REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Beneficiile uleiului de Borago

Beneficiile uleiului de Borago

Replica API 21 aprilie 2021 | 00:00 615

Uleiul de Borago este obținut prin presarea semințelor plantei Borago officinalis care se regăsește pe continentul european și nord-american. Cunoscut și drept ulei de semințe de borago, acesta este bogat în acid gama-linoleic, un tip de acid gras esențial din grupa Omega-6 care contribuie la sănătatea organismului.

Sursa foto: Shutterstock

Când este consumat, o bună parte din acidul gama-linoleic conținut de uleiul de borago este convertit în acid dihomo-gama-linolenic. La fel ca acizii grași Omega-3, acidul gama-linoleic, respectiv, acidul dihomo-gama-linolenic pot contribui la reducerea inflamației din corp, au rol antioxidant și de protecție la nivel de ADN. Aceștia sunt clasificați drept acizi grași Omega-6.

Uleiul de Borago este folosit în mai multe scopuri, cum ar fi reducerea inflamației, calmarea acneei, calmarea durerilor de sâni, atenuarea eczemei, ca remediu adjuvant la menopauză, atenuarea rozaceei și altele. Uleiul de Borago se găsește sub formă lichidă sau sub formă de capsule gelatinoase, care pot fi consumate ca supliment alimentar.

Toate produsele pe bază de ulei de Borago conțin GLA, principala substanță activă a acestuia. GLA se regăsește și în alte tipuri de ulei, cum ar fi cel de luminiță de seară sau de coacăze negre.

Alegerea unui produs cu ulei de Borago depinde de ceea ce îți propui să obții: produsele topice funcționează mai bine pentru remedierea problemelor de ten și pentru înfrumusețarea părului, în timp ce produsele cu uz intern pot ținti anumite probleme de sănătate, cum ar fi echilibrarea sistemului hormonal feminin, scrie doc.ro.

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de Borago

După cum am menționat mai devreme, uleiul de Borago este bogat în GLA, sau acid linolenic. Această substanță acționează ca un hormon în organism, promovând reducerea inflamației adesea asociată cu afecțiuni ale pielii sau probleme cardiovasculare.

Deși GLA este prezent și în alte uleiuri, specialiștii sunt de părere că uleiul de Borago prezintă cel mai mare conținut de acid linolenic.

În medicina naturistă, uleiul de Borago este utilizat în tratamentul artritei reumatoide, tusei, depresiei, sindromului premenstrual, dermatitei atopice și simptomelor de menopauză. De asemenea, este frecvent folosit pentru afecțiuni ale pielii și părului, cum ar fi eczema, acneea, rozaceea și căderea excesivă a părului.

În ceea ce privește artrita reumatoidă, uleiul de Borago pare a fi un remediu promițător. Artrita reumatoidă este o boală autoimună caracterizată prin inflamație la nivelul articulațiilor. Deși majoritatea datelor științifice provin din studii pe animale sau in vitro, cercetătorii sunt încrezători în beneficiile acestui ulei, prin atenuarea inflamării și sensibilității articulațiilor la pacienții cu artrită reumatoidă.

Un aspect interesant este potențialul efect benefic pe care îl poate avea uleiul de Borago în dezvoltarea și creșterea copiilor născuți prematur, în special a băieților. Potrivit unui studiu1 publicat în Journal of Pediatrics, formula de lapte îmbunătățită cu ulei de Borago, precum și cu uleiuri de pește, poate susține dezvoltarea normală a bebelușilor prematuri.

Nu în ultimul rând, uleiul de Borago pare să reducă durata de simptome severe la pacienții cu sindrom respirator acut sever (SRAS), ceea ce duce și la scurtarea perioadei petrecute în secția de terapie intensivă a acestora. Conform unui studiu2 efectuat pe 146 de pacienți din Statele Unite, cei care au primit o combinație de acizi grași EPA și GLA au manifestat o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate și au stat mai puțin la terapie intensivă, față de grupa de control.

Posibile reacții adverse ale uleiului de Borago

Suplimentele cu ulei de Borago pot da următoarele reacții adverse:

- Balonare

- Dureri de cap

- Indigestie

- Flatulență

- Stare de greață și vărsături

Uleiul de Borago nu este, în sine, un factor alergen, dar, în anumite cazuri, poate declanșa alergii. Dacă manifești unul sau mai multe simptome din cele de mai jos, este important să mergi la medic:

- Urticaria

- Iritație a pielii

- Probleme de respirație

- Inflamarea pielii sau a unor părți ale corpului

- Stare de oboseală subită

- Stare de amețeală

Cum să folosești uleiul de Borago pentru piele și păr?

Uleiul de Borago lichid poate fi diluat cu un alt ulei, cum ar fi cel de jojoba sau de semințe de struguri, mai ușor în consistență, pentru a putea fi aplicat topic.

Așadar, poți amesteca până la 12 picături de ulei de jojoba, migdale sau semințe de struguri cu jumătate din cantitate de ulei de borago și să aplici amestecul obținut pe zonele problematice, în strat subțire, de două ori pe zi.

O altă opțiune este să aplici uleiul de Borago pe scalp, masând pielea capului ușor, și să îl lași să acționeze peste noapte (îți poți prinde părul într-o mască de duș, pentru a proteja așternuturile), dacă ai probleme de cădere excesivă a părului.

Potrivit specialiștilor, este nevoie de câteva săptămâni sau chiar luni pentru ca efectele uleiului de Borago să devină vizibile, prin urmare e important să fii consecventă în aplicare.

Pentru a evita riscul de iritație, este o idee bună să faci un mic test de compatibilitate a produsului cu pielea, aplicând un strop pe o suprafață mică de piele, preferabil pe încheietura mâinii, și să aștepți o zi. Dacă nu remarci niciun semn de iritație sau de reacție alergică pe acea porțiune de piele la final de zi, atunci uleiul diluat de Borago poate fi folosit fără probleme pe suprafețele afectate.

Doza recomandată

În prezent, nu există o doză zilnică recomandată pentru suplimentele alimentare cu ulei de Borago, dar acest lucru nu înseamnă că nu există risc de toxicitate, dacă sunt consumate excesiv. Este important să urmezi instrucțiunile notate pe ambalaj, iar dacă ai îndoieli sau nelămuriri, să discuți cu medicul curant.

De asemenea, este important de reținut că absorbția normală de GLA poate fi împiedicată de anumiți factori, cum ar fi deficiența de vitamina C sau de alți micronutrienți, precum zinc sau magneziu. Dacă suferi de afecțiuni cronice sau de deficiențe de vitamine și/sau minerale, consultă-te cu medicul înainte de a lua un supliment cu ulei de Borago.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920