie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.

Investitorii pariază pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflaţia. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor creşte costurile de finanţare mai mult decât poate suporta economia, care este afectată de ritmul lent al vaccinării şi extinderea restricţiilor impuse pentru a stopa pandemia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218