REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Bogdan Bola, ultima propunere de proiect în calitate de DIRECTOR ABADL

Bogdan Bola, ultima propunere de proiect în calitate de DIRECTOR ABADL

Replica API 28 ianuarie 2021 | 10:46 1631

Bogdan Bola a prezentat săptămâna trecută ministrului Mediului ultima propunere de proiect pe care și-a pus semnătura în calitate de director al ABADL. Mai exact, este vorba despre un studiu hidrotehnic al fluviului Dunărea și brațelor Deltei Dunării de la digul Ceatal Ismail și până la gurile de vărsare în Marea Neagră. Digul Ceatal Ismail a fost realizat între anii 1890 - 1900 și este unul de o importanță strategică pentru România, el realizând repartiția debitului Dunării între brațul Chilia și brațul Tulcea.

Care este obiectivul acestui proiect?

Demararea unui amplu studiu referitor la repartiția debitelor lichide și solide pe Dunăre, pe sectorul mai sus indicat. Practic, acesta își dorește să înțeleagă mai bine distribuția debitelor în întreg arealul deltaic pentru a putea ulterior, pe baza unor date concrete și integrate, să abordeze aspecte ce țin de gospodărirea apelor, lucrări de protecție împotriva eroziunii și împotriva inundațiilor. Practic, făcând acest Master Plan hidraulic al Deltei, se va putea apăra mai eficient viețile oamenilor dar și biodiversitatea întregii zone.

O altă consecință a modificării coeficientului de repartiție în defavoarea brațului Chilia o reprezintă afectarea în mod direct a ecosistemelor acvatice și terestre din zonă. Astfel, fauna și flora din Deltă au început deja să aibă de suferit în urma debitelor tot mai mici ale brațului Chilia, iar procesul se va accentua în anii următori. De asemenea, debitele crescute pe brațul Tulcea a dus la inundarea habitatelor naturale ale animalelor și păsărilor din Deltă. Tocmai de aceea, considerentul de mediu pentru acest obiectiv, care este în patrimoniul UNESCO, va juca un rol foarte important în modelarea hidrologică, hidraulică și de hidrosedimentare pe care cei de la ABADL și-o propun să o realizăm în viitorul apropiat.

Proiectul va sta la baza implementării de soluții pentru protecția Deltei

Proiectul studiul pe care l-a propus ministrului Mediului și pe care l-a prezentat și reprezentanților Ministerului Fondurilor Europene va putea sta la baza identificării și implementării de soluții viitoare pentru protecția întregii Delte, de la apărare împotriva inundațiilor și eroziunii, evitarea pierderilor materiale și de vieți umane până la protejarea întregului ecosistem acvatic și terestru. Pentru a pregăti un astfel de studiu, specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral vor avea nevoie de aproximativ 18 luni și de peste 16 milioane de lei din fondurile europene accesibile pentru proiectele de mediu.

,,Îmi doresc mult ca din poziția de deputat să pot duce mai departe și să sprijin proiectele excelente pe care foștii mei colegi de la Urmărire și Implementare Proiecte din cadrul ABADL le propun pentru Dobrogea. Prin munca lor continuă, sunt convins că putem face lucruri deosebite pentru Dobrogea, pentru locuitorii săi și mediul care ne înconjoară. Doar prin astfel de proiecte majore, de un impact real și pe termen lung, vom putea spune apoi că ne-am făcut cu adevărat treaba!” transmite Bogdan Bola, fostul director al ABADL.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
D-le Bola, si cu lacurile Constantei cum ramane?
2
0
"ce il recomanda pe copilul asta sa fie director???" Ta-su, fost prefect.
2
0
In final am descoperit ce inseamna ANALFABET FUNCTIONAL. Este persoana care scrie studiu hidraulic in loc de studiu hidrotehnic.
4
0
ce il recomanda pe copilul asta sa fie director???
6
0
rasufla institutia usurata ,am scapat de un lacheu ,mincinos si betiv ....
8
4

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367