rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 5 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

În timp ce directorul ABADL pare mai mult preocupat de chiolhanuri, în loc să securizeze cea mai importantă investiţie cu bani europeni de pe întreg litoralul,

BOMBĂ! România va pierde 752 milioane euro pentru că nu respectă condiţiile impuse la proiectul Reducerea Eroziunii Costiere

Ministrul Apelor, Ioan Deneş, vizitând plaja de la Constanţa, în iunie 2019; în prima poză, dreapta: Hristu Uzun, directorul general al ABADL

Proiectul lărgirii plajelor româneşti şi stoparea eroziunii costiere este, fără îndoială, de importanţă strategică. Cu aproape 1 miliard de euro, pe litoralul românesc s-a redus eroziunea costieră, grație unui amplu proces de reabilitare și extindere a plajelor. Primul proiect cofinanțat cu bani europeni a adus României 33 de hectare de plajă nouă până în 2015. Pe tot parcurusul derulării acestei prime faze, Uniunea Europeană a constatat diverse încălcări ale legislaţiei, fapt care a dus la sancţiuni prin corecţii financiare. Suma totală retrasă de Uniunea Europeană din cauza încălcării legislației achizițiilor publice s-a ridicat la 37 de milioane de lei, aproximativ 7,5% din valoarea întregului proiect. În momentul de faţă, se derulează a doua fază a proiectului, însă România riscă să piardă întreaga finanţare, având în vedere că instituţiile care se ocupă de gestionarea lui nu respectă condiţiile impuse de UE, şi anume derularea, anterior lucrărilor propriu-zise (1 an), a serviciilor de asistenţă şi monitorizare a factorilor de mediu şi a biodiversităţii. Cu privire la această încălcare flagrantă a condiţiei de acordare a banilor aferenţi proiectului, Admininistraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral nu a oferit nici un punct de vedere.

Lurările de înnisipare din prima parte a proiectului, încheiate cu următorul rezultat: 33 de hectare de plajă nouă

Un eventual eşec al acestui proiect de interes naţional, fie din indolenţa directorului ABADL, Hristu Uzun, fie pentru că au fost “unse” anumite “rotiţe” angrenate în derularea procedurilor, duce la următoarea întrebare: cine ar avea de câştigat? Neîndoielnic, vecinii României – Bulgaria sau Turcia. Între timp, mai adăugăm că intenţia de a clarifica anumite detalii cu directorul ABADL s-a lovit de un zid: probabil că Hristu Uzun are alte preocupări, în timp ce plajele româneşti arată ca la talcioc, iar după cum am văzut în întregul sezon estival – cu şezlonguri întinse cu nesimţire până în buza mării, cu subcontractori care încalcă legea, cu beach-bar-uri alandala.

Aşadar, primul proiect cofinanțat cu bani europeni a adus României 33 de hectare de plajă nouă până în 2015. Cu toţii am putut vedea cum arată plajele lărgite ale litoralului românesc şi ne-au încântat ochii aceste realizări. Păcat că, tipic românesc, deşi normele UE prevedeau iniţial că o astfel de plajă nu poate fi utilizată în scop comercial (deci erau interzise şezlonguri şi beach-baruri), până şi reprezentanţii Europei au capitulate şi au dat o derogare pentru România! Plajele cu pricina au putut fi utilizate mai rapid în scop turistic.

Plajă reabilitată cu fonduri europene

Trecem însă peste detaliile de mai sus şi ajungem în anul 2018, când a fost anunţată semnarea contractului de finanțare pentru faza a II-a a proiectului „Reducerea Eroziunii Costiere”. Scopul proiectului este să asigure protecția la eroziune a liniei țărmului, pentru o durată de viață proiectată de 50 de ani. Valoarea totală a proiectului ajunge la 752 milioane euro, iar lucrările vor fi efectuate pe tot cuprinsul litoralului românesc, în zonele: Edighiol și Periboina, faleza Constanței, în zona Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Pentru anul 2019, erau programate lucrările de reabilitare și extindere a plajelor românești pe o suprafață de 30,54 km. Numai că, şi de această dată, Administraţia Bazinală de Ape Dobrogea Litoral pare să nu se descurce cu respectarea condiţiilor impuse de UE, în sensul că licitaţiile pentru sectoarele de plajă vizate nu au fost declanşate simultan, România riscând, prin întârzieri, să piardă banii alocaţi acestui proiect.

Doar 3% din valoarea totală a loturilor atribuite în aproape 2 ani de zile!

În momentul de faţă, situaţia celor 11 loturi de plajă este următoarea: primele loturi (Edighiol şi Periboina, Mamaia, zona Tomis – Cazino, Agigea, Eforie) au fost parţial atribuite, în timp ce următoarele 6 loturi (Costineşti, Olimp - Jupiter - Neptun, Balta Mangaliei - Venus - Aurora, Mangalia - Saturn, 2 Mai) nu au fost publicate în SICAP în vederea organizării/atribuirii lucrărilor aferente.

Valoarea, în procente, a loturilor atribuite în aproape 2 ani de la începutul licitaţiei este de doar 3% din valoarea totală a loturilor. Specialiştii atrag atenţia că timpul este nepermis de mare pentru finalizarea unei proceduri de licitaţie, respectiv de la lansarea licitaţiilor până la atribuirea parţială a unorloturi, iar acest mod de desfăşurare a licitaţiilor periclitează întregul proiect.

Cele două licitaţii de care depinde întregul proiect, respectiv de Asistenţă tehnică pentrzu supervizarea lucrărilor din cadrul proiectului „Reducerea eroziunii costiere – faza II (2014-2020) şi Servicii de monitorizare a biodiversităţii şi calităţii apei pentru proiectul Reducerea Eroziunii Costiere faza II (2014-2020) nu au fost tratate în ordinea cerinţelor proiectului. Cele două licitaţii la care facem referire, şi asupra cărora ABADL nu a dorit să se pronunţe, în ciuda solicitărilor noastre de clarificare, trebuiau declanşate simultan cu licitaţiile pentru loturile 1-5 (Edighiol şi Periboina, Mamaia, zona Tomis – Cazino, Agigea, Eforie). Serviciile de asistenţă şi monitorizare menţionate anterior sunt obligatorii pentru proiectuld e reducere a eroziunii costiere. Mai mult, condiţia impusă prin acordul de Mediu de monitorizare a biodiversităţii minim 12 luni înainte de începerea lucrărilor de construcţie este condiţie de finanţare şi cerută expres de JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions). Cu alte cuvinte, dacă ABADL continua să ignore această condiţie, România riscă să piardă 752 milioane euro.

Garda de Mediu confirmă: Încălcarea Acordului de Mediu sau nerespectarea acestuia poate duce la pierderea fondurilor

Spre exemplu, în momentul de faţă, din cauza decalajelor suferite în procedurile de atribuire a loturilor Periboina, Tomis şi Agigea, termenul rămas între data estimate a semnării contractului de monitorizare a biodiversităţii şi data estimată şi înaintată de antreprenor pentru debutul efectiv al lucrărilor rămâne un interval de 6 luni, şi nu de 1 an conform solicitării exprimate prin acordul de mediu.

Din datele prezentate mai sus, se prefigurează, aşadar, un dezastru, iar pentru a confirma cele arătate mai sus, cotidianul “Replica” a îniantat o serie de întrebări ABADL, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, respectiv Gărzii de Mediu. Singura instituţie care şi-a asumat să clarifice anumite aspect a fost Garda de Mediu, care a transmis că “perioada de monitorizare în cadrul unui proiect NU poate fi micşorată faţă de perioada asumată/ solicitată; parametrii impuşi prin Acordul de Mediu nu pot fi modificaţi, trebuie să fie respectate exact cerinţele etc.”, iar în caz contrar “dacă obiectivul de investiţii se construieşte cu fonduri europene nerambursabile, încălcarea Acordului de Mediu sau nerespectarea acestuia poate duce la pierderea fondurilor”.

Conducerea ABADL, deşi a fost invitată să dea explicaţii inclusiv prin intermediul unei solicitări formulate în baza legii, nu a dorit să comenteze. În schimb, dintr-o corespondenţă cu alte instituţii, pe care “Replica” a avut ocazia să o studieze, reie că lucrurile ar fi pe făgaşul normal. În realitate, corespondenţa cu pricina cuprinde o înşiruire de date inexacte şi neadevăruri, fapt care pune sub îndoială priceperea, ba chiar buna credinţă a directorului general al ABADL, Hristu Uzun, în ceea ce priveşte buna derulare a acestui proiect. De altfel, se speculează că Hristu Uzun ar fi mai ult preocupat, în ultima perioadă, de “chiolhanuri şi şpriţuri”, în timp ce alte discuţii pe acest subiect conduc spre interese meschine, finanţate din exterior. “Dacă România va deveni ţara cu cea mai bună şi mai mare plajă din regiune, din punct de vedere turistic, cele mai afectate ţări ar fi Bulgaria şi Turcia”, opinează specialiştii care au studiat şi au elaborat lucrări privind proiectul pentru care a fost acordată finanţare europeană. Şi-atunci, nu ne rămâne decât să ne întrebăm: oare nu cumva există „rotiţe” din sistem care au fost „unse” de vecini? Sau la mijloc este doar incompetenţa crasă a angajaţilor din cadrul ABADL şi a altor instituţii, care nu înţeleg să respecte rigorile unui contract cu fonduri europene?

Aşa arată efectele eroziunii costiere!

Beneficiile proiectului pe care România riscă să îl piardă

Pentru a înţelege şi mai bine importanţa acestui proiect, adăugăm şi următoarele: în ansamblul său, el duce la prevenirea efectelor schimbărilor climatice, creşterea stării de conservare a habitatelor marine şi terestre, efecte economice pozitive, prevenirea efectelor negative în zona localităţilor de coastă prin fenomenul eroziunii şi tsunami cauzat de cutremure marine etc.

Tot în studiile de specialitate se mai precizează că proiectul ar urma să ocrotească infrastructura socio-economică şi să reducă impactul negativ asupra populaţiei locale cauzate de eroziune pentru următorii 50 de ani. Astfel, proiectul ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, Delta Dunării şi zona marină a acesteia, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată de la Eforie, Nord - Eforie Sud, Vama Veche - 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora şi Costineşti - 23 August, prin reducerea riscului de deteriorare şi de pierdere a habitatelor în decursul aceleiaşi perioade. În plus, se aşteaptă ca proiectul să reducă riscul de prejudicii economice şi daune pentru proprietăţile imobiliare, prin stoparea prăbuşirii malurilor; de asemenea, îmbunătăţirea calităţii plajelor şi a apei pentru scăldat din zonă. La finalul proiectului, plajele din România ar urma să devină mai atractive decât cele din Bulgaria, Turcia etc., posibil cele mai atractive şi mai mari din Europa.

Alexandra CUCU

luni, 30 septembrie 2019189
Comentarii

20Mache(5 oct 17:20)
S-a facut si treaba.
13plajescu(4 oct 08:07)
pierde vara...in Ieforie sud exista un cartier de 150 de case fara curent electric,de 20 de ani Primaria Ieiforie se fute in cur pe aceasta tema...de gaze, eroziuni costiere...etc ,ma cam doare in pula
02ptr . priceputul(1 oct 21:58)
nu au de ce savina,cumnatul lui Sandu, dir general de la buc detine 5 sec de plaja in buricul statiuni si locuieste tot sezonul in sediul ABADL ,fara sa plateasca nimic .....si sunt ff multe ilegalitati ,Asta este PSD-ul si dir UZUN
03Priceputu(1 oct 01:00)
Astia de la ABDL nu au conducere la Bucuresti? Nu vine nimeni sa vada ce componenta au comisiile de licitatii? Te sperii de cati prosti si mai ales proaste sunt in comisii fara nici o pregatire de specialitate, sunt oameni care hotarasc cui sa-i revina loturi cu valori de zeci sau sute de milioane de euro iar ei nu stiu sa citeasca un caiet de sarcini nu au pregatire de specialitate dar calitatea de machedoni si stiu sa fure. Unde sunt experti de specialitate? Cum pot niste javre de juriste, economiste, etc sa interpreteze un model matematic? Sictir ABDL!
04tase grasu(30 sep 20:36)
nu-l aduci inapoi pe Ciobanu la inspectie sa fure pentru tine? Hai ca cedez eu locul de ,, pupincurist'' de sef de formatie la Histria si trec langa Chera sa-l pup in fund cum am mai facut .....Alo dNA cand deschizi usa la ABADL ca put toate achizitiile ,iar este Sava la putere ....muiiie PSD
60Ape.(30 sep 18:59)
Numai minciuni.
010ATENTIE MARE !!!(30 sep 18:57)
Nu lasati proiecte de asemenea amploare si de importanta nationala, pe mana vreunui politruc iresponsabil . Mobilizati echipe de oameni seriosi, cu stiinta de carte, care sa ia decizii . La Costinesti, faleza mica din buza marii este suspendata in aer. Oricand e posibil un accident . Cine va raspunde in caz de accident ? HRISTU UZUN ?
03pentru Dudu(30 sep 18:55)
Dudule, duduie prostia in capul tau. Imaginea e de la eroziunea costiera de la Eforie. Daca ai citi studii de specialitate, nu ai mai comenta ca proasta in targ, doar sa te afli in treaba.
110Poseidon(30 sep 18:49)
Sa faci management costier, cu un cipan super corupt ca Hristu Uzun, este o utopie. Trebuia cantarit inainte ce angajare.
63dudu(30 sep 16:42)
Nu stiu ce imi place maimult in articolul asta - Fotografia care ilustreaza eroziunea costiera la malul marii negre cu o imagine de pe malul unui lac, sau ideea SF ca digurile si plajele previn incalzirea globala.. Despre tsunami nu mai zic - nu avem dupa ce bea apa, dar avem plaja sa ne apere de tsunami...
16Agigean(30 sep 15:49)
Sa nu i strice lui Cirjaliu ,primarul din Agigea carciuma de 2 bani si tot incearca sa traga de timp sa vada cam cum vrea primarul sa iasa !
02Generatia veche si corupta(30 sep 15:38)
Hai cu tineretul
015cetatean indignat(30 sep 12:43)
..asa cum a fost "incropit" tot asa trebuie sa dispara aceasta abdl !
015Femeile il conduc pe uzun(30 sep 12:18)
Femeile din biroul lui il conduc pe uzun, pe surse...... omul doar f.... si bea.
217papu(30 sep 11:45)
sa plateasca makedonii care au avut sezlonguri si baldachine pe plaja
112Era de asteptat(30 sep 11:16)
Ca de obicei, sudul litoralului sa mai astepte, investitii masive in Mamaia - Navodari. Prostii Costinesti -Vama Veche sa mai astepte, noi hotii neamului avem hotelurile in nord.
221ITZIC(30 sep 11:01)
Pai sectoarele de plaja au fost concesionate de catre ABDL avnd criteriu de baza originea etnica . Esti machidon, foarte bine , esti de-al nostru! Ai si tu o bucatica de plaja din care sa manance si familia lu' matale o paine alba. Nu esti machidon ... SICTIR! Treci la munca de jos ... ce atata pricopseala !... Pricopseala este pentru machidoni si neamul lor. Cam asa stau lucrurile la ABDL ... De fapt asa stau lucrurile in tot judetul Constanta.
120Uzun(30 sep 10:19)
Un cretin ordinar..isi bate joc de oameni si se crede sula de bascula....defapt este un incompetent si ANALfabet...le promite multora sectoare de plaja...chiar daca acolo sunt niste licitatii Nu o sa sfarseasca bine,multaa mooie hristule
218Alex Costea(30 sep 10:10)
Eu sunt consilierul d-lui Uzun si ma simt ff bine. Mi-am tras 12 sectoare de plaja si sint boier.
017intrebare(30 sep 10:05)
porcul hot stroe ce zice ??? Ca in rest nu avem loc de el !!! Muie cu cacat !!! Si lui stroe si romanului hristu...
118prostii(30 sep 09:48)
Nu il mai laidati pe Paparii, nici nu stia pe ce lume traia.Proiectul a fost pregatit pina sa vina Paparii director. Va aduc aminte ca firma olandeza, ce a executat lucrarile de reabilitare a plajei, i-a facut reclamatii la statul Roman, prin ambasada proprie.Cauza este alta ,comunismul si mentalitatea orientala nu a disparut, asa este in toate institutiile de stat sau particulare, lafel si la ziarul dumneavoastra.
028Paul(30 sep 09:36)
ABDL, este cea mai corupta institutie din judet!
124Gore(30 sep 09:25)
Sa il auziti pe acest Uzun cum citeste, nu mai zic de vorbit. Dar, probabil, e bun la impartire
213hristu(30 sep 08:37)
nu va agitati . SUNT doar BANII STATULUI
224Vasii(30 sep 08:27)
Nimeni, din institutiile abilitate, nu se autosesizeaza ??? Fiecare director a ajuns vataf pe bunul statului
027constantean(30 sep 07:52)
nu poate nimeni sparge cloaca aia machedoneasca de acolo, e clar ca nu-si fac decat treaba lor, adica spaga lor. Au infestat toate institutiile statului acesti degenerati migratori.
331Serghei(30 sep 07:38)
Uzun, mare pezevenghi este. Acum doua saptamani, a fost cica, in control pe la Baneasa, sa imbatat ca porcul. Un machidon spagar, un muist deosebit de prost. La naiba, cand te uiti la angajatii statului, in Constanta vezi o multime de machidoni, chiar daca multi dintre ei nu stiu sa treaca strada. Ce pana mea cauti intro functie a statului, cand tu ai 15 apartamente si mergi la munca cu Porsche????
224Pisiho(30 sep 07:24)
Si ghici cine v-a suporta amenzile? Tot noi, contribuabili! Ca asa-i in tenis! Doar in Romania babaniera vezi atatea sezlonguri de se mira straini cum putem plati aproape 10 euro media, pe inchirierea unui sezlong. In Grecia de ex. trebuie sa faci consumatie de 3-5 euro ca sa poti sta pe sezlong. In Spania, 95 la suta fac plaja pe prosop-cearcef. PLM, nu ne putem caca de foame, dar avem beshinii ca de milionari! Asta este efectul spiritului de turma generalizat!
173Pt Suparat(30 sep 07:00)
Pai Papari si compania chiar si - au facut treaba si ai produs 30 de hectare de plaja. Deci profesionisti
029Suparat(30 sep 06:50)
Sefii de la Bucuresti ce fac? Parca facea mare ancheta DNA la apele armane din Constanta, era anchetat Papari, Antonaru si cativa mai mici. S-a rezolvat a luat cine trebuie cate o plaje si este ok acum pot sa faca alte mangle ca sunt curati.
027Hotie mascata(30 sep 06:20)
Nu ne intereaza decat sezlongurile si umbrelutele impuse cam cu forta daca vrei sa faci plaja si care aduc bani fara prea mare investitie si apoi multe baruri si restaurantele care ne ajuta sa gustam din nisipul plajelor amenajate cu bani europeni pentru ca unii sa castige fara efort prea mare. Si uite asa mai un voucher pe banii contribuabililor mai un sezlong aiurea, turismul romanesc ramane tot in urma vecinilor. Cum dracu? Ca doar tot "stimulam" turismul!? Stimulam lipsa de investitii reale care sa dezvolte. Hotie mascata.
232Doru(30 sep 05:32)
Pai numai Machedoni prosti si hoti.
mai mult...Replica
5 dec 16:16ReplicaSe PRELUNGEȘTE CARANTINA în ȘASE localități constănțene

Reprezentanții Istituției Prefectului Județului Constanța au transmis faptul că în cadrul ședinței CJSU de...1206

5 dec 15:14ReplicaPETRECERE între adolescenți în MAMAIA: A DESCINS POLIȚIA2525
5 dec 00:33ReplicaCINE au FOST şi CINE SUNT membrii COMISIEI TEHNICE de URBANISM care au avizat MUTILAREA Constanţei4520
5 dec 00:43ReplicaO FIRMĂ de CONSTRUCŢII și-a DESCĂRCAT pământul în faţa clubului Loft

Firma care este prezentă cu utilajele ei la mai toate lucrările efectuate din bani publici, pe domeniul la fel de...2094

5 dec 00:00ReplicaFRAȚII care au făcut AFACERI IMOBILIARE cu Gică POPESCU ridică un HOTEL în Mamaia2464
5 dec 00:00ReplicaFăgădău a PIERDUT procesul cu PANDELE de la DORALY MALL3027
5 dec 00:00ReplicaPROCURORII DIICOT CER MENȚINEREA în AREST a TRAFICANŢILOR din OPERAȚIUNEA OMAHA

Procurorii DIICOT cer prelungirea măsurii preventive în cazul celor peste 40 de persoane arestate în cadrul...1108

5 dec 00:00ReplicaPrintre medicii de familie sunt “TROMPETE” care LANSEAZĂ FAKE NEWS-uri1670
5 dec 00:36ReplicaȘEFII din ANR vor SALARII mai MARI1510
5 dec 00:35ReplicaTot mai mulţi ŞOFERI îşi PARCHEAZĂ maşinile pe TRECEREA de PIETONI

Strada Mircea cel Bătrân este destul de aglomerată, însă cu parcări amenajate şi de o parte şi de alta a...983

5 dec 00:33ReplicaJAF la magazinul PROFI. HOŢUL a fost PRINS3039
5 dec 00:32ReplicaO CONTABILĂ a GOLIT CONTURILE FIRMEI la care lucra5887
Vremea
10.1°10.1° - 11.2° sâmbătă, 5 decembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 89%
Vânt: 6.98 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/49
5/40
joker
Horoscop
mai mult...SPSportRT
5 dec 00:00SportSteaua Bucureşti - Dinamo Moscova, scor 8-9, în preliminariile EuroCup la polo

Campioana României la polo, Steaua Bucureşti, a fost învinsă vineri, la Sabadell, de echipa rusă Dinamo Moscova,...197

5 dec 00:00SportCE handbal: Rezultatele de vineri în grupele A şi C - România joacă sâmbătă, cu Polonia

Vineri s-au disputat primele trei meciuri la Campionatul European din Danemarca, în grupele A şi C. România a avut zi...265

5 dec 00:00SportCroația, surpriza zilei (24-22 vs Ungaria)

Reprezentativa Croației a reușit surpriza zilei la Campionatul European de handbal feminin din Danemarca, după ce s-a...339

5 dec 00:32SportAnthony Davis a semnat un nou contract cu Lakers, în valoare de 190 milioane dolari

Anthony Davis şi-a prelungit aventura la echipa de baschet Los Angeles Lakers cu încă cinci ani, la mai puţin de 24...317

Local
5 dec 23:23LocalAurel MOTOTOLEA, noul manager al Muzeului de Istorie Constanța

Mihai Lupu, președintele Consiliului Judetean Constanța, a decis, în urma evaluării manageriale a lui Sorin Marcel...1213

5 dec 23:24LocalAccident rutier MORTAL pe varianta Ovidiu

Polițiștii rutieri au fost sesizați, în cursul zilei de vineri, 4 decembrie a.c. cu privire la producerea unui...5417

5 dec 23:25LocalComitetul pentru Situații de Urgență a anunțat NOI REGLEMENTĂRI

1677

5 dec 23:25LocalParcare cu peste 100 de locuri, în MAMAIA NORD

Amplasamentul a fost construit pe locul unui teren viran, pe o suprafața de peste 2400 de metri pătrați. Lucrările...1066

5 dec 23:26LocalCOVID-19: 431 de noi cazuri la Constanţa, INCIDENŢA pe municipiu este de 10,33, iar pe judeţ 7,04

Pe teritoriul României, au fost confirmate 500.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)....1790

5 dec 23:26LocalATENȚIE, CONSTĂNȚENI! Puteți vota chiar dacă v-au EXPIRAT actele de identitate

615

Politică
5 dec 23:57PoliticăIohannis, mesaj pentru români: Vă îndemn să veniţi în număr cât mai mare la urne şi să vă faceţi auzită vocea

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, vineri, un apel privind prezenţa la vot, arătând că votul este cel mai...693

5 dec 23:56PoliticăGuvernul a anulat măsura de suspendare a activităţii pieţelor în spaţii închise

Guvernul a aprobat, vineri, o hotărâre privind eliminarea măsurii de suspendare a activităţii pieţelor...657

5 dec 00:01PoliticăRaed Arafat explică cum au devenit secțiile de votare mai sigure decât spitalele

682

5 dec 23:57PoliticăGuvernul a aprobat cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social

În ședința Executivului de vineri, 4 decembrie 2020, a fost aprobată hotărârea prin care se stabilește, în...622

5 dec 01:05PoliticăS-a DECIS strategia națională de vaccinare: CINE are PRIORITATE

Strategia Națională de Vaccinare a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de joi spre vineri și este în...905

5 dec 21:18PoliticăOrban: Persoanele aflate în localități carantinate vor putea să voteze, fără a fi nevoie de o declarație pe propria răspundere

843

Interviuri
1 dec 00:06InterviuriSilviu GĂREA: CETĂȚENII vor CÂȘTIGA dacă aleg PSD-ul! Video

”Mă simt foarte onorat că din miile de membri ai Partidului Social Democrat am fost nominalizat”, spune Silviu...1159

27 noi 00:12InterviuriGeorge Niculescu, PNL: PSD-iștii încearcă să POLITIZEZE această PANDEMIE! Video

George Niculescu este candidatul PNL pentru un loc în Senat. Nu este străin de activitatea unui reprezentant al...1580

27 noi 00:12InterviuriGeorge Vișan: PSD ar fi GESTIONAT această PANDEMIE mult mai BINE decât PNL! Video

1575

3 dec 00:04InterviuriRemus Negoi, USR-PLUS: Imunitatea parlamentară NU trebuie să existe într-o ȚARĂ normală!

Remus Negoi, candidatul USR-PLUS pentru Senat, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța în care a...787

3 dec 00:05InterviuriSorin Andrei: USR-PLUS are PROIECTE pentru COMBATEREA SĂRĂCIEI

Candidatul USR-PLUS pentru Senat, Sorin Andrei, conştientizează că una dintre problemele majore cu care se confruntă...813

1 dec 00:06InterviuriRăzvan Filipescu, Pro România: GUVERNUL PNL a CREAT HAOS și PANICĂ! Video

Răzvan Filipescu, candidat Pro România la Senat, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin care a...918

27 noi 00:13InterviuriCristina Rizea, USR-Plus: PSD a avut TIMP 30 de ani să DEMONSTREZE ce POATE! Video

Cristina Rizea, candidat din partea USR-Plus la Alegerile Parlamentare, a acceptat provocarea să reprezinte în...1477

24 noi 00:10InterviuriMarian CRUȘOVEANU, PNL: În Primăria Constanţa sunt foarte multe situații NECLARE. VIDEO

Marian Crușoveanu, candidatul PNL pentru Camera Deputaților, are convingerea că va ajunge în Parlamentul României...2760

24 noi 00:12InterviuriSorin Andrei, USR-PLUS: Așa cum MERGEM la supermarket, putem merge și la VOT. VIDEO

1606

Monden
5 dec 00:00MondenEva Longoria, o mamă foarte atenta la alimentația sănătoasă a copilului ei

Eva Longoria, 45 de ani, cea mai fericită mămică din lume. Actrița a postat recent o fotografie alături de fiul ei...331

5 dec 00:00MondenChitarele lui Eddie van Hallen s-au vândut cu 422.000 de dolari, la două luni de la moartea artistului

Eddie van Hallen scrie istorie și după moarte. Legendarul artist s-a stins din viață la 6 octombrie 2020, în casa...287

5 dec 00:00MondenPistolul folosit de Sean Connery în primul "James Bond", vândut la licitaţie pentru 256.000 de dolari

293

5 dec 00:00MondenRosalia şi The Weeknd au lansat un remix la "Blinding lights", cel mai ascultat cântec al anului

Rosalia şi The Weeknd, doi dintre artiştii cei mai relevanţi ai muzicii internaţionale actuale, au dezvăluit vineri...274

5 dec 00:00MondenWarner Bros îşi va lansa toate filmele din 2021 simultan în streaming şi în cinematografe

Pentru a limita impactul generat de pandemia de coronavirus asupra activităţii sale, directorii studioului Warner Bros...284

5 dec 00:00MondenGala Fashion Awards 2020: Premiile modei britanice, prezentate online de vedete internaţionale

269

Mapamond
5 dec 00:00MapamondCoronavirus: Austria a dat startul testării în masă, în pofida sfatului experţilor

În Austria a început vineri testarea în masă a populaţiei la noul coronavirus, în pofida îndoielilor exprimate de...308

5 dec 00:00MapamondÎncă un misterios monolit metalic a fost găsit în SUA

Un grup de excursionişti a descoperit un monolit metalic pe un traseu montan pe coasta centrală a Californiei, în...438

5 dec 00:00MapamondUn tribunal japonez anulează autorizaţia de funcţionare pentru două reactoare nucleare

284

Sănătate
5 dec 00:00SănătateMicrobiomul intestinal joacă un rol important în ateroscleroză

Cercetătorii au arătat că există o nouă relație între microbiomul intestinal și ateroscleroza, una dintre...286

5 dec 00:00SănătateAntioxidanții, utili în protecția cardiovasculară

Există numeroși antioxidanți care pot să protejeze împotriva afecțiunilor cardiovasculare, însă aceștia trebuie...303

5 dec 00:00SănătateTestele genetice pentru colesterol mărit pot să te ajute să previi infarctul

296

5 dec 00:00SănătatePot dietele vegetariene să prevină bolile de inimă?

Se presupune că vegetarienii sunt mai sănătoși decât carnivorii și mulți oameni obișnuiți trăiesc cu această...290

5 dec 00:00SănătateAnumiți nutrienți din alimente au fost asociați cu riscul de formare de cheaguri de sânge

Un nou studiu restrâns sugerează că un nutrient din carne și ouă ar putea, în combinație cu bacteriile din...299

5 dec 00:00SănătateRecolonizarea bacteriană, o nouă metodă pentru reducerea drastică în greutate

Slăbirea după recolonizarea bacteriană este o modalitate de reducere a greutății prin care se schimbă flora de la...294

5 dec 00:00SănătateColonoscopia - metodă de diagnostic, dar și de tratament

Colonoscopia este atât o metodă de diagnostic, cât și terapeutică și permite examinarea și tratamentul rectului,...316

5 dec 00:00SănătateScăderea în greutate poate indica probleme digestive, precum colita ulcerativă

Problemele digestive ar putea să afecteze masa corporală, spun experții, iar unele afecțiuni ar putea să indice, de...282

5 dec 00:00SănătateCe probleme previne ecografia de șold la bebeluși?

254

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT