REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Cabinetele stomatologice pentru elevi există şi nu prea: asistentele trimit copiii acasă, să se spele pe dinţi

Cabinetele stomatologice pentru elevi există şi nu prea: asistentele trimit copiii acasă, să se spele pe dinţi

Replica API 11 aprilie 2013 | 00:00 246

Gratuitate doar cu numele

Gratuitate doar cu numele

Sănătatea danturii devine din ce în ce mai greu de ţinut sub control, se plâng constănţenii, din pricina preţurilor piperate comparativ cu veniturile. Dar, potrivit legii, elevii cu vârste de până în 18 ani beneficiază de asistenţă stomatologică gratuită, ceea ce este şi pus în aplicare la Constanţa, din câte se pare. Există 12 astfel de cabinete în municipiu, care deservesc peste 44.000 de elevi. Dintre acestea 12, două nu au medic ci doar asistente, care nu pot face altceva decât să trimită copiii acasă să se spele pe dinţi corespunzător. Chiar dacă există, asta nu înseamnă că situaţia este una roz, din contră am putea spune, la mijloc există multe substraturi, gratuitatea rămânând doar cu numele.

Peste 44.000 de elevi din municipiu, printre care se regăsesc şi micuţii de la grădiniţe, pot merge pentru asistenţă medicală stomatologică gratuită la 12 cabinete de specialitate, subordonate Primăriei Constanţa. Dar nu oricum, şi aici există o schemă, dar şi mai multe substraturi. Potrivit medicului Ortanza Dancă, şef serviciu din cadrul Primăriei, coordonator al reţelei de medicină şcolară, dintre cele 12 cabinete, două nu au medic. "Două cabinete au rămas fără medic şi nici nu am mai putut angaja. Acolo sunt asistente, care, practic, învaţă copiii cum să efectueze un periaj corect", a declarat dr. Ortanza Dancă. Ca atare, au mai rămas doar 10 pentru peste 44.000 de elevi. Nici aici lucrurile nu stau prea bine întrucât materialele stomatologice sunt scumpe iar dacă lucrarea este mai complexă, copiii sunt trimişi, în cele din urmă, tot în privat. "Cabinetele stomatologice funcţionează normal. Se pun de la plombe, se fac extracţii. Însă, dacă lucrarea este complexă, copiii ajung tot către privat. Avem şi noi multe lipsuri", a mai spus Dancă. Cabinetele care ar trebui să rezolve problemele cu dantura elevilor sunt în cadrul unităţilor şcolare precum: Liceul Eminescu, Liceul Ovidius, Şcolile Gimnaziale numărul 6, 7, 10, 12, 16, Liceul Decebal, Liceul de Industrie Alimentară, Liceul Călinescu şi se pare că ar exista un cabinet şi în cadrul Universităţii Ovidius. Programul de lucru este până la terminarea orelor de curs din fiecare unitate de învăţământ, un medic, angajat al Primăriei Constanţa, stând nu mai mult de 7 ore. Însă, fiecare dintre aceste cabinete are alte unităţi şcolare arondate, acoperindu-se astfel tot municipiul. Pe premisa "există şi nu prea", respectivele puncte stomatologice sunt mai mult cu numele, putând interveni numai în caz de urgenţă şi numai dacă medicul este acolo. Dacă durerea apare seara, tot sistemul privat primează, acelaşi lucru putând fi spus şi despre lucrări mai complexe sau tratamente îndelungate, de unde vine şi întrebarea: Care mai este rostul legii care spune că elevii de până în 18 ani beneficiază de asistenţă medicală stomatologică gratuită? Pe lângă acestea, mai există alte trei cabinete, dar în judeţ: Năvodari, Murfatlar şi Mangalia. Iar, ca şi cum situaţia nu era deja dezastruoasă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a sistat în luna aprilie alocarea de fonduri pentru asistenţa medicală stomatologică, medicii nemaiputând acorda consultaţii gratuite persoanelor defavorizate şi copiilor. Ca atare, după ce că nu erau multe astfel de cabinete, care colaborau cu Casa de Asigurări de Sănătate, acum nu mai sunt deloc.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272