REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.4° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

BOMBĂ cu CEAS! Constănțeni veniți cu AUTOCARE din Italia: Nu ne-a CONTROLAT nimeni!

BOMBĂ cu CEAS! Constănțeni veniți cu AUTOCARE din Italia: Nu ne-a CONTROLAT nimeni!

Replica API 25 februarie 2020 | 19:36 466

Constănțenii întorși din Italia zilele acestea au intrat în panică! Zeci de sesizări au fost făcute numai către Cotidianul Replica, pentru a afla mai multe detalii despre răspândirea virusului în România. Astfel, un bărbat a contactat ziarul Replica, precizând că mai multe persoae au sosit la Constanța, zilele trecute, cu autocarul, și că nu au fost controlați la graniță. De asemenea, o femeie ne-a sesizat că a revenit în țară, marți, din Roma, cu avionul, și că nu știe ce să facă.

Ce este cert însă, deocamdată, nu a fost identificat nici un caz de coronavirus pe teritoriul țării, însă mai multe persoane sunt sub supraveghere. Cetățenii trebuie să mergă la medicul de familie imediat cum au ajuns în localitățile de reședință pentru a intra astfel în evidența acestora și pentru a putea fi monitorizați timp de 14 zile. Pe cealaltă parte, românii rămași în Italia sunt speriați de ceea ce a putut produce acest virus în doar câteva zile, însă respectă sfaturile autorităților și rămân în țară pentru a evita orice răspândire a virusului.

Intrați în panică, constănțenii au sesizat ziarului Replica de Constanța mai multe situații legate de temutul virus. Mai mult, aceștia au solicitat mai multe informații legate de ce ar trebui să facă, menționând faptul că extinderea necontrolată crează o panică imesă în rândul cetățenilor. Astfel, o constănțeancă, întoarsă din Roma, a solicitat mai multe informații despre acest virus pentru că cetățenii sunt foarte panicați și nu știu ce să facă mai întâi. Mai grav este faptul că din spusele acesteia, a reieșit faptul că unii oameni nu conștientizează situația în care se află România la acest moment și refuză să meargă la medic. „Am venit ieri din Roma, total în afara ariei afectate însă m-am autocarantinat, dacă pot spune așa. Am mers la medicul de familie și mi-a spus că deocamdată sunt în regulă, însă eu am decis să stau la domiciliu acele 14 zile. Acum, întrebarea mea cea mai mare este: Oare câți din cei care erau în același avion cu mine au făcut ceea ce am făcut eu? Cum putem controla acest virus dacă unii oameni nu respectă regulile și refuză să meargă la medicul de familie?” transmitea o constănțeancă.

Astfel, contactați fiind reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, aceștia au transmis faptul că cei care nu respectă metodologia, vor fi sancționați conform legii. Tot aceștia ne-au transmis faptul că în momentul de față, în Constanța sunt 28 de persoane monitorizate de reprezentanții DSP. „În momentul de față mai sunt 28 de persoane monitorizate epidemiologic la domiciliu. Toate persoanele care vin din Italia sunt rugate să ia legătura cu medicul de familie, să îi spună acestuia din ce țară a venit, astfel încât medicul să îi aibe în evidență, ca posibili infectați.Astfel, aceștia le monitorizează starea acestora și văd dacă au febră, tuse sau o stare generală alterată. Metodologia spune că dacă ai venit dintr-o zonă de focar, timp de 14 zile, persoanele trebuie să rămână sub supraveghere epidemiologică la domiciliu, fiind atent monitorizați dimineața și seara de medicul de familie și de personalul din Serviciul de Epidemiologie al Direcției Județene de Sănătate Publică. Cei care nu se supun acestor norme vor primi sancțiuni conform codului penal” a declarat Loti Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică. Recomandările reprezentanților DSP în cazul celor veniți din Italia sunt legate de sesizarea imediată a medicului de familie și de autocarantinarea la domiciliu timp de 14 zile. „Persoanele rămase izolate la domiciliu ar trebui să își măsoare temperatura dimineața și seara, să aerisească încăperile, pe cât posibil, să stea în aceiași cameră, să folosească doar vesela personală și să nu o amestece cu a celor din casă și la cele mai mici modificări ale stării de sănătate să ia legătura cu medicul de familie, exclus, la secțiile de urgențe ale spitalelor din municipiu” a mai adăugat reprezentanta DSP.

Pe de cealaltă parte, situația în Italia este una alarmantă. Românii aflați în zona afectată au „fugit” cât mai rapid către România cu toate că autoritățile italiene le-au transmis să nu facă acest lucru, spunându-le să rămână la domiciliile din țară pentru a evita o posibilă extindere a virusului. Pe lângă acest lucru, în nordul Italiei și mai cu seamă, în Lombardia, spațiile publice precum unitățile de învățământ, muzeele, teatrele și bisericile au fost închise iar secțiile de urgențe ale spitalelor au fost restricționate. Deschise au mai rămas doar magazinele alimentare și farmaciile, pentru ca cetățenii să se poată aproviziona. „Noi suntem în provincia Bergamo, Lombardia care este deja în zona galbenă. Aici, măsuri de siguranță au fost deja luate de zilele trecute iar școlile, gradinițele, creșele și unele instituții publice au fost închise. Nici ceremoniile religioase nu se mai țin. S-au închis și muzeele, teatrele, cinematografele iar paradele de carnaval din această perioadă au fost anulate. Totul a fost închis deocamdată până pe 1 martie. Intrările în secțiile de urgență ale spitalelor din zonă au fost restricționate iar oamenii au fost anunțați să vină la spital doar pentru cazurile cu adevărat grave. Pentru cele mai puțin grave, oamenii au fost rugați să ia legătura cu medicii de familie, iar cei care au copii, cu pediatri, pentru o consultație telefonică inițială, pentru a evita supraaglomerarea cabinetelor și o posibilă răspândire a virusului. Mai întâi, trebuie să suni doctorul, iar el decide dacă este nevoie să te cheme pentru o consultație. Momentan au rămas deschise supermarketurile și farmaciile chiar și cele din zona roșie pentru ca oamenii să își poată procura alimentele și medicamentele. Ce trebuie să vă mai spun în legătură cu medicamentele este faptul că farmacia din localitatea noastră, de exeplu, nu mai eliberează nici măcar paracetamol fără rețetă de la medicul de familie. Astfel, toate persoanele sunt obligate să treacă prin filtrul medicului de familie. S-a creat o panică și aici pentru că oamenii se gândesc să nu se agraveze situația și cumpără alimente în neștire. Chiar astăzi, la casele de marcat ale unui supermarchet, în fața mea, o persoană cumpărase alimente de peste 1000 de euro de teamă să nu rămână fără provizii” a declarat pentru Ziarul Replica, o constănțeancă aflată în zona afecată din Italia.

Trebuie să vă reamintim faptul că cercetătorii muncesc non stop pentru descoperirea unui antidot pentru acest virus. În acest sens, acțiunile companiei americane, Gilead Sciences au crescut, luni, cu 4% după ce un oficial de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că un medicament creat de firma de biotehnologie ar putea ajuta la tratarea simptomelor coronavirusului. „Există doar un singur medicament eficient în acest moment, iar noi credem că este remdesivir”, a declarat Bruce Aylward, director general adjunct la OMS, în timpul unei conferințe de presă susținută la Beijing. Oficialii de la OMS au adăugat că studiile clinice ale „remdesivir” asupra oamenilor sunt în desfășurare și că rezultatele ar putea fi disponibile în doar câteva săptămâni. Compania americană Gilead Sciences a confirmat faptul că deja colaborează cu autoritățile medicale din China, în cadrul a două studii clinice cu pacienți infecați cu COVID-19, numele oficial al acestei tulpine de coronavirus. „Cele două studii - unul asupra pacienților cu o formă gravă a bolii, iar altul asupra celor cu o formă moderată a infecției - acceptă momentan înscrierea participanților și anticipăm apariția primelor rezultate în aprilie”, a afirmat un purtător de cuvânt de la Gilead Sciences. Compania de biotehnologie a mai declarat la începutul acestei luni că lucrează îndeaproape cu autoritățile din China pentru a afla dacă „remdesivir”, un medicament experimental care a fost folosit pentru tratarea Ebola, ar putea combate simptomele coronavirusului. Totodată, compania a mai spus, în urmă cu câteva săptămâni, că „remdesivir” a tratat cu succes Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), doi viruși similari cu noul coronavirus apărut în orașul Wuhan.

D.B., L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
muie pnl fiindca nu ati reactinat la timp
0
0
Monitorizti si controlati pe naiba. Am pacienta intalianca, nu a intrebat-o nimeni nimic cand a sosit duminica in tara. Sa ne fereasca Dumnezeu de ceva serios, ca aici murim pe capete. Important e sa facem stocul de masti hahaha
0
0
Majoritatea celor care se intorc din Italia o fac pt ca acolo nu muncesc legal si nu isi platesc asig de sanatate. Tot mai bine in Romanica - te duci la urgenta si trebuie sa te trateze moka.
1
0
lingi pula vierme
3
4
Sluga e mata ca spala wc ul dupa tine. Frustrat muist psd ist
4
4
Toate slugile din Italia ramaneti acolo si spalati wc-uri, PSD nu-i lasati sa intre in tara.
3
6
Cei care s-au intors in tara, in loc sa contacteze doctorul, au contactat intai fituica Replica.....fix asa...
5
1
restrictii majore la granita si aeroport, sa nu se intre si sa nu se iasa, asta e solutia
7
5
Cu incompetentii de la conducere, in mod sigur vom avea toti romanii infectati. Cu de alde arafat, streinu cercel, iohannis dulap, pesede etc. am pus-o.
9
7
atentie la boschetii virusati si panarame care ne vor imbolnavu. Bouarilor,in italia va mai trata cineva,aici de la spital mai plecati si cu ceva bacterii rezistente la tot,daca veti supravietui!
12
3

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369