REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Bîlbă: „Delfinii din Marea Neagră NU MAI AU ce mânca!”

Bîlbă: „Delfinii din Marea Neagră NU MAI AU ce mânca!”

Replica API 28 martie 2016 | 00:05 189

Situaţia delfinilor în Marea Neagră devine alarmantă! De la începutul anului, nu mai puţin de patru delfini au fost găsiţi fără viaţă pe plajele constănţene. Cel mai recent a fost găsit la data de 24 martie a.c., în bazinul Portului turistic Tomis. Echipa Mare Nostrum a fost anunţată de Dispeceratul Administraţiei Bazinale a Apelor Dobrogea Litoral.

Mamiferul este un afalin–femelă (Tursiops Truncatus Ponticus) de aproximativ 1.90 cm, care era în stare avansată de descompunere. Deocamdată, cauza morţii nu a putut fi stabilită, exemplarul fiind unul juvenil, de maximum cinci ani. Delfinul a fost preluat de către echipa Mare Nostrum şi dus la incinerator. Referitor la această situaţie, Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, trage un semnal de alarmă. Mamiferele nu mai au ce mânca!

“Delfinii, primăvara, întotdeauna au mortalitatea foarte mare din cauza că nu mai au mâncare, nu mai au pești. Aceștia vin și caută în plasele pescarilor. Marea majoritatea a lor ajung să fie sufocați într-o plasă de pescari în care intră din cauza faptul că acolo este un calcan. Delfinii pur și simplu au un program de vizitare al plaselor pescărești. Merg acolo și caută pești”, a precizat Bîlbă. Situația este cu atât mai tragică cu cât chiar braconierii îi omoară!

“Am avut odată un delfin mort care avea hematoame subcutanate de la lovire, deci un pescar l-a prins în plase și l-a lovit în cap până l-a omorât! Ei sunt pentru pescari, dușmani, concurenți pentru că le distrug plasele. Altceva nu îi omoară, nu au un dușman natural.”, a adăugat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Reamintim că un alt delfin a fost găsit mort pe o plajă din stațiunea Mamaia în dimineața zilei de 20 februarie. Este vorba de o femelă de 1 metru și jumătate care face parte din aceeași specie cu cea a mamiferelor de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. Directorul complexului susține că ar fi murit din cauză de captură accidentală, cu 72 de ore înainte de a fi descoperit.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272