REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Bombă! O biserică din Constanţa va fi demolată! Preotul paroh: „Sufletul meu plânge”

Bombă! O biserică din Constanţa va fi demolată! Preotul paroh: „Sufletul meu plânge”

Replica API 17 martie 2016 | 22:16 2506

Numai în timpul comuniştilor s-a mai făcut aşa ceva

Numai în timpul comuniştilor s-a mai făcut aşa ceva

Situaţie incredibilă în Constanţa! O biserică din oraşul de la malul mării întruneşte toate condiţiile pentru a fi demolată! Ea a fost construită fără autorizaţie, fără ca terenul ocupat să fie transmis în proprietate de către municipalitate şi fără să se încadreze în normele PSI de siguranţă. Vorbim despre Biserica Sf. Haralambie din Tomis Nord, situată în vecinătatea unei benzinării şi a restaurantului Rustic.

Potrivit informaţiilor noastre, Inspectoratul de Stat în Constrcuţii ar fi transmis deja Primăriei Constanţa toate notele de constatare cu privire la construcţia fără autorizaţie. Întrucât în cazul de faţă nu există şanse pentru punerea în legalitate, Primăria Constanţa ar urma, conform legii, să facă paşii necesari demolării. „Biserica a fost, de-a lungul timpului, amendată de primărie, pentru lucrări executate vără nici un fel de autorizaţii”, au mai precizat sursele noastre. „Posibil să nu fie singurul lăcaş de cult în această situaţie. Este posibil ca şi o altă biserică, aflată tot în zona Tomis Nord, să se afle în aceeaşi situaţie ingrată. Însă, doar pentru biserica cu hramul Sfântul Haralambie au fost depuse reclamaţii la diverse instituţii”, au mai spus sursele noastre.

Preotul paroh de la Biserica Sf. Haralambie, Ciprian Stanca, nu a dorit să spună cum de s-a ajuns în această situaţie sau de ce a construit fără nici un fel de autorizaţii, limitându-se doar la a comenta: „Sufletul meu plânge”.

Contactat de „Replica”, preotul Eugen Tănăsescu a precizat că nu cunoaşte detalii, dar cu siguranţă că Arhiepiscopia Tomisului va găsi, împreună cu autorităţile, soluţii aşa încât să nu se ajungă la măsura drastică: demolarea. „Să vedem întâi poziţia oficială a Primăriei Constanţa”, a spus Tănăsescu, dând de înţeles că există varianta punerii în legalitate, dacă într-adevăr este cazul. Şi, este! Situaţia bisericii a fost confirmată de Ionuţ Pripiş, directorul adjunct al Direcţiei Poliţie Locală Constanţa.

Acesta ne-a declarat că, într-adevăr, biserica nu are autorizaţii şi nici terenul pe care a fost ridicată nu îi aparţine. „A fost amendată, iar în luna noiembrie sau decembrie am anunţat şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat Pripiş, adăugând totodată, ca răspuns la întrebările reporterilor „Replica”: „Da, se poate ajunge la demolare”. Evident, situaţia bisericii a fost comentată şi de constănţeni, mulţi afirmând că este normal să fie demolată de vreme ce a fost ridicată cu încălcarea legii, în timp ce alţii au susţinut că: „Doamne fereşte să fie demolată, acolo mâncau 60 de săraci felul unul şi felul doi zilnic, au cantină socială, duc pachete copiilor din orfelinate, nu se poate aşa ceva. Să îi autorizeze, nu să îi demoleze”.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
NU apleca urechea la toate zvonurile.... preotul paroh nu este nici pe departe nepotul patriarhului ci sunt din aceeasi comuna. Intereseaza-te si dupa aceea vino si spuneti parerea. Stii ce inseamna consatean?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367