REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

BLOCUL interbelic al comunităţii evreieşti, EVALUAT la 850.000 de euro

BLOCUL interbelic al comunităţii evreieşti, EVALUAT la 850.000 de euro

Replica API 7 noiembrie 2020 | 00:00 2336

Blocul interbelic al comunităţii evreieşti reprezintă doar o mică parte din ceea ce a reprezentat această comunitate pentru Constanţa. Lipit de Sinagoga Mare (Aşchenază), blocul este unul dintre edificiile care a rezistat intemperiilor vremii, fiind consolidat şi reabilitat în anul 2007. Situat în centrul vechi, la intersecția străzii Petru Rareș cu strada Traian, la 100 m de piața Ovidiu, imobilul reprezintă un simbol al Constanței, fiind la data construcției, în 1930, una dintre cele mai înalte clădiri din oraș. Mergând către piața Ovidiu, singura cale de acces cu autovehiculul către piață este pe strada Traian și obligatoriu se trece prin fața acestei clădiri care se situează la colț cu strada Petru Rareș. Actualul proprietar vinde clădirea cu 850.000 de euro.

Subsolul nu este înalt, dar se desfășoară pe toată amprenta clădirii și este finisat cu gresie și vopsea lavabilă. Acesta se poate folosi pentru depozitare sau chiar pentru o cafenea sau bar, păstrând grinzile originale din șine de cale ferată cu arcade din cărămidă. Subsolul este un spațiu încălzit. Parterul are două intrări separate și deține două camere mari (săli de ședințe) cu aparate de aer condiționat tip ceiling, un grup sanitar și o cameră pentru materiale de curățenie.

Din hol se urcă spre celelalte etaje pe o scară spațioasă placată cu gresie și mână curentă din fier forjat. Palierele sunt înalte, delimitate cu ușă de acces pe fiecare nivel, cu spații generoase, cu câte patru birouri, un secretariat central și două grupuri sanitare. De asemenea se poate ieși la fiecare etaj în exterior unde există o mică terasă (pretabilă pentru a deveni un eventual fumoar).

Istoria blocului comunităţii evreieşti

Imobilul din strada Petru Rareș este unul dintre edificiile ce îmbogățeau în perioada interbelică amenajarea centrului economic constănțean. Foarte aproape de ceea ce era considerat centrul orașului (istoric), și anume Piața Ovidiu, clădirea ne este cunoscută încă din perioada interbelică din diversele cărți poștale dedicate Constanței. Având în vedere imaginile ce prezintă în prim-plan edificiul central al Pieței (viitorul sediu al Muzeului de Istorie și Arheologie, ridicat între anii 1911-1920), coroborat cu faptul că Sinagoga Mare (Așchenază) – astăzi lipită de blocul nostru, era ridicată în 1914, nu putem data mai devreme de 1920 construcția acestuia.

De altfel, stilul construcției este definit de funcționalitate, aspect tipic anilor ’20-’30 pentru o construcție tip reședință sau pentru birouri.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
L-as renova si as organiza numai orgii sexuale acolo.
2
0
Mai baieti, voi de ce nu spuneti cine e proprietarul, mai?
3
0
sclavilor, v ati transformat in site imobiliare?
5
0
Grasiat , tabluit si termopanat nu mai are treaba cu istoria
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108