REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Lun., 22 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6707
11° Constanța Luni, 22 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6707
 

Benzina şi motorina s-au scumpit la început de săptămână

Benzina şi motorina s-au scumpit la început de săptămână

Andreea CONDURACHE 26 februarie 2024 | 09:04 626

Prețul carburanților în România, astăzi, 26 februarie 2024. Benzina şi motorina s-au scumpit la începutul acestei săptămâni. Cea mai ieftină benzină standard costă luni 7,08 lei și se găsește la mai multe stații Petrom şi Lukoil din Bucureşti.

Benzina si motorina s-au scumpit la inceput de saptamana

La restul stațiilor din Capitală, benzina standard se găsește la prețuri între 7,09 şi 7,23 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,59 lei la 7,88 lei, de asemenea în creştere. Prețul minim pentru motorină standard, în București, este luni de 7,52 lei şi se găseşte la o staţie Socar din str. Vasile Lascăr, nr. 141 A. Preţul maxim poate ajunge la 7,65 lei.

Prețul pentru motorină premium este între 7,90 lei litrul şi 8,16 lei, de asemenea în creştere.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts, conform antena3.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
"Cotațiile Platts nu sunt date publice" inseamna ca pot fi manipulate de cei interesati in primul rand de marii jucatori din piata internationala orice nu e transparent e cel putin dubios daca nu infractional de-a dreptul plus ca pe distributie e un semimonopol cu doar cativa jucatori pe care ii numeri pe degetele de la o mana ca si la telefonia mobila, cablu tv, etc asta nu e in nici un caz "piata libera" si cu siguranta nici transparenta nu e; cei mai mari infractori sunt marile societati si bancile in frunte cu cele mai mari
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218