REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Bijutierii români, ajutor nesperat în Parlament

Bijutierii români, ajutor nesperat în Parlament

Replica API 18 aprilie 2018 | 00:00 298

Până nu se clarifică obligaţiile prin lege, nu se retrage marfa de la raft!

Până nu se clarifică obligaţiile prin lege, nu se retrage marfa de la raft!

Toţi bijutierii români sunt obligaţi, printr-o ordonanţă de urgenţă, adoptată recent de Guvern, să aplice pe produsele vândute marca statului, pentru a se elimina falsurile. Marfa care la data de 1 iulie nu este marcată, urmează să fie retrasă “de la raft” – se mai arată în completarea ordonanţei.

Între timp, bijutierii din ţară au comentat că noua obligaţie va creşte preţul aurului, ba mai mult, ei nu vor avea timp să se încadreze în termenul impus de guvernanţi. Aşa se face că, ieri, în Parlament, s-a ajuns la un “compromis”: marfa nu poate fi retrasă până când nu se stabilesc reguli clare, dacă şi până când nu reuşesc bijutierii, într-un termen rezonabil, să depună ponsoanele marcaj.

Până la această ordonanţă, pe bijuteriile din metale preţioase existau, obligatoriu, 2 tipuri de mărci: cea de titlu, care arată din ce fel de metal preţios este făcută bijuteria, şi marca de garanţie, ştanţată de producător. Din 1 iulie, conform ordonanţei, toţi comercianţii sunt obligaţi să aplice şi marca statului - un însemn mic, vizibil doar cu lupa, dar care va garanta că podoabele sunt veritabile.

“Însă nu poţi să retragi marfa rămasă nevândută şi care nu are marca. Dacă este pe stoc şi o retragi, ce faci cu bijutierii români? Îi închizi, dăm ocazia să fie invadată piaţa iarăşi cu aur din Italia, din Turcia”, a pledat senatorul Liviu-Tit Brăiloiu. Ca atare, modificarea legii nu a trecut în forma dorită iniţial prin ordonanţă. „Până nu se clarifică legea, exact ce obligaţii au bijutierii români, nu le poţi impune retragerea stocului fără marcă”, a conchis Brăiloiu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
toate autocarele cara aur si argint de la turci,se trce de vama fara probleme
1
1
Se impun niste norme la care statul nu este pregatit, ei combat firmele de bijuterie care platesc taxe salarii si impozite iar 70% din aur se cara ilegal de persoane fizice neautorizate cu autocarul din Turcia, lor nu le mai trebuiesc marca , taxe.... Automat daca marcarea se va face de catre stat , pretul gramului de aur se va scumpi, vor fi vanzari mai mici taxe mai mici si firme care vor fi nevoite sa concedieze , in schimb vor avea de castigat cei care vinde bijuterii din aur la negru, iar clientii vor risca sa fie inselati fara sa aiba pe cine reclama.
2
0
Liviu tit-tiiiiiiiiit brailoiu tu ai marcajul Ling-ou!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614