REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Bombă! Liceele pedagogice din țară se vor desființa?! Video

Bombă! Liceele pedagogice din țară se vor desființa?! Video

Cristina BĂRBUCEANU 10 noiembrie 2022 | 00:00 5361

Liceele pedagogice formează educatori-puericultori, educatori și învățători de zeci de ani. Și În Constanța, avem Colegiul Național „Constantin Brătescu”, care a pregătit, de-a lungul celor 129 de ani de existență, mii de educatori și învățători, pe unii îi regăsim, și astăzi, în sistemul de învățământ. O lovitură dură vine, însă, de la Ministerul Educației, care propune ca liceele pedagogice să nu mai specializeze pe funcția învățător-educator, urmând ca de acestea să se ocupe învățământul universitar. Aspect care a creat îngrijorare în rândul elevilor, dar și a profesorilor din întreaga țară. Tensiunile sunt foarte mari, deoarece Asociația Națională a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România nu a fost invitată la o dezbatere pe baza acestui subiect. Mihai Sorin, Inspectorul Școlar Județean, și directorul Colegiului Pedagogic din Constanța, Anamaria Ciobotaru, sunt rezervați și spun că așteaptă forma finală a documentului.

Noul proiect de lege pentru învățământul preuniversitar lăsat de Sorin Cîmpeanu, învăluit în mister

Sorin Cîmpeanu, fostul Ministru al Educației, a avut o demisie fulger. Actualmente, la conducerea Ministerului Educației se află Ligia Deca, care are o misiune destul de grea, lăsată de fostul ministru.

Colegiul Național Constantin Brătescu (Pedagogic) Constanța

Printre problemele moștenite se numără și un articol care prevede că liceele pedagogice “nu vor mai școlariza în specializările învățător și educatoare, școlarizarea pentru aceste specializări fiind rezervată exclusiv învățământului universitar”, anunță Mircea Bertea, președintele Asociației Națională a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România (ANCLP)

Mircea Bertea

Deși nu e specificat clar în articol că nu vor mai fi școlarizați, cei de la asociație au primit informații de la Ministerul Educației, cum că liceele pedagogice nu vor mai specializa în educator și învățător, specializarea fiind rezervată exclusiv învățământului universitar, după cum ANCLP notează: la Capitolul IV- Nivelurile de învățământ, nu se găsește „secțiunea dedicată învățământului preuniversitar pedagogic, în timp ce învățământului preuniversitar agricol, sportiv, de artă, militar și chiar celui din penitenciare le erau dedicate secțiuni distincte”.

Așa că, Mircea Bertea a sesizat Minsiterul Educației și a propus un amendament, pe care-l puteți vedea mai jos.

 

propunerile făcute de Mircea Bertea

Problema este una cât se poate de serioasă, deoarece asociația nu a fost sfătuită sau anunțată oficial de nicio schimbare privind învățământul preuniversitar pedagogic: „Ceea ce știm cu certitudine însă este că niciun specialist/expert de la liceele și colegiile pedagogice din țară, membre ale Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice, nu a fost consultat sau invitat la dezbateri/analize pe proiect! (...) Plus că ANCLP are semnat din 2018 un protocol de colaborare cu ministerul, protocol înregistrat sub nr. 439 AOB/07.03.2018. Și atunci, cu cine s-a consultat ministerul, care sunt experții pe învățământ preuniversitar pedagogic și de ce nu-i știm și noi, în condițiile în care legea în vigoare obligă la acest lucru?!”.

Colegiul Național Constantin Brătescu (Pedagogic) Constanța

Totodată, Mircea Bertea susține cu tărie tradiția, autenticitatea și prestigiul liceelor pedagogice, care au dat cadre didactice cât se poate de calificate: „Suntem convinși că importanța, tradiția în domeniul excelenței, rolul și locul liceelor pedagogice în istoria învățământului preunivesitar pedagogic nu mai trebuie demonstrate, istoria școlilor normale, școli care au pregătit și pregătesc învățători și educatori, fiind una prestigioasă, cu rădăcini în renumitele écoles normales înființate la sfârșit de secol al XVII-lea în Franța și răspândite apoi în întreaga lume. (...) La care mai adăugăm calitatea îngrijorătoare a pregătirii pedagogice a multora dintre abolvenții de universitate care optează pentru învățământ, absolvenți de universitate care, se înțelege, nu au fost elevi ai liceelor și colegiilor pedagogice.”

Conducerea ISJ și directorul Colegiului Pedagogic din Constanța au răspuns zvonurilor

Contactat pentru un punct de vedere, în legătură cu o posibilă desființare a liceelor pedagogice,inspectorul Școlar Județean, Mihai Sorin, nu se lamentează: „Nu există un articol prin care să se precizeze că nu vor școlariza. Înțeleg că au trimis amendamente. Înseamnă că trebuie să așteptăm varianta finală a proiectului de lege. Nu pot comenta sursele. Aștept varianta revizuită.”.

Sorin Mihai

Directorul Colegiul Pedagogic: Este foarte important ca formarea lor să înceapă în liceele pedagogice

Desigur, și Anamaria Ciobotaru, directorul de la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu”, a fost contactat, care a declarat: ”Nu cred ca aceasta va fi forma finală. Am văzut varianta și eu, mi-e greu să cred că aceasta va fi varianta finală, pentru că formarea prin liceul pedagogic este foarte importantă.Nu cred lucrul ăsta. Noi așteptăm să vedem forma finală a propunerii. Mi-e greu să cred totuși că Ministerul va lua o decizie de genul acesta în contextul în care formarea în liceele pedgogice este foarte importantă. Este foarte important ca formarea lor să înceapă în liceele pedagogice și să continue eventual, pentru obținerea calificării de profesor, în învățământul universitar. Orice liceu pedagogic din țară are filieră vocațională și filieră teoretică. Deci noi avem filiera vocațională: școlarizăm educatori-învățători, educatori-cuericultori (n.r. educatori care predau în creșă) și avem filiera teoretică unde avem: clase de filologie, științe sociale și matematică-informatică. Deci nu s-ar desființa liceul pedagogic! Este vorba despre filiera vocațională din cadrul liceului. Totuși, eu aș vrea să aștept Legea Educației dar cu siguranță formarea învățătorilor, educatorilor trebuie să fie prin liceul pedagogic!”.

Anamaria Ciobotaru

Precizăm că nu am reușit să intrăm în legătură cu ministrul Educației, Ligia Deca, pentru un punct de vedere.

În concluzie, sperăm ca mai marii ministerului să mediteze cu precizie asupra acestor aspecte. Pentru că formarea inițială a profesorilor de învățământ primar în liceele și colegiile pedagogice este imperios necesară și nu poate fi înlocuită, ci doar completată, de pregătirea psihopedagogică în universitate.

Ligia Deca

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Speram din tot sufletul,ca noul ministru al invatamantului sa ia o decizie buna !Sa se gandeasca la copiii care au luptat atat de mult sa faca acest liceu!Si ar fi atat de trist sa distrugi niste talente a acestor copii.De exemplu fiica mea a luptat foarte mult sa invete la un liceu de profil Pedagogic cu specializare “ invatator -educator!”Trist ar fi sa spulberați visele acestor copii !
0
2
MIHAINSORIN ESTE UN SPAGAR SI UN INCOMPETENT RENUMIT. BASKALIA IN CANCELARII SI IN ISJ ESTE INCREDIBIL DE SPUMOASA. 5000 DE EURO SPAGA DOVEDITA DE DNA SI PROSTANAKOOL ASTA STA AGATAT DE CLANTA ISJ SI PLANGE LA LOREDANA IN PUOALA. PNL BOURCEANU AND HUTZUKA INCASEAZA LUNAR DREPTUL DE LA ISJ. MIHAI SORIN UN AGRAMAT CU EVIDENT RETARD ESTE DIRECTOR LA EDUCATIE SI PARINTII ASTEAPTA MINUNI, CE FRAIERI. CEL MAI PROSTANAK DIN TOT ISEJEUL ESTE FATALAUL DE SORINEL.
3
0
Tocmai din cauza unor idioti ca tine care au spus:"suntem profesori haideti ma sa ne adunam si sa facem o institutie de invatamant superior"si au facut spagari cu diplome universitare nu dor licee ci si universitati si se vede ce au produs pentru Romania fabricile astea de specialisti,ca este si in alte tari facultati private da este adevarat dar diferenta este ca acolo se face scoala pentru ca in tarile alea tuturor le este frica de lege pecand in Romania parca este vestul Salbatic,fiecare face ce vrea.
4
1
Asta se vrea ,,,distrugerea invatamantului, a sanatatii....si gata cu noi, restul au facut deja. Cat mai induram???
3
1
Invatamantul a ajuns la pamant
4
0
Oricine vrea sa predea o poate face.cum?alegi facultate faci modulul pedagogic dupa cevtermini facultatea dai examen la inspectorat daca ai si o pila si dai si o spaguta, taaaanaaaaa, esti ce vrei tu.deci liceeele pedagocice chiar sunt degeaba.nu se intampla nimic acolo nu are sens asa ca desfintati.defapt nimic in tara numao are sens.trebuie desfintat si copiat modeul ocxidental unde drogurile si alcoolul paralizeaza vieti.asta se doreste, o indobitocire a acestui neam ca prea ne ridicam cu pretentii.prea devenisem obraznici.acum se face scoala cu tablete si telefoane.te uiti la scrisul de mana al copiilor si te apuca groaza.nu se mai scrie de mana se tasteaza.
3
5
Nu mi se pare nimic deosebit,practic m-am obisnuit sa vad cum totul in Romania merge din rau in mai rau de la un an la altul,parlamentari romani parca ar fi la un concurs cu titlul:"haide sa vedem cine poate sa ii faca mai mult rau Romaniei"si rasplata este pensie speciala platita de la bugetul de stat pentru ca s-au dat legi proaste sau legi care sa se contrazica una pe alta,un talmes balmes adica din care sa castige si judecatori nu doar parlamentari pentru ca altfel se supara astia si spun pe buna dreptate ca legea este neconstitutionala caci p****i nu sunt judecatori ci lacomi,dovada o vedem chiar acum cand se inghesuie toti sa rupa usile pentru ca sa se pensioneze cu 85%din salariul brut adica pensie mai mare decat salariul in mana pe care il castiga daca lucreaza.
6
1
p****i, bolnavi si fara educatie ca sa puteti fi slugile noii ''elite''. Sa slugariti bineee
10
1
Trebuie infiintate liceele sanitare si liceele pedagogice asa cum erau inainte de "revolutie". Copii erau de cea mai buna calitate. Trebuie dat examen de admitere. Scolile postliceale pentru elevi fara bac sunt o porcarie.
13
2
pesedeii nu au nevoie de oameni educati ci tantalai care sa ii voteze de aceea distrug invatamantul
11
3
Totul este praf și pulbere. Invatamantul actual este o farsa, cu probe simulate, cu elevi meditati zilnic, cu profesori nepregătiți sau slab pregătiți, cu fluctuații de strategii ce innebunesc fluxul de formare și multe alte discontinuitati ce anunță falimentul școlar. Iată, după medicina, se alege dezastrul și de școala noastră, odată invidiata pentru performantele sale.
22
0
Culegatori si culegatoare de sparanghel fa Gino, asa le zice.
13
2
Educatori-cuericultori ?! Poate e o greșeală de redactare, dar termenul perfect este cel de puericultor. Rog revizuirea articolului.
13
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102