REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Berlinala 2022: Charlotte Gainsbourg, protagonista unui film despre nostalgie şi nopţile pariziene

Berlinala 2022: Charlotte Gainsbourg, protagonista unui film despre nostalgie şi nopţile pariziene

Replica API 16 februarie 2022 | 00:00 534

Pelicula ''The Passengers of the Night'', în regia francezului Mikhael Hers, care a avut premiera mondială duminică în cadrul Festivalului de film de la Berlin, este un omagiu adus emisiunilor de radio nocturne ale anilor 1980, când radioul deţinea încă ''monopolul nopţii'', după cum spune unul dintre personajele filmului, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Charlotte Gainsbourg

Având-o în distribuţie pe Charlotte Gainsbourg, care o interpretează pe Elisabeth, o mamă trecută de curând printr-un divorţ, filmul este una dintre cele 18 producţii selectate în competiţia pentru Ursul de Aur, cel mai important trofeu al festivalului, şi pune în scenă un joc format din sunetele şi luminile Parisului pe timpul nopţii, aşa cum se văd din blocul-turn de la periferia oraşului, unde locuieşte eroina.

Vocea liniştitoare cu care prezentatoarea de radio Vanda Dorval (interpretată de Emmanuelle Beart) îşi ademeneşte ascultătorii să-şi povestească viaţa este acompaniată de strălucirea luminilor stradale, de luminile de la ferestrele solitare, de zăngănitul trenurilor şi de sunetele îndepărtate ale traficului.

Revenind în câmpul muncii după divorţ, personajul interpretat de Gainsbourg obţine o slujbă la emisiunea radio care i-a ţinut companie în nopţile de insomnie şi unde se împrieteneşte cu una dintre invitate, Talulah, o tânără neliniştită în vârstă de 18 ani, interpretată de Noee Abita.

''Ce o atrage la Noee este că ea vede neliniştea acesteia, dar... este un fel de singurătate în ambele personaje'', a descris Gainsbourg legătura care se formează între cele două.

Pentru regizorul Mikhael Hers, născut în 1975, filmul este o evocare a capitalei franceze din vremea copilăriei sale, iar ataşamentul dintre Talulah şi fiul lui Elisabeth, interpretat de Quito Rayon-Richter, aminteşte de dramele cult cu adolescenţi din acea epocă.

''Aşa era Parisul copilăriei şi adolescenţei mele'', a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă. ''Sunetele şi senzaţiile sale''.

Parisul în timpul nopţii, cu străzile sale întunecate şi şinele de cale ferată şerpuind în vecinătate clădirilor de birouri, este personajul principal portretizat adorabil de directorul de imagine Sebastien Buchmann, care surprinde momentele când muncitorii obosiţi ies din tura de noapte şi se îndreaptă alene spre casă sau când luminile stradale se sting la ivirea zorilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272