REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

BILANȚ DIICOT Pandemia a lovit piața europeană a drogurilor

BILANȚ DIICOT Pandemia a lovit piața europeană a drogurilor

Replica API 26 februarie 2021 | 22:31 1200

Direcția de Investigare și Combatere a Criminalității Organizate și Terorsim (DIICOT) a prezentat, vineri, raportul de bilanț al activității pentru anul 2020. Potrivit documentului citat anul pandemiei globale, 2020, a reprezentat o lovitură grea și pentru narcomanii și narco-traficanții europeni.

Mai precis piața europeană a narcoticelor, de la aproxizionare până la furnizare, a avut de suferit ocazionat de restricțiile impuse in toate statele membre pe fondul pandemiei cu Coronavirus.

„În contextul pandemiei și a restricțiilor din luna martie 2020, limitarea aprovizionării grupărilor de distribuție a drogurilor cu droguri a determinat o creștere a prețurilor drogurilor cu până la 20% la toate tipurile de droguri, iar după relaxarea măsurilor restrictive, grupările au devenit active, pentru a asigura aprovizionarea rețelelor și a satisface cererea”, se arată în raportul DIICOT pentru anul 2020.

Astfel, notează Direcția, pandemia a afectat grupările de criminalitate organizată doar temporar, acestea adaptându-se foarte repede pentru acoperirea cererii de droguri.

Având în vedere restricțiile de călătorie impuse în Uniunea Europeană, traficul prin curieri al anumitor droguri a fost parțial înlocuit de către canalele de transport și expediere atât pe cale rutieră (servicii de poștă și coletărie), cât și pe cale maritimă, prin portul Constanța.

Fluctuațiile relevate mai sus s-au reflectat în final într-o creștere a volumului de muncă a structurilor antidrog și în unele capturi de droguri mai spectaculoase.

Astfel, în acest context, la nivelul structurilor antidrog centrale si locale, în prima parte a anului 2020, a fost desfășurată „Operațiunea coletul” prin care s-a urmărit combaterea traficului internațional de droguri având ca mod de operare trimiterea către destinatarii din România și expedierea din România a drogurilor, precum și a substanțelor interzise sau supuse controlului, prin serviciile de curierat sau coletărie.

„Combaterea traficului și consumului de droguri reprezintă o prioritate națională și europeană asumată la nivel de guvern prin Strategia Naţională Antidrog 2013 – 2020 și Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale Antidrog (2017-2020) – H.G. nr. 853/2018 pentru modificarea și completarea H.G. nr.784/2013 care promovează obiective și direcții generale de acțiune în domeniul drogurilor, care la nivel programatic sunt transpuse în 5 capitole, respectiv reducerea cererii de droguri, reducerea ofertei de droguri, coordonare, cooperare internațională și cercetare, evaluare și informare”, arată DIICOT în raportul de bilanț.

Europol, în evaluarea amenințărilor de criminalitate organizată întreprinsă la nivelul agențiilor de aplicare a legii din cadrul Uniunii Europene, document denumit, „E.U. Serious and Organised Crime Treath Assesment 2017 cu privire la criminalitatea care afectează spațiul comunitar arăta că: „Mai mult de o treime din grupările de criminalitate organizată sunt implicate în producerea traficarea și distribuția drogurilor. Alte activități infracționale importante includ furturile, migrația ilegală, traficul de persoane și criminalitatea economică.”

Datele disponibile din „European drug market report 2019” indică faptul că, în general, disponibilitatea drogurilor în Europa rămâne ridicată pe toate tipurile de droguri. Piața europeană a drogurilor se caracterizează tot mai mult prin faptul că populația are acces la o varietate de droguri de mare puritate și cu potență ridicată care, în termeni reali, sunt de obicei fie echivalente ca preț fie mai ieftine decât în urmă cu zece ani. Utilizarea heroinei și a altor opioide încă reprezintă cea mai mare parte a riscurilor asociate consumului de droguri.

Piața drogurilor rămâne principala sursă de venituri pentru grupările de criminalitate organizată.

În același raport este evidențiat că piața drogurilor este complexă, foarte adaptabilă și inovativă. Infrastructura de transport și mobilitatea persoanelor are trend ascendent, reflectată în globalizarea producției de droguri și a rețelelor de trafic.

Pornind de la aceste aspecte evidențiate de către E.M.C.D.D.A. pe piața de droguri din Uniunea Europeană trebuie să luăm în calcul că modurile de operare utilizate de către grupurile de criminalitate organizată implicate în traficul de droguri, sunt ajustabile, iar grupările se adaptează rapid situației actuale și exploatează noi oportunități, inclusiv tehnologia digitală, fapt pentru care disponibilitatea drogurilor este în continuare ridicată, scrie știripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218