REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Brexit: Camera Comunelor aprobă moţiunea care cere amânarea ieşirii din UE

Brexit: Camera Comunelor aprobă moţiunea care cere amânarea ieşirii din UE

Replica API 16 martie 2019 | 00:00 392

Parlamentul britanic a aprobat joi seară moţiunea prin care guvernul condus de Theresa May cere o amânare a Brexitului după data de 29 martie, amânare care mai trebuie însă acceptată şi de liderii europeni, transmite agenţia Reuters.

Moţiunea, votat cu 412 voturi pentru şi 202 împotrivă, aminteşte că legislativul de la Londra a respins prin vot atât acordul convenit cu UE cât şi opţiunea unui Brexit fără acord, prin urmare guvernul va încerca să obţină o extindere a perioadei de negociere a Brexitului.

În textul moţiunii este menţionat că dacă până pe 20 martie Camera Comunelor aprobă un acord privind Brexitul, atunci executivul va solicita Uniunii Europene o scurtă amânare a retragerii din UE, până la 30 iunie, pentru ca în acest timp să fie adoptată legislaţia necesară ieşirii din blocul comunitar.

Dacă impasul persistă şi nu se reuşeşte votarea unui acord până pe 20 martie, atunci se va solicita Bruxelles-ului o amânare mai lungă a Brexitului. Orice amânare trebuie aprobată şi de liderii europeni, care se reunesc pe 21-22 martie la Consiliul European.

Moţiunea specifică şi faptul că o amânare a Brexitului dincolo de data de 30 iunie ar obliga Regatul Unit să participe la alegerile europene din luna mai.

Anterior votului asupra moţiunii, deputaţii au respins amendamentele propuse de către deputaţi pentru acest text şi care erau menite să transfere controlul procesului Brexitului de la guvern către parlament, pentru a se încerca formarea unei majorităţi care să permită ieşirea din blocajul creat de respingerea de două ori a acordului din cauza clauzei de ''backstop'' privind frontiera nord-irlandeză, care nemulţumeşte numeroşi deputaţi britanici pentru că ea riscă să menţină pe termen nedefinit Regatul Unit în uniunea vamală europeană.

Unul dintre amendamentele respinse este şi cel care cerea un nou referendum.

Premierul Theresa May şi-a manifestat intenţia ca pe 20 martie să supună pentru a treia oară votului Camerei Comunelor acordul privind Brexitul. Un amendament care încerca să o împiedice să facă acest lucru a fost de asemenea respins.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce labareala! Englezoii au impresia ca negociaza cu fostele lor colonii, nu cu partenerii lor europeni. De fapt, infumuratii din insula inca au gandirea de stapani ai imperiului. Sa vedem daca astia care conduc UE au coaie sa-i puna cu botu pe labe.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367