REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

BTT Costinești ÎNCHIRIAZĂ TERENURI la TARIFUL de acum 10 ANI: 2 euro/mp. pe AN

BTT Costinești ÎNCHIRIAZĂ TERENURI la TARIFUL de acum 10 ANI: 2 euro/mp. pe AN

Replica API 15 ianuarie 2022 | 00:34 3941

BTT SA Costinești, societate de stat care deţine câteva zeci de mii de metri pătraţi de teren în staţiune, închiriază terenuri cu 2 euro mp. Ţinând cont de situaţia deloc roz a mai tuturor societăţilor de stat din turism, obţinerea unor bani, prin vânzarea sau închirierea terenurilor dintr-o zonă atât de bună, precum Costineşti, ar însemna mană cerească. La același preț, terenurile erau închiriate și în 2011. De menționat faptul că BTT Costinești a ajuns pe mâna PSD, la Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea.

BTT are sediul la hotel Forum

O privire mai atentă asupra preţurilor la care vor fi închiriate aceste terenuri ridică ne-au ridicat unele semne de întrebare. Astfel, potrivit anunțului postat în vederea organizării licitațiilor de către BTT, societatea de stat va închiria terenuri cu 2,2 euro/metrul pătrat/pe an. La același preț, terenurile erau închiriate și în 2011.

Astfel, vor fi scoase la licitație spre închiriere terenuri cu prețuri începând de la 2,2 mp., pentru un teren de peste 800 mp. Un alt teren, de aceeași suprafață, a fost scos spre închiriere la 2,50 mp.

Anual, vorbim despre nici măcar 3.000 de euro pe an, în condiţiile în care o firmă din Costineşti scoate aceşti bani în doar câteva zile, în plin sezon estival.

Sunt și terenuri care se închiriază cu 20 de euro mp. pe an. Licitația publică va avea loc la sediul în Bucuresti, pe 19 ianuarie.

BTT a ajuns sub umbela PSD, în subordinea Gabrielei Firea

Interesant este faptul că Biroul de Turism pentru Tineret SA (BTT) a ajuns pe sub umbrela PSD, în subordinea Gabrielei Firea. Una din problemele arzătoare ale familiilor din România o constituie... împărțirea patrimoniul statului. Printr-o ordonanță de urgență, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse (MFTES) preia pachetul de acţiuni de aproape 88% deținut de Ministerul Tineretului şi Sportului la Biroul de Turism pentru Tineret SA (BTT).

documentul care prevede preluarea BTT, de către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse

Astfel, ministerul condus de Gabriela Firea primește o bază patrimonială importantă: Hotel Forum din Costinești (peste 130 de camere și apartamente), Teatrul de vară din Costinești, câteva apartamente în blocul Grup Gospodăresc Nord din Costinești, zeci de spații și terenuri în Costinești (unele în incinta Bazei sportive BTT, altele chiar pe faleză), spații comerciale sau apartamente în Giurgiu, Deva, Slatina, Alexandria, Piatra Neamț etc.

BOȘII de la BTT Costinești au fost RECONFIRMAȚI, cu toate că NU mai au PROFIT de 3 ani!

În ultimii ani, BTT Costinești, compania de stat care ar trebui să organizeze vacanțe pentru tineri, la munte şi la mare, a vândut tot ce a putut, iar în ultimii trei ani conducerea BTT nu a fost una care să gestioneze această societate într-un mod corespunzător.

Marius Dragu

Drept recompensă, mandatele șefilor au fost prelungită, atât a directorului Claudiu Teliceanu, cât și a Consiliului de Administrație, din care face parte și soțul Ancăi Dragu, Alexandru Marius Dragu.

Societatea deținută de Ministerul Tineretului și Sportului a avut, în 2020, cifra de afaceri de 3, 3 milioane de lei, mai mică decât anul anterior, profitul pe minus, și datorii de 5,3 milioane de lei. În 2020, a avut active circulante de 1 928 727 lei, față de 6 508 773 lei, cât au fost în 2016.

Istoricul unui jaf românesc

Înfiinţat în 1968, BTT era agenţia de turism a UTC. Ulterior, BTT avea să deţină sute de hoteluri, zeci de hectare de terenuri, vile şi cabane, complexuri sportive, pârtii de schi, în toată România, la munte, la mare, în deltă şi în Bucureşti, locuri destinate tinerilor comunişti. O staţiune întreagă, Costineşti, avea să fie ridicată special pentru BTT, dar societatea avea active în toată ţara: Pârâul Rece, Câmpulung Moldovenesc, Izvorul Mureşului, Buşteni, Sibiu, Târgu Jiu, Brăila, Geoagiu- Băi, Miercurea Ciuc, Cluj, Deva, Piatra Neamţ, Botoşani, Teleorman.

După 1990, BTT suferă mai multe forme de reorganizare, iar hotelurile şi terenurile sale încep să fie înstrăinate. Fie că sunt vândute la preţuri de nimic, fie închiriate cu 50 de cenţi metrul pătrat sau ajunse adăposturi pentru oamenii străzii, de uriaşa avere BTT s-a ales praful. Azi, compania numără pe degetele de la o mână proprietățile.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
total lumea stie cine sunt hotii, ce si cum au furat da nu le face nimeni nimic.
3
0
Dar mai bine dati-le gratis sa fie pomana. Adica dAtivi-le voua de la PSD.
8
0
mangle pesediste .Ei asa stiu .
8
0
Jaf la drumul mare
9
0
Dga, unicil salvator
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108