Beijingul critică reacția Statelor Unite în cazul balonului de spionaj
Beijingul critică reacția Statelor Unite în cazul balonului de spionaj
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAceastă ultimă reacție a autorităților de la Beijing vine în contextul în care China și-a exprimat deja „regretele” pentru acest incident, susținând că este vorba despre o intruziune involuntară.
Beijingul acuză politicienii și presa din SUA
După reacțiile dure apărute atât în presa din Statele Unite dar și pozițiile dure adoptate de către unii politicieni americani, oficialii de la Beijing au susținut că incidentul cu balonul care survolează teritoriul american este folosit pentru a ataca China.
„Unii politicieni şi mass-media americane folosesc incidentul ca pretext pentru a ataca şi defăima China. China respectă întotdeauna cu stricteţe legea internaţională (…) şi nu a încălcat niciodată teritoriul şi spaţiul aerian al unei ţări suverane”, a transmis sâmbătă Ministerul chinez de Externe.
Reamintim că Beijingul a caracterizat acest incident drept o „involuntară”, și și-a exprimat „regretele” pentru acest episod.
Însă în Statele Unite, atât presa cât și unii politicieni au reacționat dur la ceea ce au numit o acțiune de spionaj a Chinei, care ar viza o serie de baze militare ale Pentagonului. Administrația Biden a decis chiar amânarea vizitei secretarului de stat Anthony Blinken, vizită ce era programată să aibă loc duminica aceasta.
Vizita lui Antony Blinken la Beijing este „amânată” şi va fi reprogramată când „se vor îndeplini condiţiile”, potrivit unui înalt oficial al Secretariatului de Stat, citat de presa de peste ocean, care a subliniat că „divulgarea informaţiilor (legate de această vizită) este doar decizia Statelor Unite”.
Ministerul chinez de Externe a precizat însă că „în realitate, nici China, nici Statele Unite nu au anunţat (oficial) o vizită”.
Tensiuni în creștere între Beijing și Washington
Pentagonul a transmis că un balon de spionaj al Chinei tranzitează teritoriul Statelor Unite la o înălțime de circa 20 de kilometri.
„Suntem încredinţaţi că este vorba de un balon de supraveghere chinezesc. Odată ce am depistat balonul, guvernul american a acţionat imediat pentru a se proteja împotriva colectării de informaţii sensibile”, a declarat Anthony Blinken, într-o conferință de presă, precizând că va vizita Beijingul „atunci când condiţiile o vor permite”.
Unii comentatori politici și-au exprimat surprinderea cu privire la întreg episodul, afirmând că nu este primul incident de acest fel, ceea ce nu explică reacția SUA, dar nici utilitatea unui astfel de instrument de spionaj pentru China nu este clară.
„Balloon-gate este unul dintre cele mai ciudate episoade din relațiile sino-americane din ultima vreme. Nici măcar nu înțeleg de ce guvernul chinez are nevoie de baloane de spionaj, dacă are sateliți. De asemenea, având în vedere că, aparent, acest lucru s-a mai întâmplat de multe ori înainte, de ambele părți, de ce atâta agitație?”, a explicat profesorul american Taisu Zhang, expert în istoria relațiilor sino-americane.
Richard Haass, un important fost diplomat american, susține că cel mai bun răspuns al Washingtonului ar fi fost să doboare acest balon, și apoi ca Blinken să-și ducă la capăt vizita în China. „Cu cât mă gândesc mai mult la asta, cel mai bun răspuns la episodul cu balonul de spionaj ar fi să îl doborâm și să nu anulăm vizita secretarului Blinken. Forța și diplomația se completează natural în acest fel. China ar trebui apoi să ia o decizie dificilă, dacă să îi ureze bun venit secretarului de stat sau să anuleze invitația”, a scris acesta pe Twitter, potrivit fanatik.ro .
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News