REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Boala venoasă cronică: simptome, factori de risc, clasificare

Boala venoasă cronică: simptome, factori de risc, clasificare

Replica API 22 iunie 2021 | 00:00 560

Boala venoasă cronică se referă la un spectru larg de anomalii morfologice și/sau funcționale.

Foto: shutterstock.com

Problemele legate de sistemul venos pot fi sau nu pot fi simptomatice și includ o gama largă de semne clinice, care variază de la dilatarea venoasă superficială, minimă, până la modificările cutanate cronice cu ulcerații. Anomaliile cronice ale sistemului venos sunt prezente la aproximativ 50% dintre persoane, scrie doc.ro.

Prevalența simptomelor și a semnelor clinice ale bolii venoase se corelează cu prezența refluxului venos identificat cu ajutorul ecografiei Doppler.

Tulburările venoase cronice ale membrelor inferioare cuprind un întreg spectru de anomalii morfologice și funcționale ale sistemului venos. Simptomele includ:

durere,

senzație de greutate în picior,

edem,

piele uscată,

senzație de strângere,

iritatie a pielii,

crampe musculare

și mâncărime.

Semnele clinice includ: vene dilatate, edeme, lipodermatoscleroza (o dermatita fibroasa a țesutului subcutanat) sau ulcerații.

Semnele vizibile ale tulburărilor venoase cronice sunt clasificate în funcție de severitatea semnelor venoase, care includ venele dilatate (de exemplu, telangiectazia sau dilatația vaselor mici sau terminale; vene varicoase), modificări ale pielii sau ulcerații.

Pacienții pot fi asimptomatici sau simptomatici, în funcție de prezența simptomelor la extremitățile inferioare. Diagnosticul bolii venoase cronice este sugerat de prezența simptomelor tipice (dureri la nivelul picioarelor, oboseală, greutate în picioare) și este confirmat de prezența refluxului venos, care este diagnosticat prin ecografia Doppler.

Majoritatea pacienților simptomatici trebuie să fie supuși ultrasonografiei venoase Doppler, pentru a evalua natură și amploarea refluxului venos, aspect care influențează alegerea tratamentului. Orice combinație de reflux venos profund, superficial ori la nivelul unor vene perforate poate fi prezența.

Ce este boala venoasă cronică?

Boală venoasă cronică se referă la alte afecțiuni cronice care au legătură ori care sunt cauzate de venele care au devenit, în timp, anormale sau afectate de acest gen de boli ale sistemului venos. Aceste probleme pot include:

vene varicoase (varice) și venele în formă de pânză de păianjen

durere de picioare și umflarea picioarelor (edem)

insuficientă venoasă cronică

modificări ale pielii picioarelor

ulcerații pe picioare

flebită (inflamarea peretelui venelor)

malformații vasculare.

Ce sunt venele varicoase?

Numite și varice, acestea sunt vase de sânge dilatate, îngroșate, alungite și răsucite care nu controlează fluxul sanguin așa cum ar trebui să o facă în mod normal. În unele cazuri, varicele pot fi mici vene în formă de pânză de păianjen și chiar au acest aspect de fire subțiri care se observă pe suprafață pielii. În alte cazuri, venele varicoase pot să apară că un ciorchine mai mare, de vene dilatate și proeminente, sub suprafață pielii.

Simptome varice

durere intensă, persistența

picioare care obosesc cu ușurință

senzație de greutate în picioare

edem în picioare, când acestea se umflă mult

pielea capătă o nuanță închisă la culoare (în cazuri severe)

senzația de amorțeală în picioare

prurit (mâncărime a pielii) sau erupții ori iritații pe picioare.

Factori de risc pentru boala venoasă cronică

Factorii de risc pentru această boală variază, însă ei tind să fie legați de afecțiunile ori condițiile care duc la dilatarea venelor sau la alte tulburări ale structurii de baza a venelor. Acești factori includ: vârstă înaintată, istoricul familial, sexul feminin, sarcina, obezitatea, ocupațiile care presupun o muncă efectuată în timp ce persoană stă în picioare, activitatea fizică ce are un impact mare și afecțiunile (comorbiditatile) cum este tromboză venoasă profundă, tromboflebita superficială și sindromul de apnee în somn (de tip obstructiv).

Pacienții se pot prezența la medic cu durere, crampe, senzație că de arsură, mâncărimi ale pielii de pe picioare, decolorarea pielii la zona gleznelor, edem, flebită sau sângerări; totodată, sunt prezente simptome precum venele cu tiparul de pânză de păianjen, vene reticulare sau vene varicoase (varice).

Clasificarea bolii venoase cronice

Severitatea bolii venoase cronice este, de regulă, evaluată prin intermediul sistemului de clasificare CEAP (Clinic, Etiologic, Anatomic și Patofiziologic), care se concentrează în principal asupra elementului clinic.

Caracteristică principala a stadiului C1 al bolii venoase cronice sunt telangiectaziile ori venele reticulare;

în stadiul sau clasa C2, caracteristică sunt venele varicoase;

în stadiul ori clasa C3, trăsătură principala este edemul (membrele inferioare sunt umflate);

în stadiul C4a, apare pigmentația pielii sau eczemă;

în clasa ori stadiul C4b, caracteristică este lipodermatoscleroza sau atrofia albă;

stadiul C5 este caracterizat de ulcer venos vindecat;

și stadiul C6 este caracterizat de un ulcer venos activ.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272