REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Cadrele medicale de la Spitalul Hârșova NU au echipamente de protecție!

Cadrele medicale de la Spitalul Hârșova NU au echipamente de protecție!

Replica API 24 martie 2020 | 00:00 1452

"Ajutați-ne să vă protejăm!". Așa sună ultimul apel făcut în disperare de cauză de conducerea Spitalului Orășenesc Hârșova, care nu găsește furnizori pentru a-și reînnoi stocurile echipamentelor de protecție. Deși autoritățile de la nivel central dau asigurări că situația va fi rezolvată, cadrele medicale nu se mai pot proteja în acest moment și sunt persoanele cele mai expuse la contractarea virusului SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19.

Spitalul Hârșova

Andrei-Bogdan Zidaru, managerul Spitalului Orășenesc Hârșova, a fost printre puținii manageri din județul Constanța care a avut puterea de a trage un semnal de alarmă asupra neajunsurilor din spital. Acesta a făcut o serie de adrese către Consiliul Județean Constanța, Instituția Prefectului și Guvern, însă apelurile sale au rămas fără ecou.

"Personalul Spitalul Orăşenesc Hârşova știe cum arată echipamentul de protecție doar din media. Vrem să achiziționăm, dar nu găsim. Consiliul Județean Constanța nu face absolut nimic, pentru că nu este în subordinea lui acest spitalul, dar 50% din pacienții tratați aici nu sunt din Hârșova, ci din județul Constanța. Vă așteptăm în zona de triaj, domnule Țuțuianu, fără echipament de protecție, să ne ajutați ca voluntar în timpul liber. Nu vă costă nimic. Tratați necesitățile din tot județul, dincolo de politică și cu aceeași implicare.", a precizat disperat Andrei-Bogdan Zidaru, managerul Spitalului Orășenesc Hârșova.

"De când sunt primar nu a fost alocat către spital niciun leu"

În prezent, unitatea are conturile blocate și este limitată în vederea achizițiilor. Spitalul a ajuns în această situație din cauza nedecontării serviciilor medicale către Casa de Asigurări de Sănătate din ultimii cinci ani, în valoare de 1.436.971,47 lei. Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova, a ținut să precizeze că funcționarea spitalului este asigurată exclusiv din taxele și impozitele plătite de hârșoveni.

"Fac precizarea că, în anul 2015, spitalul a primit de la Consiliul Județean Constanța suma de 1.500.000 lei pentru plata arieratelor. De când sunt eu primar, nu a mai fost alocat către spital niciun leu. Refuz să cred că a fost o abordare politică, poate nu au fost bani. Dar acum, în aceste momente delicate pentru noi toți, solicit acordarea de bani Spitalului Orășenesc Hârșova pentru toate serviciile prestate și nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate Constanța. Dacă s-a putut în 2015, când nu era STARE DE URGENȚĂ, trebuie să se poată și acum. Dacă se vrea!", a afirmat Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova.

Spitalul ar putea primi aproximativ 2 milioane de lei

Întrebat cu privire la această situație, prefectul județului Constanța a precizat că a înaintat o propunere prin care îi cere prim-ministrului alocarea a aproape 2 milioane de lei pentru spitalul din Hârșova. "Cunosc situația de la Hârșova și în acest sens am făcut o propunere de hotărâre de guvern, prin care să fie atribuită din fondul de rezervă al Guvernului suma de 1.912.000 de lei. Proiectul l-am semnat și l-am înaintat prim-ministrului Ludovic Orban", a declarat George Niculescu, prefectul județului Constanța.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212