REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

BOMBA TOXICĂ TICĂIE la Constanța! URMĂRILE pot fi DEZASTRUOASE!

BOMBA TOXICĂ TICĂIE la Constanța! URMĂRILE pot fi DEZASTRUOASE!

Replica API 23 februarie 2020 | 00:05 1305

Problema deșeurilor tratate chimic cu substanțe periculoase este una foarte mare, mai ales în contextul în care nave ajung, tot mai des, pe teritoriul țării noastre. De dată recentă, un astfel de vapor a fost depistat în portul Constanța Sud - Agigea, iar toate acele produse periculoase, care umpleau 17 containere, apăreau în acte ca produse second hand. Și nu ne-ar mira faptul ca multe dintre ele să fi urmat să fie sortate și puse la vânzare în magazine de profil. Avem și în Constanța un astfel de magazin, cu produse de tot felul, de la jucării și până la electronice și electrocasnice, obiecte de decor, veselă etc., second hand, aduse din Anglia. Așa cum erau și produsele amintite mai sus.

Spre exemplu, în Italia situația este extrem de gravă din acest punct de vedere. Cazurile de leucemie au crescut, iar agricultura este în pericol. Și, culmea, o altă coincidență: cei care au vrut să pună bazele unei astfel de gropi la Năvodari... sunt tot italieni!

Spre exemplu, potrivit ene.mediaset.it, în Ghemme, în zona Novara din Italia, există un depozit abandonat: peste 500 de mii de metri pătrați de deșeuri poluante și periculoase. O zonă închisă de 3 ani, dar care a semănat spaima de mult timp în rândul rezidenților din zonele vecine (cu o rată de leucemie de peste 4 ori mai mare decât media).

Tot în Italia, în sud, din pricina controalelor ”lejere” în ceea ce privește deșeurile toxice și radioactive, reziduurile au început să iasă din pământ și nu se mai poate face agricultură.

Și-au ”otrăvit” pământul, cum urma să se întâmple la Năvodari! Italienii au dat buzna și în România

Efectiv și-au ”otrăvit” singuri terenurile, pământul, iar acum sunt în imposibilitatea de a strânge deșeurile și de a le depozita undeva, în siguranță. Exact situația care urma să fie înregistrată la Năvodari.

Amintim că județul de la malul mării nu este străin de situații de acest gen. Recent, chiar a fost făcută o analiză pe acest palier, amintindu-se de o grupare italiană, care a încercat să construiască, la Năvodari, la mai puțin de 1 kilometru de apă, un monstru toxic: un depozit de 6.500.000 de tone de gunoi, întins pe 150.000 de mp, acolo unde urmau să vină zilnic tone de deșeuri. Apoi, în 2013, o navă cu deșeuri toxice ajunge în Portul Constanța, iar în aceeași perioada nava Flaminia a luat foc în timp ce se afla în Atlantic.

Cazul navei din portul Constanța Sud - Agigea! Procuror de caz: Teodor Niță

În urma unor activități informative desfășurate de către polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – Serviciul Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere, a fost identificată o societate comercială de pe raza municipiului București care efectua activități de import ilegal de deșeuri în România, ce erau declarate în fals la autoritatea vamală ca fiind produse second hand.

În data de 20.02.2020, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, polițiștii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Garda de Mediu, Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud Agigea și Direcția de Sănătate Publică Constanța au efectuat controlul fizic la 16 containere descărcate de pe o navă, pavilion Olanda, sosită din direcția Marea Britanie, în Portul Constanța Sud Agigea. Astfel, s-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală figurează ca fiind obiecte de uz casnic second hand, acestea erau deșeuri inutilizabile.Totodată, au fost desfășurate activități specifice de către polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră în colaborare cu lucrători din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București la sediul și trei puncte de lucru ale societății comerciale aflate pe raza municipiului București și județului Ilfov. În cauză, sunt cercetați doi cetățeni români, în vârstă de 36, respectiv 33 de ani și un cetățean britanic, în vârstă de 34 de ani, iar polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de exportul sau importul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu și folosirea de acte nereale la autoritatea vamală, iar bunurile vor fi returnate la expeditor.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
BA VOI VORBITI DE CELE 14.000 DE OI OMORATE SI LASATE SA PUTREZEASCA LUNI DE ZILE IN CONSTANTA ??? SI ACUM NE ABURESC CU PARFUM DE ROZE !
1
0
Ne-ati vandut tara politicienilor. V-am votat si am ramas de prosti. Lasa ca vine si ziua platii.
1
1
Acum vor fi obligati sa dea spaga inapoi celor care le au trimis aici. Altfel vor cautati de mafioti.Or sa ii invite la o partida de vanatoare si or sa traga in ei ca in iepuri.
1
0
Rapoarte,proces verbal,refuz de intrare in tara si expedierea inapoi la cel ce a trimis gunoaiele. Nu aveti curaj? Inseamna ca cineva cu functie mare este implicat in mafie? Asa cum se returneaza marfurile neconforme,si mai bine se pot returna rahaturile alea mai ales daca se face si suficienta prezentare la nivel de mass media internationala.
1
0
Psd a pus in functie la vama tot felul de spagari si incompetenti rude etc psd au distrus rimania fagadau mazare au luat spagi
0
1
Organele competente nu au avut acces la controale, din cauza celor propusi de psd. Pe ei ii doare-n pula, isi fac banul si apoi se tireaza spre Madagascar, Brazilia sau cine stie ce insula . Noi stam aici si inghitim toate gunoaiele importate de smekerii astia?
5
0
si cum se cheama cacatul ala de firma care a adus gunoaiele in ro intrebare.Nu cumva e iridex sau polaris intrebare Asta se intampla bai popor ptr. ca o chestie extrem de lucrativa ca gunoiul in loc sa fie lucrat de autoritatile publice locale adica Primarie bai boilor fatati din sloboz de ingeri,e manarit de draci adica firme gen uranus sau polaris sau iridex. Cum pula matii sa stai cu gunoiul in curte.Cretinilor, uratzilor, votati MAFIA care chipurilr va scapa de gunoaie.Gunoaielor muritzi in pula de caine, dracu sa va ia cu gandirea care n-o aveti
6
0
Suntem groapa de gunoi a Angliei nu doar a Europei
6
0
Draga Replica ne prezinti si noua o ancheta u de s au dus astea 17 containere dupa ce le a bagat vama in tara?
8
0
Stam ca.niste prosti sin inghitem gunoaie. Vama dsp garda de mediu doarme! Noroc vu acest procuror fara frica altfel aveam la Navodari munti de gunoaie! Sa va tina sanatos Dumnezeu! Bagati la puscarie functionarii corupti. Ne otravesc pe noi si pleaca pentru ca au case cumparate in Europa
11
0
boba toxica vine prin vest pe la granite cu diaspora si se cheama coronavirus!!!
4
5
Cazul asta,dar cate fapte penale nu s-au descoperit decand au venit PNListi si au dat liber la controale,pentru ca din 2012 pana astazi in Romania doar presa mai arata cate ceva dar armata infractorilor declara ca astea sunt minciuni gazetaresti,sau"lasa ma omul pt ca razbunarea este arma prostului",lozinca scoasa tot de nelegiuiti,astia si-au impartit tara la fel cum tai un tort pe felii si fiecare are felia lui iar cand pica unu toti ceilalti ii sar in ajutor exact ca intr-un stat mafiot si cand ajungeau la limita atunci vineau magistrati ca si astazi si albeau penali.
5
3
Cat de curand vom afla si scopul adevarat al laserului...
9
0
exportam sclavi si importam deseuri - economia duduie
21
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218