REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.1° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Biro Rozalia (UDMR): Pandemia arată că avem nevoie de o politică externă şi de securitate a UE mai eficientă

Biro Rozalia (UDMR): Pandemia arată că avem nevoie de o politică externă şi de securitate a UE mai eficientă

Replica API 8 septembrie 2020 | 00:00 742

Pandemia COVID-19 necesită o mai puternică şi mai eficientă politică externă şi de securitate a Uniunii Europene, este prima concluzie a întâlnirii interparlamentare pe domeniile Politică Externă şi de Securitate Comună (PESC), respectiv Politica de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), ce a avut loc vineri, 4 septembrie, a informat, luni, deputatul UDMR Bihor, Biro Rozalia.

Biro Rozalia

În calitate de preşedinte al Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Biro Rozalia a participat vineri la videoconferinţa interparlamentară pe domeniile PESC şi PSAC, întâlnire ce are loc semestrial, fiind organizată de această dată de Parlamentul Germaniei, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

"La sfârşitul conferinţei, s-a adoptat o declaraţie oficială în care s-au reliefat mai multe aspecte. Pandemia COVID-19 necesită o mai puternică şi mai eficientă politică externă şi de securitate a UE, este prima concluzie. Este necesar şi salutăm Planul de acţiune Global EU Response, în criza COVID-19, şi focusăm atenţia către ţările mai vulnerabile şi pentru alocaţii bugetare mai accentuate. Suntem foarte îngrijoraţi privind tensiunile crescânde şi primejdioase din estul mediteranean şi facem apel la deescaladarea acestor tensiuni, la un dialog constructiv şi la negociere", se arată în declaraţia oficială, a precizat Rozalia Biro, scrie Agerpres.

De asemenea, semnatarii - preşedintele Comisiei de politică externă din Bundestag, Dietmar Nietan şi David McAllister, preşedintele Comisiei de politică externă a PE - atrag atenţia Comisiei UE şi Parlamentului European asupra faptului că sunt necesare măsuri pe termen mediu şi lung în relaţia cu Turcia şi se exprimă sprijinul pentru populaţia din Belarus, pentru alegeri prezidenţiale libere cu participarea observatorilor internaţionali.

"Ne exprimăm îngrijorarea asupra situaţiei fragile din Liban, precum şi asupra situaţiei din Libia şi ne asumăm rolul în dimensiune parlamentară, ca prin dialog, să putem contribui la detensionarea şi la soluţionarea acestor situaţii. Suntem conştienţi, se afirmă în statement, că relaţia Uniunea Europeană cu China a intrat într-o nouă etapă, o nouă eră; remarcăm faptul că China are aspiraţii pentru întărirea propriei poziţii geo-politice şi suntem conştienţi că trebuie să avem un răspuns potrivit. Subliniem necesitatea existenţei unui Plan multianual financiar mult mai ambiţios la nivelul UE, pentru a putea să facem faţă, pe de o parte, acestei pandemii, pe de altă parte, un plan economic de relansare a Europei, cât mai urgent şi mai eficient", a declarat deputatul UDMR, citând din declaraţia oficială.

Biro Rozalia a afirmat că, în opinia sa, această videoconferinţă PESC/PSAC a fost o oportunitate de dialog, "dar nici pe departe nu a satisfăcut acea necesitate de dialog pentru a găsi sau a adânci acele parteneriate strategice, de a ne sprijini unul pe celălalt în priorităţile care aşteaptă să fie rezolvate".

Chiar dacă s-au pus mai multe întrebări privind procesul de lărgire a UE cu ţările din Balcanii de vest, răspunsul 'Nu' a fost unul foarte hotărât, a precizat Biro.

"Da, este o prioritate, dar atât putem acum să facem, s-a spus. Pentru noi, pentru România, la fel de important este şi Parteneriatul Estic. Din cauza influenţei dinspre Est, situaţia ţărilor membre din Parteneriatul Estic este pe zi ce trece mai grea şi, din păcate, nu ocupă un loc corespunzător în agenda actuală a politicii externe a Uniunii Europene", a mai menţionat parlamentarul UDMR Bihor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108