REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.2° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

BNR a închis firma de creditare a omului lui Vântu la Constanţa, fostul consilier PSD Gheorghe Cristea

BNR a închis firma de creditare a omului lui Vântu la Constanţa, fostul consilier PSD Gheorghe Cristea

Replica API 5 aprilie 2012 | 00:00 530

Tomis IFN lua bani ilegal de la oameni

Tomis IFN lua bani ilegal de la oameni

Monitorul Oficial a publicat ieri hotărârea Băncii Naţionale a României privind radierea Societăţii de Microfinanţare Tomis IFN SA din Registrul general al instituţiilor financiare nebancare şi, implicit, interzicerea desfăşurării activităţii de creditare. Hotărârea semnată de guvernatorul Mugur Isărescu are la bază sesizări primite de BNR, precum şi constatările din procesul verbal de pe 04.10.2011, încheiat de Direcţia de Supraveghere a Băncii Naţionale, nota de constatare de pe 24.10.2011, încheiată de Agenţia Constanţa a BNR şi raportul de supraveghere din 24.11.2011. Societatea de Microfinanţare Tomis IFN, despre care BNR a descoperit că încasează ilegal bani de la populaţie, are sediul în Eforie Nord şi aparţine unui om de afaceri şi politician constănţean destul de controversat, Gheorghe Cristea. În prezent membru al PPDD Constanţa, Cristea a fost trezorier al PSD, dar şi consilier judeţean din partea social-democraţilor.

În urmă cu circa 10 ani, Gheorghe Cristea a fost cercetat penal pentru mai multe ilegalităţi comise prin intermediul Cooperativei de Credit Victoria, fiind exonerat însă de vină, în lipsa unor dovezi solide. Constănţeanul Cristea, care a împlinit chiar ieri vârsta de 62 de ani, a fost şi administratorul defunctei Bănci de Investiţii şi Dezvoltare BID SA, deţinută de Sorin Ovidiu Vîntu, implicată în mega escrocheria FNI. De altfel, procurorul general a dispus anul trecut redeschiderea dosarului BID, în care Vîntu a fost iniţial condamnat la 2 ani de închisoare, pentru a fi apoi declarat nevinovat de către instanţele superioare. Iată că afacerile necurate din trecut s-au perpetuat până în prezent, din moment ce BNR a decis să pună capăt jongleriilor financiare ilegale desfăşurate de către Gheorghe Cristea. Astfel, decizia semnată de Mugur Isărescu privind radierea şi interzicere desfăşurării activităţii de creditare de către Tomis IFN a fost emisă "luând act de desfăşurarea de către Societatea Comecială Societat de Microfinanţare Tomis IFN SA de activităţi interzise instituţiilor financiare nebancare, respectiv activităţi de atragere de depozite de la public, de netransmiterea, pentru data de 30 septembrie 2011, în format electronic a "Situaţiei indicatorilor privind criteriile de înscriere în Registrul special", precum şi de imposibilitatea de a contacta reprezentanţii instituţiei financiare nebancare şi de a desfăşura acţiuni de inspecţie la faţa locului".

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272