REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Borcea şi substanţele psihotrope în puşcărie. ANP nu neagă, dar zice că e „ciorbă reîncălzită”

Borcea şi substanţele psihotrope în puşcărie. ANP nu neagă, dar zice că e „ciorbă reîncălzită”

Replica API 28 ianuarie 2016 | 00:00 245

Dosarul a ajuns la DIICOT

Dosarul a ajuns la DIICOT

Cristi Borcea (Sursa foto: click.ro)

Penitenciarul Poarta Albă este din nou în atenţia opiniei publice din pricina evenimentelor petrecute în timpul în care Cristi Borcea a stat în detenţie, de data aceasta fiind vorba de medicamentele care au fost descoperite în urma unor percheziţii. Astfel, în urmă cu câteva luni, dosarul a ajuns la DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa. Însă, potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor, cazul este vechi „Este vorba de o ciorbă reîncălzită” au declarat reprezentanţii ANP.

Cristi Borcea şi angajaţii de la Poarta Albă au intrat în atenţia procurorilor DIICOT Constanţa pentru introducere şi folosire de substanţe psihotrope în penitenciar. Mai exact, este vorba despre nişte medicamente cu prescripţie specială, ce au fost descoperite în celula deţinutului. Potrivit unor surse din anchetă, dosarul a ajuns, în urmă cu câteva luni, la DIICOT Constanţa, ancheta fiind in rem. „La sfârşitul anului 2014, directorul geneal, chestor de penitenciare Claudiu Bejan, a dispus efectuarea unui control inopinat la Spitalul Penitenciar Poarta Albă şi la Penitenciarul Poarta Albă.

Ca urmare a verificărilor efectuate în luna decembrie au fost luate mai multe măsuri: sesizarea in rem a organelor de cercetare penală (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa), remedierea deficienţelor constatate, schimbarea conducerii Spitalului Penitenciar Poarta Albă, sesizarea comisiilor de disciplină competente din Ministerul Justiţiei pentru neglijenţă manifestată în exercitarea atribuţiilor de serviciu. În urma analizei acestor comisii au fost sancţionaţi disciplinar 8 funcţionari publici cu statut special. Măsurile au fost dispuse şi aplicate în luna ianuarie 2015”, se arată într-o informare de presă a ANP.

Contactaţi de reporterii „Replica” de Constanţa, reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au precizat: „Este vorba despre un raport din 2014 de care s-au scris romane în presă. Nu este nici o anchetă acum, ancheta a fost la momentul respectiv. Toată tevatura asta nu este decât o ciorbă reîncălzită de presă.” Amintim că în perioada în care Cristi Borcea era închis la Poarta Albă, în celula acestuia s-au găsit 443 de comprimate, medicamente psihotrope. Chiar dacă ar fi avut prescripţie pentru toate medicamentele, acestea trebuiau să se afle la dispensarul penitenciarului, nicidecum în celula lui Cristi Borcea.

„S-a constatat că la data de 22.07.2014, când se afla în custodia Penitenciarului Poarta Albă, a fost supus unei percheziţii în urma căreia în bagaje s-au găsit mai multe pungi cu medicamente. Printre aceste pungi se aflau un număr de 443 de pastile de medicamente psihotrope‎", se arată într-un raport al Corpului de Control al ANP. Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a întocmit, în urma evaluărilor, un set de măsuri. Printre acestea se numără sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, cu privire la infracţiunea de neglijenţă în serviciu, după ce s-a stabilit că anumite medicamente nu au fost primite, transportate şi depozitate, conform procedurilor. Mai multe decât atât, conducerea Spitalului Penitenciar Poarta Albă a fost demisă, respectiv directorul închisorii, directorul medical şi şeful Serviciului siguranţa deţinerii.

Liliana CHIRU, Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369