REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Calcanii româneşti, crescuţi la o fermă din Corbu, ceruţi de piaţa europeană

Calcanii româneşti, crescuţi la o fermă din Corbu, ceruţi de piaţa europeană

Replica API 9 ianuarie 2014 | 00:00 348

Livrările încep din luna februarie

Livrările încep din luna februarie

"Seaqualia" este prima fermă de calcani din România, cea mai mare şi mai modernă fermă de creştere din sud-estul Europei. Astfel, celor mai importante ferme de calcani, localizate în Franţa, Spania, Chile, Norvegia şi China, li se va alătura în curând şi una din România. Afacerea creşterii de calcani, începută de la zero, a luat naştere pe o pajişte din localitatea constănţeană Corbu, într-o hală mai mare decât un stadion de fotbal. După o investiţie de 5 milioane de euro şi 6 ani de muncă pentru construcţia clădirii propriu zise pe un teren pustiu, abia după un an apar şi primele câştiguri. Hala în care calcanii au crescut se întinde pe o suprafaţă de 4.800 de metri pătraţi, loc în care cei 11 angajaţi au grijă ca peştii să aibă în permanenţă condiţii necesare dezvoltării: apa, provenită direct din Marea Neagră, temperatura şi hrana necesare dezvoltării. Asigurarea acestor condiţii controlate este şi motivul pentru care peştii s-au dezvoltat mai repede decât se preconizase.

"Sistemele acestea sunt cele mai sigure din domeniul creşterii peştilor, foarte bine izolate de tot ceea ce se întâmplă în exterior. Anotimpurile influenţează foarte puţin. Cei mai mulţi parametri sunt controlaţi: dacă e mai frig afară, creşte temperatura, dacă e mai cald, scade , astfel încât peştii să aibă cele mai bune condiţii. Şi totuşi, tot durează un an şi ceva până cresc", ne spune Gabi Popescu, directorul tehnic al fermei. Recepţia investiţiei a fost făcută în luna decembrie a anului 2012, iar primii peşti au venit în luna ianuarie a anului 2013. Abia după aproximativ un an şi jumătate s-a preconizat că puii de calcan vor fi suficient de mari pentru a putea fi folosiţi în scopuri comerciale, însă investitorii au avut parte de o surpriză când au constatat că ciclul de producţie s-a redus la un an de zile, iar acum sunt tocmai buni de vânzare. Cele 50.000 de exemplare de calcani au fost aduşi anul trecut de la o pepinieră din Danemarca şi sunt hrăniţi cu mâncarea recomandată speciei lor, adusă din Spania, Danemarca şi Franţa. Afacerea creşterii calcanilor din Corbu a pornit de la zero, s-au investit timp şi bani, dar pare că va atinge culmile succesului cât de curând. Începând cu luna februarie, vor începe şi livrările. Directorul de vânzări al fermei, Ionuţ Cruţu, a declarat publicaţiei "Replica" de Constanţa că vânzările de calcani vor merge în două direcţii: atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Momentan, se tratează contracte cu majoritatea hipermarketurilor de pe piaţa românească, la nivel local sunt vizate restaurantele dobrogene şi constănţene, iar la nivel internaţional, ţările nordice, Turcia şi Italia sunt cei care i-au luat în vizor. "Încă nu ştim exact cui şi cu cât vom vinde, ne vom adapta la cererea şi oferta pieţei", a declarat Ionuţ Cruţu.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272