REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.3° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

BOMBĂ! Condamnații din DOSARUL VECTRA au fost puşi în LIBERTATE de la ÎNALTA CURTE

BOMBĂ! Condamnații din DOSARUL VECTRA au fost puşi în LIBERTATE de la ÎNALTA CURTE

Replica API 25 iulie 2020 | 00:49 6364

Condamnații din Dosarul „Vectra” au fost puși în libertate! Decizia aparține Curții Supreme și a fost pronunțată joi, 23 iulie, după ce inculpații au formulat recurs în casație. După ce au fost condamnați definitiv la ani grei de închisoare, Adrian Roșu, Gabriel Moise și Cosmin Moldoveanu au formulat recurs în casație, la Curtea Supremă. Magistrații de aici au admis recursul și au anulat mandatele de executare a pedepsei. Decizia este definitivă. Astfel, dosarul va fi retrimis la Curtea de Apel Constanța pentru rejudecare. Printre păgubiții Vectra se numără și Marian Crușoveanu, consilier județean PNL, și parlamentarul PSD Liviu Tit Brăiloiu.

Dosarul, plimbat de la o instanță la alta. Cronologia condamnărilor!

Inițial, în primă instanță, Adrian Roșu, Gabriel Moise și Cosmin Moldoveanu au primit condamnări cuprinse între 18 şi 20 de ani, pedepse care au fost micșorate la apel, la 9 ani. Ulterior, aceștia au cerut rejudecarea dosarului, și au obținut-o. Tribunalul Constanța a dispus, în noiembrie 2018, condamnări de 9 ani și 2 luni pentru Roșu și Moise, în timp ce Moldoveanu a bifat 7 ani și 4 luni. Inculpații au formulat, din nou, recurs, iar Curtea de Apel Constanța, în martie 2019, i-a condamnați pe toți trei la aceeași pedeapsă, respectiv 7 ani și 4 luni. Sentința a fost definitivă, însă inculpații au uzat de altă cale extraordinară de atac, recurs în casație, dosarul ajungând la Curtea Supremă. Pe 23 iulie a.c., magistrații au admis recursurile inculpaților și au casat hotărârea Curții de Apel Constanța. Au dispus, astfel, punerea în libertate a celor trei indivizi.

Minuta Curții Supreme

”Admite recursurile în casaţie declarate de inculpaţii Moise Gabriel, Moldoveanu Cosmin şi Roşu Adrian împotriva deciziei penale nr.285/P din 26 martie 2019 a Curţii de Apel Constanţa, Secţia Penală şi pentru Cauze Penale cu Minori şi de Familie, pronunțată în dosarul nr.15074/118/2012*. Casează, în parte, decizia penală atacată, numai în ceea ce priveşte latura penală şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel Constanţa, numai cu privire la inculpaţii Moise Gabriel, Moldoveanu Cosmin şi Roşu Adrian. Anulează mandatele de executare a pedepselor cu închisoarea aplicate inculpaţilor Moise Gabriel, Moldoveanu Cosmin şi Roşu Adrian prin sentinţa penală nr.531 din 05 noiembrie 2018 a Tribunalului Constanţa, pronunţată în dosarul nr.15074/118/2012*, după cum urmează: mandatul de executare a pedepsei nr.931/2018 din 26 martie 2019, emis de Tribunalul Constanţa, Secţia penală, pentru inculpatul Moise Gabriel (...); mandatul de executare a pedepsei nr.932/2018 din 26 martie 2019, emis de Tribunalul Constanţa, Secţia penală, pentru inculpatul Moldoveanu Cosmin (...) şi mandatul de executare a pedepsei nr.930/2018 din 26 martie 2019, emis de Tribunalul Constanţa, Secţia penală, pentru inculpatul Roşu Adrian (...) şi dispune punerea de îndată în libertate a acestora, dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei penale atacate”, se arată în minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Ar fi înșelat 189 de persoane

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut că, în perioada 13 februarie 2007 - 28 martie 2009, inculpaţii Roşu Adrian, Moise Gabriel şi Moldoveanu Cosmin, în calitate de persoane fizice ori de reprezentanţi ai SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL şi SC City Invest SRL, au indus în eroare 189 de persoane (părţi vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanţa. Printre victime, se numără Marian Crușoveanu, consilier județean PNL, și parlamentarul PSD Liviu Tit Brăiloiu.

Modul de operare

Potrivit procurorilor, părţile vătămate au achitat preţul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 şi 46.000 euro pentru un apartament) şi au fost menţinute în eroare şi după încheierea contractelor de execuţie - construire întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parţial. La momentul încheierii contractelor, părţile vătămate nu au cunoscut împrejurarea că o parte din terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unităţi bancare pentru garantarea unor credite obţinute sau că nu aparţineau firmelor din Grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terţi. De asemenea, banii încasaţi ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiţi pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiţi la alte proiecte imobiliare. În plus, inculpaţii s-au implicat şi în intrarea în insolvenţă a firmelor din grupul Vectra şi au continuat să facă promisiuni nefondate părţilor vătămate, astfel că acestea au renunţat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create.

În această modalitate, părţile vătămate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 euro şi 282.500 lei. Părţile vătămate s-au constituit părţi civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 euro şi 254.000 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând inculpaţilor Roşu Adrian, Moise Gabriel, SC Vectra Imobiliare SRL şi SC Vectra Construct SRL.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
comentarii inchise....nenorociti care sunteti!!!mweeee replica!!!sclavilor!!!!!!!!!
0
0
S-a facut dreptate! A noastra!
0
0
Dupa ce le-a redus pedeapsa.
1
1
Le-au dat drumul acum sa cotizeze la campanie,cum au facut si in 2012 pt pastaie.Dupa alegeri,urmeaza tavalugul,vor mai trage si altii,inclusiv magistrati,dupa ei.asta-i viata,iar vor fi arestari prin ccr,stie tot orasul increngaturile.
1
0
Negulescu,Onea,Kovesi egal Jullien,Gabriel Viorel,Ioan
2
4
Dragniaaa, e de vina!
2
0
Asa se face justitie in Romanes Country!!! Daca furau si ei o gaina, leustean sau candidau la vreo primarie, asa cu siguranta faceau puscarie! Asa au ars, pardon, au nenorocit foarte multi oameni, care inca platesc bani la banca pt apartamente constriute in cer!!!!
5
0
mana in mana- magistrati cu interlopii, hoti si borfasii. Daca o mamaie vindea o legatura de leustean pe trotuar, categoric era inchisa, nu a respectat legea
6
0
cand un hot ca IOHANIS numeste judecatorii si procurorii CE SENTINTE VREI SA DEA ASTIA ????? HOTESTI !!!!
2
9
halala justitie , astia au prinmit o spaga grasa ca sa-i scape , urmeaza ca reompensa si pensie speciala, evenual si vre-o decoratie .Nu dewgeab se spune ca Rom ania e tara romilor , adica a tiganilor.Ce golani mai stau in asa zisa Curte Inalta , exact ca la Prea Ianltul Teodosie , alt borfas, zis si Mache. Dosarul sau cu delaspidarea a 700.000 E au fost inchis.Asata a ajuns tara noastra
10
0
ar trebui sa fie bagati la parnaie in functie de marsaviile facute !!! Muie cu cacat !!! Si lui claxon !!!
10
0
Pagubitii sa stranga 30000 euro directia Lugansk prin Republica Moldova telefoanele raman acasa,pasapoartele se arunca ca sa nu se vada vizele de Ucraina dupa ce se folodesc,sigur gasiti cu 30000 niste oameni de treaba acolo ,sa v-a faca dreptate!
6
1
Inadmisibil,inacceptabil, rusinos,scandalos, justitia din romania nu face din 2 bani! In orice tara civilizata pramatiile astea de la vectra murrau prin puscarii si tot nramil lor nu mai tamanea nici cu chiloti pe ei. In romania sunt liberi si respectabili, datorita unor judecatori care tot judeca dr vreo 10 ani si se cufuresc pe dreptatea oamenilor de rand. Chiar daca infractorii de la vectra nu vor pati nimic, macar Dumnezeu sa i pedepsrasca pe judecatori care nu judeca dtept si toata samanta lor sa dispara pe pe fata lamantului! Amin!
9
0
Pentru cebeneficiaza e atatea drepturi magistratii ? De ce se pensioneaza anticipat, de ce au salarii de peste 20.000 lei, de ce au pensii speciale ? Stie cineva sa raspunda si sa spuna care sunt meritele lor ?
15
0
Tu te auzi ce spui ma prostovane cand spui ca doar hoti de la:PNL;USR sau PLUS sacapa de puscarie cand in cazul asta niste politicieni cunoscuti ca"Crusoveanu de la P.N.L si Tit Claxon Brailoiu de la P.S.D"sunt victime in dosarul asta,sau tu vrei sa spui ca PSDisti L.Dragnea sau A.Nastase au primit condamnari egale cu raul pe care l-au facut astia Romaniei?si mai sunt o gramada de mari hoti din toate partidele sau apolitici care au fost condamnati de judecatori speciali si"orbi"din Romania mai putin decat gainairi sau deloc.
6
4
Sute de pagubiti in Afacerea Vectra cu autori nepedepsiti.Nimic nu este posibil fara amestecul politicului in escrocheriile prezentului.Asta este justita altor borfasi liberalo-pesedisti,emanatii lui Iliescu.Bleah ! Toate tensiunile astea se aduna,pana in ziua cand vor expolda.Istoria se repeta.
6
1
Cu cine au facut astia studiile? Cu femeia de serviciu? Halal justitie...
14
0
La asa Curte inalta ,iaca de ce sunt necesare salarii si pensii INALTE ....
9
0
Pai asta mai este justitie? Pana se rejudeca la apel...intervine prescriptia.
17
0
Partile civile sa nu uite si sa scoata la iveala cum au fost eliberati
10
0
In rejudecare se prescrie in cateva zile Iata solutia Sa iasa bine pt toti
8
1
Si protectie a infractorilor, asa se numeste adunatura aia de sobolani
19
0
membrii pnl usr sau plus ca doar ei scapa de puscarie pe modelul Ludovic Orban. Sifoneaza fals alti oameni ca sa scape ei sa vina la guvernare fraudulos desi sunt in minoritate parlamentara si sa fure.
11
18

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212