REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Calculii biliari: când e nevoie de operație?

Calculii biliari: când e nevoie de operație?

Replica API 1 martie 2021 | 00:00 971

Calculii biliari sunt pietre mici, de obicei, compuse din colesterol, care se formează în vezica biliară. Deși în majoritatea situațiilor, calculii biliari nu prezintă simptome, dacă o piatră biliară este prinsă într-un canal din interiorul vezicii biliare, aceasta poate declanșa o durere abdominală bruscă și intensă. Pacienții care prezintă simptome necesită, de obicei, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare, în timp ce calculii biliari care nu provoacă semne și simptome nu au nevoie, de regulă, de tratament.

Ce este vezica biliară?

Vezica biliară sau colecistul este un mic organ în formă de pară, situat pe partea dreaptă a abdomenului, chiar sub ficat și al cărei scop principal este depozitarea și concentrarea bilei. Bila este un lichid produs de ficat pentru a ajuta la digerarea grăsimilor. Bila este transportată din ficat în vezica biliară printr-o serie de canale cunoscute sub denumirea de căi biliare. Bila este depozitată în vezica biliară și, în timp, devine mai concentrată, ceea ce o face mai bună la digerarea grăsimilor.

Vezica biliară conține un lichid digestiv numit bilă care este eliberat în intestinul subțire. Calculii biliari, denumiți și pietre la fiere, se formează atunci când există aglomerări de colesterol sau bilirubină în bilă sau când vezica biliară nu se golește complet. Dimensiunea calculilor biliari variază de la mici cât un bob de mazăre până la mari cât o minge de golf. Unii pacienți dezvoltă o singură piatră la fiere, în timp ce alții, pot prezenta mai mulți calculi biliari, în același timp.

Tipuri de calculi biliari

Calculii biliari care se pot forma în vezica biliară se împart în:

• calculi biliari de colesterol, care sunt cel frecvent întâlniți – adesea, aceștia sunt de culoare galbenă și sunt compuși în principal, din colesterol nedizolvat, dar pot conține și alte componente;

• calculi biliari pigmentari – aceste pietre de culoare maro închis sau negre se formează atunci când bila conține prea multă bilirubină;

• calculi biliari micști, ce sunt alcătuiți din colesterol și săruri.

Semne și simptome calculi biliari

De cele mai multe ori, calculii biliari nu pot provoca semne sau simptome. Dacă un calcul biliar se depune într-un canal și provoacă un blocaj, semnele și simptomele care apar pot să includă:

• durere bruscă, ce se intensifică rapid, în partea dreaptă, sus, a abdomenului;

• durere bruscă în centrul abdomenului, chiar sub stern, ce crește imediat în intensitate;

• dureri de spate, între omoplați;

• durere la nivelul umărului drept;

• greață sau vărsături.

Durerea provocată de pietrele la fiere poate dura câteva minute până la câteva ore și este cunoscută sub numele de colică biliară.

Cauze calculi biliari

Nu este clar ce cauzează formarea calculilor biliari, însă specialiștii consideră că pietrele la fiere pot să apară când:

• bila conține prea mult colesterol – în mod normal, bila conține suficiente substanțe chimice pentru a dizolva colesterolul excretat de ficat, dar dacă ficatul elimină mai mult colesterol decât poate dizolva bila, excesul de colesterol se poate forma în cristale și în cele din urmă în pietre;

• excesul de bilirubină – bilirubina este o substanță chimică produsă atunci când corpul tău descompune celulele roșii din sânge; anumite afecțiuni determină ficatul să producă prea multă bilirubină, inclusiv ciroza hepatică, infecții ale tractului biliar și anumite afecțiuni ale sângelui;

• vezica biliară nu se golește corect – dacă vezica biliară nu se golește complet sau suficient de des, bila poate deveni foarte concentrată, contribuind la formarea calculilor biliari.

Complicații calculi biliari

Unele persoane cu calculi biliari pot dezvolta și complicații, cum ar fi inflamația vezicii biliare, adică colecistită. Acest lucru poate provoca:

• durere abdomnială persistentă și atât de intensă, încât nu poți sta liniștit sau nu poți găsi o poziție confortabilă;

• îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter);

• temperatură ridicată a corpului (febră mare);

• frisoane.

Totodată, complicațiile calculilor biliari pot include:

• blocarea căii biliare comune – se pot bloca canelele prin care bila se scurge din vezica biliară sau din ficat în intestinul subțire și pot rezulta dureri severe, icter și infecții ale căilor biliare;

• blocarea canalului pancreatic, care poate duce la inflamația pancreasului, adică pancreatită;

• cancerul vezicii biliare – pacienții cu antecedente de calculi biliari au un risc crescut de cancer al vezicii biliare, dar acesta este foarte rar, deci, chiar dacă riscul de cancer este crescut, probabilitatea de cancer al vezicii biliare este încă foarte mică.

Este recomandat să-ți programezi o consultație la medic, dacă ai semne sau simptome care te îngrijorează și care semnalează o complicație gravă. Când calculii biliari provoacă simptome sau complicații, acest fapt se referă la boala calculilor biliari sau colelitiază.

Ce cauzează calculii biliari?

Se crede că calculii biliari se dezvoltă din cauza unui dezechilibru în componența chimică a bilei din vezica biliară. În ce mai mare parte a cazurilor, nivelurile de colesterol din bilă devin prea mari și excesul de colesterol se dezvoltă sub formă de pietre.

Factori de risc

Riști mai mult să dezvolți calculi biliari, dacă:

• ești supraponderal sau obez;

• ești femeie;

• ești însărcinată;

• ești sedentar;

• ai o dietă bogată în grăsimi, colesterol și săracă în fibre;

• ai în familie rude care au avut calculi biliari;

• ai diabet;

• ai anumite afecțiuni ale sângelui, cum ar fi anemie falciformă sau leucemie;

• ai boli de ficat;

• iei medicamente care conțin estrogen, cum ar fi contraceptivele orale (anticoncepționale) sau medicamente pentru terapia hormonală (tratament cu hormoni);

• pierzi foare repede în greutate;

• ai peste 40 de ani.

Tratament calculi biliari

Tratamentul acestei afecțiuni este, de obicei, necesar numai dacă calculii biliari cauzează simptome, cum ar fi dureri abdominale sau complicații, precum icter sau pancreatită acută. Tratamentul depinde, totodată, de dimensiunea calculilor biliari și de locul în care s-au format aceștia.

Opțiunile de tratament pentru calculii biliari includ:

1) Operația pentru îndepărtarea vezicii biliare, adică colecistectomia. Medicul îți poate recomanda această intervenție chirurgicală, deoarece calculii biliari reapar frecvent. Odată ce vezica biliară este îndepărtată, este posibil să duci o viață normală fără vezică biliară. Ficatul tău va produce în continuare bilă pentru a digera alimentele, dar bila va curge din ficat în intestinul subțire, mai degrabă decât să fie depozitată în vezica biliară. Totodată, această procedură nu îți va afecta capacitatea de a digera alimentele, dar poate provoca diaree, care este, de obicei, temporară.

2) Medicamentația pentru dizolvarea calculilor biliari. Medicamentele administrate pe cale orală pot ajuta la dizolvarea calculilor biliari, dar poate dura luni sau ani de tratament, iar calculii biliari se vor forma din nou, dacă tratamentul este oprit.

3) Modificrea regimului alimentar, cum ar fi limitarea sau eliminarea alimentelor grase și a produselor lactate.

4) Litotriția/Litrotripsia reprezintă o procedură medicală modernă, neinvazivă, care implică distrugerea fizică a maselor întărite, generând unde sonore pentru a sparge calculii biliari. Acest tratament este utilizat numai în anumite centre, pentru pacienții cu pietre mici și moi

Uneori, medicamentele în cazul calculilor biliari nu funcționează și nu sunt frecvent utilizate, fiind indicate mai degrabă, pacienților care nu pot fi supuși unei intervenții chirurgicale. De aceea, cel mai frecvent tratament recomandat este intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare, adică colecistectomia laparoscopică. Această procedură este relativ simplu de realizat și prezintă un risc scăzut de complicații, scrie doc.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614