REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Cadrele didactice, despre reîntregirea salariilor: "Praf aruncat în ochi"

Cadrele didactice, despre reîntregirea salariilor: "Praf aruncat în ochi"

Replica API 13 martie 2012 | 00:00 83

Măsura anunţată de guvernanţi nu calmează spiritele

Măsura anunţată de guvernanţi nu calmează spiritele

Anul electoral atrage după sine promisiuni de mai bine, în special în sectoarele cele mai afectate. Unul dintre acestea este cel bugetar, unde promisiunile au început să curgă, prima dintre ele venind din partea coaliţiei de guvernare, care a aprobat majorarea salariilor cu 15%, începând cu 1 iunie. Este vorba despre o reîntregire a salariilor, au subliniat ieri guvernanţii, întrucât lefurile bugetarilor au fost, după cum bine se ştie, micşorate.

Cadrele didactice constănţene susţin că totul nu este decât o mare bătaie de joc, o strategie de campanie electorală, având în vedere că acei posibili 15% daţi în plus la salariu nu se pot numi "majorare". "Acestea sunt poveşti de adormit copiii. Nu este vorba de nici o majorare. Spun ei că majorează cu 15% de la 1 iunie. Dar unde e majorarea că eu tot nu înţeleg? Prima dată să aducă salariile unde erau în 2009 şi după aceea dacă spun că dau un 5% în plus, aia se numeşte majorare. Ne-au tăiat din bani 25%, al 13-lea salariu, bonuri de masă... şi au spus că totul este temporar, până la sfârşitul anului şcolar. Au trecut 2 ani de atunci şi acum vin şi spun că majorează. Este anormal ceea ce se întâmplă. Nu se poate numi nici că aduc salariile unde erau acum doi ani, de majorare nici nu poate fi vorba", a declarat, pentru "Replica", Gheorghe State, directorul Grupului Şcolar Nicolae Istrăţoiu din Deleni. Potrivit acestuia, un cadru didactic debutant are un salariu de 600 de lei, bani din care trebuie să-şi asigure şi transportul, un lucru de toată jena având în vedere că suntem, totuşi, în anul 2012. Nici educatoarele de la grădiniţele de pe raza oraşului Constanţa, nu au primit vestea mai bine, acestea susţinând că termenul "majorare" nu este decât praf în ochi. "Majorare? Păi ar trebui să calculăm. Sunt cadru didactic de 30, ani iar în 2009 aveam salariul de aproximativ 16 milioane şi ceva, lei vechi. În momentul de faţă nici nu ating pragul de 14 milioane. Dacă îmi dau 15%, ajung, iar la 16 milioane. Asta înseamnă că abia ating salariul ce îl aveam în 2009. Unde este majorarea, asta nu înţeleg eu? Ne aruncă praf în ochi pentru a ne închide gura", ne-a declarat o educatoare din cadrul unei grădiniţe constănţene. Cât despre spiritele ceva mai calme, putem spune că există, dar nu din cauza unei mari fericiri cauzate de vestea cea mare, ci din cauza unei neîncrederi totale. "Sincer să fiu nu am auzit despre aşa ceva pentru că am fost prins cu altele, dar din partea mea să majoreze, să reîntregească... Până nu văd scris, nu cred. Iar curge multă cerneală şi vorbe şi nu ajungem nicăieri", a declarat Ştefan Tucă, directorul unităţii de învăţământ sin localitatea Săcele. Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a declarat, luni, că nu este vorba despre o majorare a salariilor cu şase luni înainte de alegeri, ci despre o "reîntregire a lor", apreciind că aceasta reprezintă "un gest de dreptate socială", iar preşedintele Traian Băsescu a arătat că, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, numărul salariaţilor în sectorul public era, în aprilie 2009, de 1.396.129, iar în ianuarie anul acesta de 1.196.067. El a mai explicat că, în 2009, "anvelopa salarială, totalul salariilor era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era să ajungem la 7% din PIB".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272