REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Bismobil Kitchen, firma care a înșelat sute de români, a dat țepe și-n Constanța. Video

Bismobil Kitchen, firma care a înșelat sute de români, a dat țepe și-n Constanța. Video

Ana Maria Lipan, M.P. 12 ianuarie 2023 | 00:00 20361

Compania basarabenilor de la Bismobil Kitchen a păgubit sute de români printre care și numeroși constănțeni. Victime le-au căzut nu doar clienții ce nu au primit niciodată mobila de bucătărie de lux promisă, și nici nu le-a fost restituită suma achitată, dar și atelierele subcontractate ce efectuau comenzile. În țară, s-a creat o isterie generală, după ce reprezentanții firmei au tras obloanele showroom-urilor și s-au făcut nevăzuți, clienții nemulțumiți încercând în zadar să ia legătura cu aceștia pentru a-și recupera avansul. Unul dintre asociații societății subcontracte pentru realizarea mobilierului, de filiala din Constanța, ne-a oferit declarații, în exclusivitate, în legătură cu această speță. De asemenea, Replica a luat legătura și cu Mihail Șaran, fondatorul Bismobil Kitchen, în încercarea de a afla cum intenționează acesta să abordeze situația și să îi despăgubească pe cei afectați. Răspunsul lui a fost însă unul plin de incertitudine.

Patronul Bismobil Kitchen, Mihail Șaran

Compania Bismobil Kitchen, care a păgubit sute de români, printre care și numeroși constănțeni, a creat un întreg val de panică. Firma fondată de basarabeanul Mihail Șaran le-a promis clienților electrocasnice și mobilă de bucătărie de lux, mulți dintre cei păgubiți achitând deja integral sau în mare parte valoarea acestora.

clădirea unde a funcționat Bismobil Constanța

Numeroase comenzi nu au fost însă niciodată livrate, iar cumpărătorii nemulțumiți s-au văzut bătând la uși închise, întrucât Poliția Locală a pus lacătul pe showroom-ul din Constanța, la solicitarea proprietarului care i-a închiriat spațiul, pentru neplata chiriei, iar angajații au plecat după neplata salariilor. Proporțiile acestui fenomen se extind la nivel național, atât la Iași, cât și la Sibiu și București întâmpinându-se aceleași probleme.

Reporterii Replica s-au deplasat la fostul sediu al Bismobil Kitchen, situat pe Strada M8, nr. 1, în Mamaia-Sat. Obloanele showroom-ului erau trase, iar spațiul fusese deja scos spre închiriere, după ce firma și-a încetat activitatea în luna decembrie 2022. Acolo am întâlnit un alt client păgubit, ce încerca să ia legătura cu un reprezentat al companiei, în speranța că își mai poate obține mobilierul deja achitat. 

VIDEO cu spațiul în care a funcționat societatea, la Constanța:

Bismobil Kitchen nu dispunea de o fabrică proprie de mobilă, apelând la subcontractori din întreaga țară. Mulți dintre aceștia, așa cum este și cazul societății care onora comenzile Bismobil Kitchen, din Constanța, au căzut victime ale administrației deficitare a companiei ce figurează cu datorii neplătite către producători. 

Atelierul subcontractat din Constanța, țepuit cu 15.000 de euro

Unul dintre asociații societății din Constanța, ce a fost subcontractată de Bismobil Kitchen pentru fabricarea mobilierului, ne-a împărtășit experiența sa cu aceștia. Contrar multor opinii care circulă în mediul online, Cristi M. crede că afacerea nu a avut scopul de a-și înșela clienții și asociații de la bun început, ci că odată scăpată de sub control, situația a fost gestionată în mod deficitar de conducere.

“Prima comandă mi-au plătit-o destul de repede, mi-au dat și avans destul de repede. Toată lumea a spus povestea că ei au încercat să dea țeapă de la început, eu nu cred asta. Eu cred că pur și simplu s-au întins mai mult decât le-a fost plapuma. Au cheltuit mult mai mult decât au produs și au ajuns în situația asta. Prima comandă mi-a fost plătită destul de repede. Am făcut-o. A fost comanda de probă. Au vrut să se asigure că e conform standardelor lor, care erau destul de ridicate. Erau foarte pretențioși ca totul să arate perfect, așa cum visau ei că trebuie să arate. După au început să dea mai multe comenzi, am făcut 4 comenzi pe care le-am livrat și una finalizată în proporție de 90% încă în fabrică, nelivrată. Am facturi mărișoare neplătite și le-am spus că dacă nu plătesc mă opresc. Aveam o comandă care trebuia livrată înainte de sărbători și le-am spus că dacă nu plătesc mă opresc. Mulți clienți m-au sunat deja să mă întrebe în ce stadiu era mobila înainte de a se închide Bismobil în Constanța. Unii erau repartizați la mine dar fără să încep niciun demers la ei, alții nu erau repartizați nicăieri, nici măcar nu erau comenzile date către un producător.”, a declarat acesta.

Conversația societății subcontractate, pentru efectuarea plăților 

 “Sunt în toată țara mulți subcontractori. Business-ul lor era legitim din toate punctele de vedere. Ei veneau în aici, în Constanța, deschideau un showroom și apoi găseau subcontractori care să le facă mobila respectivă. Ei luau cât luau, ne dădeau nouă restul și noi realizat mobila. Au 40 de firme în România. Bismobil Kitchen este o firmă în Republica Moldova și în România și pentru fiecare showroom își găseau parteneri cu care își făceau un fel de franciză. Administrator al tuturor firmelor din România era Adriana Brașoveanu. Toate firmele BK din România cu parteneri, ajungeau la patronul mare. Mihail Șaran. . Proprietarul firmei din Mamaia a venit și a pus lacătul pe ușă acum vreo 3 luni.”, a mai adăugat asociatul societății.

Lista celor 40 de firme din România

Paguba acestuia se ridică la valoarea de 15.000 de euro, valoarea facturilor neplătite de Bismobil Kitchen. Are totuși încredere că își va putea reduce din pierderi prin valorificarea materialelor achiziționate pentru comenzile pe care nu le-a mai început, după neefectuarea plăților. Acesta declară că a încercat de numeroase ori să ia legătura atât cu administratorul firmelor din România, Adriana Brașoveanu și cu Mihail Șaran, pentru a-și putea recupera banii,  dar că de fiecare dată s-a lovit de aceleași promisiuni care nu s-au adeverit, sau chiar cu lipsa unui răspuns.

Mesajele dintre asociatul societății subcontractate și fondatorul companiei Bismobil Kitchen

Lorand Soares Szasz, unul din fondatorii Bismobil

Printre fondatorii Bismobil se numără și Lorand Soares Szasz, un foarte cunoscut speaker motivațional și organizator de cursuri și seminarii care au ca temă creșterea accelerată a IMM-urilor.

Lorand Soares Szasz

Firmele înființate de basarabeni, închise toate, sunt Terralogic Services SRL, Anton Partner BK SRL, LSS Partner BK SRL, Green GV Partner BK SRL, Grigo Partner BK SRL, Arta Partner BK SRL, Four Partner BK SRL, Artur Partner BK SRL, House Partner BK SRL, Vegri Partner BK SRL, Stanislav Partner BK SRL, Gava Partner BK SRL, Kitchen Studio BK SRL, Tomsa Partner BK SRL, HV Partner BK SRL, Mobil Partner BK SRL, Tudor Partner BK SRL, Ghe Ca Partner BK SRL, Tagu Partner BK SRL, Stas Partner BK SRL, Expert Finstandard SRL,Style Partner BK SRL, Castle Partner BK SRL, Bacala Partner BK SRL, Mora Partner BK SRL, Boris Partner BK SRL, Sergiu Partner BK SRL, Martea Partner BK SRL, Brand Partner BK SRL, EM&Co Partner BK SRL, Dobri Partner BK SRL. Toate cu sediul social în Iași.

Declarațiile lui Mihail Șaran, fondatorul Bismobil Kitchen

Contactat de reporterii Replica, fondatorul companiei Bismobil Kitchen, Mihail Șaran, și-a susținut punctul de vedere conform căruia întregul incident nu a fost rezultatul unei scheme puse la cale pentru a înșela clienții, ci doar consecința unei situații neprevăzute care a căpătat proporții catastrofale.

Mihail Șaran

Principalul factor ce a declanșat această problemă ar fi un articol ce a sădit panică în rândul clienților, ce la rândul său a condus la neîncrederea colaboratorilor. 

În materialul video de mai jos puteți asculta declarația lui Mihai Șaran:

“S-a ajuns aici din motivul că am început să întârziem un pic cu comenzile, cu produsele din ateliere. Am început un pic să întârzie cu comenzile, fie o săptămână, fie trei săptămâni, fie o lună și s-a făcut un haos. A ieșit în primul rând un articol la începutul lunii noiembrie și acel articol a dat peste cap tot. S-a făcut un haos în companie, oamenii au început să se uite un pic sceptic, să plece din companie, apoi au început clienții să facă rezilieri de contracte chiar dacă livrarea este în ianuarie sau februarie sau martie, nu contează. În primele zece zile s-au făcut rezilieri în masă, adică în toate showroom-urile se făceau câte 14-15 rezilieri pe zi. Și rezilierile astea duc spre rezilieri de contracte. Pentru că toată structura este construită pe comenzi, dacă sunt comenzi e bine, dacă nu sunt atunci e o problemă. 10 procente au achitat integral, poate 15. Cei care comandă la jumătate de an sau la un an de zile sunt nevoiți să achite toți banii, dar sunt și excepții. Clar că salariile nu s-au achitat la toată compania, nu doar în Constanța.”, a declarat afaceristul basarabean.

Întrebat de ce a continuat să plaseze comenzi, chiar și după escaladarea situației inițiale, acesta a afirmat că: “Asta a fost în cele două luni, dar deja în a treia lună noi am hotărât să închidem, să nu mai luăm comenzi. Fiindcă comenzile nu erau problema, că noi luăm comenzile și noi nu reușim. Era problema că sunt comenzi puține și nu reușim. Sunt foarte puține. Adică pentru așa o structură mare, noi trebuie să încheiem câte 300 de contracte lunar, dar noi încheiem doar 100-150.”

Șaran speră să aducă investitori care să-l salveze

În legătură cu modul în care se vor realiza despăgubirile și termenul în care cei afectați de situație, fie vorba despre clienții care nu și-au obținut încă mobilierul sau de atelierele ce nu și-au primit plățile pentru comenzi, își vor primi înapoi daunele, acesta a declarat că: “Eu încă sunt în căutare de investitori. Eu sper că o să fie investitori care o să investească și o să reparăm greșeala. Dar banii care s-au contractat de la clienți am dat la producere, în avans. Sunt un 1,5 milioane de euro, aproape 2 milioane de euro în avans la producere. Nu la toate, dar sunt producători mari care au sume foarte mari în avans, dar nu reușesc ei să producă. Ei sunt blocați între producere și furnizor.

Cât despre situația showroom-ului din Constanța, Mihail Șaran precizează: “Noi nu am achitat chiria și marfa este blocată. Până nu este achitată, noi nu putem să luăm marfa de acolo. Ea este întreagă în Constanța. Am luat din alte showroom-uri marfa, nu noaptea, ci când se putea să vină s-o ia. Sunt clienți care nu mai pot să aștepte până în luna februarie, sau în luna martie, bucătăria și ne-au rugat să ia din vitrină. Noi nu mai putem să facem vânzări în România, dar avem expuse aproape o sută de bucătării.”

Plângeri la poliție pe bandă rulantă

 “Avem 5 plângeri la poliție. În toată România sunt plângeri că nu au primit bucătăria și nici banii. Sunt foarte multe bucătării începute,  decupate deja dar noi nu putem să le finisăm din cauza mecanismelor, din cauza sertarelor, din cauza furnizorilor.Noi nu mai avem bani să le achităm, banii s-au epuizat pe chirii, salarii, impozite.”, declară aceasta în legătură cu demersurile legale inițiate de clienții nemulțumiți.

mobilier expus în showroom Bismobil

Ca ultim mesaj adresat acestora, Mihail Șaran afirmă: “Cred că într-o bună zi noi o să ne ridicăm cu totul. Poate nu 100 la sută, dar 90%, 80%, dar aici e important să fim ca unul, fără amenințări.”

Reporterii Replica au încercat să o contacteze și pe Adriana Brașoveanu pentru a-i afla punctul de vedere, dar aceasta, poate în mod preventiv, și-a închis telefonul.

Clienții păgubiți au înființat grupul „Înșelați de Bismobil Kitchen”

Pe rețelele sociale a fost înființat grupul „Înșelați de Bismobil Kitchen”, ce are în prezent 1.900 de membri. Aceștia și-au împărtășit experiențele cu Bismobil Kitchen și plănuiesc să lanseze un proces colectiv împotriva companiei basarabene, pentru a-și recupera pierderile.

Precizăm că firmele care au acționat la Constanța, pe lângă Bismobil Kitchen, sub sigla Bismobil, sunt: Artur Partner BK SRL, EM & CO Partner BK SRL,Vegri Partner BK SRL, Martea Partner BK.

Bismobil Kitchen SRL, înființată în 2020, cu sediul la Iași,  a avut, în 2021, cifra de afaceri de 8 774 542 lei, fără profit și datorii de peste 5 milioane de lei.  Administrator este Adriana Brasoveanu și unic asociat Mihail  Șaran. Artur Partner BK SR a fost  înființată în ianuarie 2022, cu sediul tot la Iași. Iar EM & CO Partner BK SRL a fost înființată în ianuare 2021. Asociat cu 50 % este Bumbu Artur, iar 50 % deține Bismobil Kitchen SRL.

Martea Partner BK SRL a fost înființată în februarie 2022, și are ca asociat pe Martea Adrian, cu 50 %, și Bismobil Kitchen, cu 50 %. O altă firmă este Vegri Partner BK SRL, înființată în august 2021, și are ca asociat pe Grigorita Veaceslav, cu 50 %, și Bismobil Kitchen, cu 50 %. Firma a avut cifra de afaceri 0 și fără profit, în 2021. Toate firmele de mai sus au ca administrator pe Adriana Brașoveanu, complicea lui Șaran

Precizăm că a fost înființat și un grup pe facebook, „Înșelați de Bismobil Kitchen”, unde s-au înscris aproape 2000 de persoane care au fost înșelate, urmând și un proces colectiv pentru recuperarea prejudiciului. Deocamdată, nu se cunoaște valoarea totală a țepelor, însă sigur are multe zerouri. Rămâne de văzut cum și dacă vor acționa polițiștii, în urma plângerilor formulate de păgubiți.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu aveau preturi competitive. Pentru materie prima folosita de alte firme ei cereau pret dublu pentru mobila. Diferenta calitatii manoperei (daca exista) nu putea justifica pretul dublu. Ei aveau showroom frumos, spatios, consultanti dar asta inseamna si costuri mai mari platite pana la urma tot de client.
0
0
bagati la puscarie si darea banilor inapoi cu dobanda, e simplu
2
0
Bucatarii de la 1500 lei (300 euro) la 1000-1500 euro in functie de materiale/ dimensiuni se pot cumpara la gata sau comanda de la magazinul de mobila situat intre spalatoria auto self-service si peco Voll din Mamaia Nord.
3
1
Eu am facut recent pe comanda atat bucataria, cat si unul din dormitoare la un magazin care este la 500 m de Lidl Mamaia Nord, tot pe partea cu marea. Acest magazin/ depozit functioneaza de mai mult de 20 ani in acea locatie. Am mai cumparat de la ei si acum 8 ani. Recomand!
3
1
Eu nu inteleg cine cumpara de la ei. Imi fac o casa si am fost anul trecut la ei in showroom Constanta. Avem o schita desenata de mine si le.am aratat cam ce vreau..iar a doua zi m.au sunat sa.mi spuna ca varianta mai ieftina cu.nu stiu ce balamale si sine mai proaste e 7000 euro, iar varianta mai scumpa e 11 mii de euro. Doar sa fi tampit sa dai atat pe o mobila cu pal de la egger (de care folosesc toti). Aceeasi mobila am facut.o la staer si m.a ajuns 2700 euro iar in pretul asta intra si transportul si montajul. Bine ca au disparut, iar aia care au dat avans...ori nu au ce face cu banii ori sunt p****i, asa ca bine le.a facut
6
2
te-ai pisjat pe ei
2
0
ne le facea reclama la astia cand au deschis???...
1
1
Auzeac Vanea v-a tras-o buey di pisti Prut buey! Cari vindi meri si tigari buey.
3
0
adica romani.Rumanski...tzaptzarap
2
0
Basarabeni.... Generic pentru ucraineni ?
5
2
La stana de oi așa vă trebuie PSD PNL și mafia muistilor din Romania așa va trebuie o să vă vândă și pe copiii voștri într-o bună zi foarte frumos bravo mafia din Romania
4
5
Foarte frumos le face să vadă și lumea să se trezească la realitate că tare proști mai sunt in special pensionari sunteți varză murată foarte frumos așa vă trebuie să fiți mai deștepți atunci când dai un ban in altă parte trebuie să lucrezi cu cap nu cu proști r*mâniei care vă înșeală o meritați pe pielea voastră mai destteptativa Romania
3
4
Bine la face...cat de p***t sa fii sa dai banii înainte..p****i tare sunteți.o meritatibsa va ardă țărănoiul asta cu fata de retard
10
3
Hai ca-i bine, inca se nasc naivi! Treaba-i buna. Daca inca mai credeti in Mos Craciun, treaba-i buna. Daca inca mai credeti ca puteti sa va inbogatiti repede fara efort, platiti 100 de euro pentru un seminar, unde un baiat istet, Lorandd sau cum ii zice, va arata cum sa faceti bani usor. Si uite, ca se poate. Vinzi blana ursului din padure! Bine, care padure o sa ziceti, pai tot a baietilor isteti! Nu???
14
0
ca sa dai pe nevazute 3000-5000-7000 de euro ori estiprost ori nu-ti pasa de bani si mai spunem ca o ducem rau pai fraieri de astia ifac cu buzunarile pline
15
1
F bine le-a facut la p****i. Naivii tarani din Constanta vor fi pururi niste p****i care viseaza lux la stana de oi
14
0
Un hoț in libertate p olitia umblă după bilete in autobuze zarzavat de confiscat la piată amenzi în oraș că ai parcat în fața unui magazin că n-ai parcare da amenda o ei că statul te vrea sclav in țara ta Dacă furi și imparti cașcavalul e totul beneTară cu talhari liberi și vrem Schengen
17
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614