REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.7° Constanța Vin., 2 Iun. 2023
Anul XX Nr. 6382
25.7° Constanța Vineri, 2 Iunie 2023 Anul XX Nr. 6382

Boris Johnson își pregătește revenirea în fruntea Partidului Conservator

Boris Johnson își pregătește revenirea în fruntea Partidului Conservator

Virgil STOIAN 10 ianuarie 2023 | 00:00 429

Absolut toți, vechii aliați ai lui Boris Johnson au decis să promoveze revenirea acestuia la putere urmând o strategie similară cu cea pe care Jeremy Corbyn a lansat-o în calitate de lider laburist, grație sprijinului bazelor. Iniţiativa conservatorilor a fost denumită Organizația Democrată Conservatoare (CDO) și este condusă de fostul trezorier al partidului Peter Cruddas, ridicat în Camera Lorzilor de Johnson însuși în 2020.

Boris Johnson

După cum dezvăluie "The Guardian", noul curent intern al conservatorilor are un alt lord, Stephen Greenhalgh, care a fost viceprimar al Londrei cu Johnson ca vicepreședinte. Fostul ministru de Interne Priti Patel și fostul secretar al Culturii Nadine Dorries - ambii înlăturaţi de Rishi Sunak - și-au oferit sprijinul noii organizații, care își propune să redefinească regulile după care funcționează partidul și să redeschidă războiul nesfârșit al conservatorilor. "Bazele noastre sunt inima și sufletul partidului nostru", a scris însăși Patel, oferindu-și sprijinul campaniei.

CDO propune salvarea sloganului Take back control (Reluați controlul - n.tr.), de data aceasta pentru a justifica capacitatea bazelor de a controla partidul împotriva aparatului care a permis alegerea lui Rishi Sunak ca lider conservator cu votul deputaților, dar fără a conta pe cei 172.000 de militanți (aceiași care cu două luni înainte au ales-o pe Liz Truss și au condus la mandatul ei dezastruos de 45 de zile).

Chiar înainte de a-și încheia primele 100 de zile pe Downing Street, Sunak a devenit ținta favorită a aliaților lui Johnson, cum ar fi Nadine Dories, care l-a acuzat pe premier că "aruncă pe fereastră trei ani de politică progresistă a guvernului conservator". Presa conservatoare, condusă de "Daily Mail", a început să pună la îndoială în mod făţiş crezul economic al lui Sunak și virajul lui la centrul politic. "Johnson s-ar putea întoarce, dacă Sunak nu demonstrează că are o viziune asupra viitorului", avertizează cronicarul ziarului, Anne McElvoy, făcându-se ecou nemulțumirii tot mai mari.

Johnson a amenințat deja că se va întoarce după fiasco-ul succesorului său, Liz Truss, dar a decis să nu se lupte cu Sunak din cauza presiunilor propriilor adjuncți. "Sunt sigur că Cincinnatus se va întoarce la Downing Street la un moment dat în acest an", prezice Lord Stephen Greenhalgh. Dar vestea despre ipotetica revenire a lui Johnson a stârnit iritare în rândul propriilor adjuncți. "Doamne ajută-ne!", a proclamat fostul ministru al Brexitului, David Davis.

Alții au pus sub semnul întrebării trecutul nașului lui Boris, fostul bancher Peter Cruddas, care a trebuit să demisioneze din funcția de trezorier al Partidului Conservator în 2012, când "The Sunday Times" a dezvăluit că avea facturi - de la 120.000 la 280.000 de euro - pentru a-i garanta "accesul direct" la David Cameron, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
6413317213
5/49
2412404187
joker
144239344515