REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
13.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Bișnița cu voucherele de vacanță a luat amploare pe internet

Bișnița cu voucherele de vacanță a luat amploare pe internet

Victor ROTARU 25 mai 2023 | 00:00 2978

Ne apropiem cu pași repezi de debutul sezonului estival, moment în care stațiunile de la malul mării vor fi pline de turiști, mulți dintre ei beneficiind de acele vouchere de vacanță oferite sectorului public, ieșind ceva mai ieftin cu realizarea unui concediu. Cu toate că tichetele de vacanță sunt nominale și netransmisibile, iată că pe grupurile de „specialitate” de pe rețelele de socializare sau pe platforme precum olx, se vând astfel de vouchere, oamenii riscând amenzi destul de usturătoare. 

Bisnita cu voucherele de vacanta a luat amploare pe internetVouchere de vacanță

Voucherele de vacanță au apărut în anul 2017, atunci când Mircea Dobre se afla la cârma ministerului Turismului, fiind oferite angajaților din sectorul public. Acum, la 6 ani distanță, un senator din PNL a propus ca și angajații din sectorul privat să beneficieze de vouchere de vacanță, acest lucru fiind realizabil din 2024. 

Cu toate că voucherele sunt oferite ca un stimul sectorului public, iată că există persoane care, pentru că nu se pot bucura de un concediu, sau din alte motive, ajung să vândă aceste tichete, pentru a scoate un ban în plus. Pe grupurile de turism de pe rețele de socializare, și nu numai, au început să apară tot felul de oferte, de „nerefuzat”.

Bisnita cu voucherele de vacanta a luat amploare pe internet

Ca de exemplu un cetățean vinde un card de vacanță cu un sold disponibil de 2.400 de lei, cerând în schimbul lui doar 1.900 de lei. Pe de altă parte, o altă persoană vinde un card de tichete de vacanță cu 1.000 de lei, suma de pe cardul de vacanță fiind de 1.151 de lei. 

Bisnita cu voucherele de vacanta a luat amploare pe internet

Ce spune legislația în vigoare

„Constituie contravenție următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
a) utilizarea biletelor de valoare în alt scop decât cel prevăzut de prezenta lege;
b) solicitarea şi/sau furnizarea de numerar în schimbul biletelor de valoare sau pentru fracţiuni din acestea.”, arată legea nr. 165 din 2018, care reglementează atât acordarea tichetelor de masă, cât și pe cea legată de vouchere sau tichete cadou”.

Iar legea îi sancționează și pe cei care primesc tichete de la cei care nu sunt titulari.
“Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 7 puncte-amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă,” se mai arată în legea nr.165.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
moarte UE
1
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272