REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Bogdan Obadă: Avem nevoie de profesori dedicați meseriei, pentru ca universitatea să ajungă, din nou, în top. Video

Bogdan Obadă: Avem nevoie de profesori dedicați meseriei, pentru ca universitatea să ajungă, din nou, în top. Video

Mirela PASCAL 17 ianuarie 2023 | 00:00 4338

Șeful Secției Clinice de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța, dr. Bogdan Obadă, a fost în studioul REPLICA, luni, 16 ianuarie pentru a vorbi despre proiecte și problemele cu care se confruntă Secția de Ortopedie. Este una dintre cele mai importante secții din unitatea medicală, dar este și singura secție din Dobrogea. Șef de lucrări în Universitatea Ovidius, doctorul Obadă a vorbit și despre o eventuală candidatură, în 2024, pentru funcția de rector, dar și despre necesitatea ca unitatea de învățământ să revină în topul celor mai bune universități din țară.

În debutul interviului, doctor Bogdan Obadă a declarat că 2022 a fost mai ușor decât anul precedent. „A fost mai ușor că am putut să ne facem meseria, cu mai puține restricții, au putut pacienții să vină mai ușor la noi la spital, în special pacienții cronici. În perioada pandemiei a fost mai dificil pentru ei să ajungă și să putem să îi ajutăm, 2022 a fost un an ușor, în sensul că am putut să ne facem meseria. A fost un an dificil pentru că este cea mai mare unitate din Dobrogea sau chiar din S-E României, iar noi, ca secție de Traumatologie, deservim cam toată Dobrogea. Mai sunt secții de ortopedie, în Dobrogea dar ca și dotare completă vizavi de ceea ce poate oferi unui pacient de la un traumatism simplu până la un pacient politraumatizat, adică cu multiple leziuni, suntem singura secție care poate asigura acest lucru având o echipă multidisciplinară împreună cu Neurochirurgia, cu Terapia Intensivă”, a spus Obadă.

Secția de Ortopedie și Traumatologie, tot timpul aglomerată

Este tot timpul aglomerată, într-adevăr sunt perioade mai dificile, iarna când este gheață sau când vremea este foarte rea sau vara, când vin turiștii, sunt accidentele rutiere care, în ultimii ani sunt de o violență deosebită, cu foarte multe victime, cu spitalizare prelungită, pacienți cu probleme... Fiind secție de traume într-un spital de urgență evident că profilul principal al secției a fost dintotdeauna traumatologia. Lupta mea din ultimii doi ani de când conduc secția a fost să pot să asigur servicii de calitate și pacienților cronici, adică pacienților care au nevoie de proteze etc. Ca număr de intervenții au fost în 2022, aproximativ 2500 de pacienți din care 2450 operați -  este un grad de operabilitate extrem de ridicat, ceea ce este normal să fie într-o secție de chirurgie. O secție de chirurgie trebuie să aibă gradul de operabilitate aproape de 100%, acesta este de fapt și unii dintre indicatorii naționali de eficiență în secțiile de chirurgie”. În calitate de șef al secției, doctorul Obadă s-a luptat pentru a obține finanțări, în pricipal pentru proteze. Acestea sunt destul de costisitoare, și nu oricine își permite să le achiziționeze. „În ultimii ani, lupta mea a fost împreună cu conducerea spitalului să obținem mai mulți bani de la minister pe aceste programe de cronici pentru proteze de picior și de genunchi. Nu orice pacient și-ar permite, costul unei proteze este discutabil. La fel ca la o mașină... poți să iei o mașină mai ieftină sau una mai scumpă. În momentul când am primit finanțare am luat ce era mai bun pe piață, în România, ca și proteze. Nu am făcut excepție la bani pentru că și rezultatele sunt pe măsură, pacienții simt imediat. Mai este un principiu care funcționează atunci când ministerul te finanțează: cu cât consumi mai mulți bani, cu atât primești mai mulți. Dacă nu consumi, nu primești sau chiar poți să îi pierzi și pe cei pe care îi ai deja. Eu pot să mă laud că în Spitalul Județean am cumpărat ceea ce era mai bun ca și proteze. Pentru un pacient care merge la un spital privat întotdeauna costurile vor dicta, pentru că există costul medicilor, costul consumului, întreținerii etc. Noi, fiind spital de stat, nu avem aceste probleme și atunci nu am de ce să fac economie și trebuie să îi ofer pacientului ce este mai bun - așa funcționează practic finanțarea prin minister. Am reușit împreună cu conducerea spitalului, pentru că sprijinul a fost total, să dublăm această finanțare, de la o finanțare de la 1 600 000 de lei am ajuns la 3 200 000 lei pe an, este o sumă impresionantă care ne-a putut permite să rezolvăm cazuri dificile (mă refer la revizii de proteză). În trecut nici nu visam, aveam pregătirea, dar nu aveam finanțarea necesară să o facem.”, a mai spus medicul.

La ortopedie, în cazul unei infecții nozocomiale, antibioticul nu-și face efectul

Legat de infecțiile nozocomiale, doctorul spune că acordă o atenție sporită acestui aspect. „Este un subiect foarte sensibil la noi în țară și pe bună dreptate. Noi, ca și chirurgi ortopezi, suntem foarte atenți la acest aspect. Pentru alte specialități chirurgicale o infecție nu este atât de gravă pe cât este la ortopedie. Osul este un organ cu cea mai proastă vascularizație, dacă mai este și lezat de o fractură sau de o boală, vascularizația lui scade și mai mult. Dacă nu este vascularizat antibioticele nu ajung acolo, dacă au o infecție a osului poți să îi dai cel mai puternic antibiotic din lume se duce oriunde vrei, dar numai la os nu. Când avem o situație de genul acesta rezolvarea este radicală, trebuie deschisă zona respectivă curățat excizat aproape ca la tumori, zona de infecție scoasă și pus ceva în loc, un sistem care să completeze acel antibiotic, dacă ai implant trebuie să îl scoți pentru că altfel va întreține infecția și abia după ce s-a liniștit infecția poți veni să reconstruiești acolo. Noi încercăm să rupem acest circuit printr-un control forte bine al sterilizării, avem sterilizarea în blocul operator, știm exact la ce oră s-a sterilizat, avem controlul exact. Până acum nu a fost risc de infecții nozocomiale, nu zic că suntem cu infecții nozocomiale 0, că nu există așa ceva. Avem acest control foarte bun și atunci când au fost situații, când am avut o suspiciune sau când am simțit că se întâmplă ceva am putut să rezolvăm la timp. De asemenea, este foarte greu să ții un pacient 5 -6 zile internat și să ai controlul că acel pacient nu i se întâmplă ceva după aceea“, a spus Obadă.

Obadă: Numai cuvinte de laudă am pentru rectorul Iliescu

Doctorul Bogdan Obadă este și șef de lucrări la Universitatea Ovidius, Facultatea de Medicină. Întrebat cum se înțelege cu rectorul Dan Marcel Iliescu, acesta a declarat: „Sunt șef lucrări care este funcție cu grad de predare, predau studenților cursuri de ortopedie. Sunt în Universitate din 2002, am fost student aici, sunt produsul acestei Universități și Facultăți. Mă înțeleg foarte bine cu rectorul Dan Iliescu, vine din medicină, este medic, a fost decan... numai cuvinte de laudă pentru dânsul. Știu ce a făcut, știu ce proiecte a implementat și el și cei care au fost înainte... practic spitalul acesta a crescut cu Universitatea. Când s-a înființat Universitatea, spitalul a crescut, a devenit spital clinic și s-a dezvoltat datorită Universității, a fost susținut financiar de către Universitate. Despre rectorul Dan Iliescu nu am decât cuvinte de laudă pentru că ne știm de foarte mult timp și știu ce a făcut dânsul la Facultatea de Medicină”, a spus Obadă.

De ce nu mai e UOC în top?!

Întrebat cum își explică faptul că UOC nu se mai află, de mulți ani, în topul celor mai bine cotate universități, acesta a declarat: Nu pot să îmi dau o explicație. Nu este de vină rectorul sau decanul, depinde de fiecare dintre noi, de bucățica unde suntem puși să ne facem treaba. Ar trebui fiecare dintre noi să ne facem actul de învățământ la cel mai înalt nivel și atunci crește și nivelul studiilor. Studenții sunt foarte bine pregătiți. Nu pot să am o părere despre ceea ce se întâmplă în celelalte facultăți pentru că nu știu care este situația. Au fost și schimbul de generații în ultimii ani, nu trebuie să uităm acest lucru, inclusiv la noi la Medicină. Au fost profesori care s-au pensionat, sunt cei care vin în urmă. Ar trebui să nu fie o obligație, să fie acea plăcere de a preda studenților și de a-i învăța pentru că, dacă nu există această aplecare pentru cariera universitară, nu ai cum să excelezi și atunci începe să se vadă acest lucru. Contează cel mai mult palmaresul unui profesor și ca să faci această cercetare de calitate trebuie să îți placă. Partea de cercetare te definește ca profesor. Avem nevoie de profesori mai dedicați. Să facă din plăcere partea universitară“, a explicat Obadă.

Nu candidează pentru funcția de rector

Și, pentru că nu mai este mult până în 2024, atunci când vor avea loc alegeri pentru funcția de rector, l-am întrebat pe medicul Obadă dacă ia în calcul să candideze la alegerile pentru funcția de rector. Obadă spune că iese din discuție acest subiect. ”Nu, mai am multe de făcut la mine în secție și întotdeauna încerc, împreună cu colegii mei, să aducem mai mult. Consider că la mine în secție pot să îmi fac meseria foarte bine și să ajut cât mai mulți oameni. Sunt oameni mai bine pregătiți pentru această funcție. De exemplu Dan Iliescu este omul potrivit la locul potrivit și mai sunt și alții. De exemplu, doamna decan de la noi, e profesorul Tofolean, (n.red. Ioan Tiberiu Tofolean, fostul manager al Spitalului Județean) un om excepțional, este prof. Liliana Tuță care este și prorector, sunt oameni cu adevărat pregătiți pentru acest lucru“.

Întrebat dacă sunt două tabere în Universitatea Ovidius, Bogdan Obadă a precizat: „Dacă mă întrebați... părerea mea este că vor fi 2 tabere atâta timp cât sunt alegerile, este normal să fie așa dacă vin alegerile. Este bine să fie democrație și dintr-o ciocnire de idei să iasă ce este mai bun. Nu am simțit în nici un moment acest lucru”.

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108