REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
11.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Bogdan Aurescu, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor Formatului Bucureşti 9

Bogdan Aurescu, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor Formatului Bucureşti 9

Replica API 31 martie 2022 | 00:00 323

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, joi, la reuniunea ministerială a Formatului Bucureşti 9 (B9), care se va desfăşura la Bratislava, anunţă MAE.

La întrevederea miniştrilor de externe din statele de pe Flancul Estic al NATO de la Bratislava vor lua parte şi reprezentanţi ai NATO şi SUA, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele B9 are loc în contextul continuării agresiunii armate ilegale a Rusiei în Ucraina, cu afectarea gravă a civililor şi a obiectivelor civile din Ucraina, şi al efectelor negative la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice, generate de invazia rusă. De asemenea, reuniunea are loc în contextul Summitului NATO desfăşurat la 24 martie la Bruxelles şi al deciziilor acestuia, arată sursa citată.

În cadrul dialogului cu statele din Formatul B9, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va sublinia ameninţarea reprezentată de Rusia la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice şi va reitera, raportat la această nouă realitate de securitate, necesitatea de transformare şi consolidare a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră.

Ministrul Bogdan Aurescu va saluta deciziile liderilor adoptate la Summitul NATO extraordinar din 24 martie 2022, care au vizat consolidarea consistentă a prezenţei aliate şi întărirea securităţii pe întreg Flancul Estic, inclusiv prin constituirea unor noi Grupuri de Luptă, dintre care unul în România.

Şeful diplomaţiei române va reitera relevanţa consultărilor cu aliaţii reuniţi în Formatul B9, în special în actualul context de securitate, precum şi în perspectiva reuniunii miniştrilor de externe aliaţi din 6-7 aprilie 2022 de la Bruxelles.

În perspectiva Summitului de la Madrid care va avea loc în luna iunie, ministrul român va sublinia necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, de o manieră adecvată, noile realităţi de securitate cu care se confruntă Alianţa. În context, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia şi importanţa Summitului B9 pe care Preşedintele României îl va găzdui la Bucureşti, împreună cu omologul său polonez, înaintea reuniunii şefilor de stat NATO de la Madrid, scrie Agerpres.

Totodată, şeful diplomaţiei române va reitera sprijinul constant al României acordat Ucrainei, precum şi asistenţa umanitară furnizată Kievului şi cetăţenilor ucraineni de la începutul conflictului. Ministrul român va încuraja continuarea, de către aliaţi, a unei abordări angajante în raport cu Ucraina.

Întâlnirea de la Bratislava este cea de-a doua reuniune a Formatului B9 organizată de la debutul agresiunii militare ruse în Ucraina, după Summitul extraordinar din 25 februarie, co-organizat de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, împreună cu omologul polonez. De asemenea, la 3 februarie 2022, ministrul Bogdan Aurescu a găzduit, la Bucureşti, consultări ministeriale în format B9, cu participarea ministrului francez de externe şi a omologului ucrainean, prin VTC.

Formatul B9 este o iniţiativă lansată în 2015 de Preşedintele României, Klaus Iohannis şi de Preşedintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda, la care participă cele 9 state membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Formatul B9 este o platformă deosebit de utilă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii de pe Flancul Estic al NATO, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestora la procesele în derulare din cadrul Alianţei, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi indivizibilităţii securităţii tuturor statelor membre NATO.

Utilitatea Formatului B9 pentru coordonarea şi consultarea transatlantică a fost reconfirmată recent inclusiv prin frecvenţa utilizării acestui format în dialogul cu SUA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272