REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Calvarul unei paciente bolnavă de cancer în fază terminală: umilită la Dolj, intră în operaţie la Constanţa

Calvarul unei paciente bolnavă de cancer în fază terminală: umilită la Dolj, intră în operaţie la Constanţa

Replica API 31 mai 2013 | 00:00 826

Arafat a demis-o pe directoarea de la Ambulanţă care a considerat că suferinda "nu era o urgenţă"

Arafat a demis-o pe directoarea de la Ambulanţă care a considerat că suferinda "nu era o urgenţă"

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a demis-o pe directoarea medicală a Serviciului de Ambulanţă Dolj, Iulia Stănculescu, cea care a refuzat transportul pacientei de la Craiova, la Constanţa, chiar dacă este bolnavă de cancer în fază terminală, menţionând că nu este o urgenţă. În plus, femeia a ajuns la Constanţa, rămânând internată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa încă de miercuri seară. Mai mult decât atât, medicii au menţionat că femeia va fi, cel mai probabil, operată în scurt timp.

Iulia Stănculescu refuzase să asigure transportul unei paciente bolnavă de cancer în fază terminală, la Constanţa, după ce a fost externată de medicii Spitalului din Craiova, pe motiv că "nu era o urgenţă". "Pacienta nu era un caz de urgenţă. Legea nu ne permite ca noi să o transportăm acasă. Şi chiar dacă o duceam la spitalul din Constanţa riscam să nu fie primită la urgenţă şi băteam 500 de kilometri degeaba până acolo", a fost răspunsul halucinant al Iuliei Stănculescu. Raed Arafat a declarat, pentru "Replica", faptul că pacienta trebuia dusă cu ambulanţa de la Craiova la Constanţa. "Treaba este foarte simplă. Ceea ce a făcut Ambulanţa nu este corect. Serviciul de Ambulanţă Dolj trebuia să execute misiunea. Am solicitat demisia directorului medical care a răspuns solicitării că nu este legal şi că nu face transportul şi astăzi (ieri-n.r.) şi-a înaintat demisia. Noi am aprobat-o", a confirmat, pentru "Replica", dr. Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii. Pacienta a ajuns la domiciliu cu ajutorul unui medic din Craiova care a decis să-i plătească transportul. De asemenea, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa au rămas înmărmuriţi cu privire la caz, confirmând că rolul prioritar al Ambulanţei este acela de a interveni în caz de prim ajutor, însă toate cazurile se iau în considerare, deciziile fiind luate în funcţie de gravitatea situaţiei.

Internată la Constanţa, pe Secţia Chirurgie

În cele din urmă, pacienta a ajuns cu bine la Constanţa, fiind internată pe Chirugie. "Femeia este internată, şi, în urma investigaţiilor, probabil că va fi operată. Datorită invaziei cancerului de colon, că a mai fost operată acum un an şi jumătate, probabil că va fi supusă unei intervenţii. Pacienta nu s-a tratat la noi. A rămas internată încă de miercuri seară, pe Chirurgie", a declarat, pentru "Replica", dr. Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Reamintim faptul că o femeie în vârstă de 41 de ani a fost adusă duminică, cu ambulanţa, de la Constanţa la Spitalul de Urgenţă din Craiova, pentru a fi tratată de medicul Florinel Bădulescu, şef al Clinicii de Oncologie. Starea femeii s-a înrăutăţit, iar medicii au anunţat familia că nu se mai poate face nimic pentru a o salva. Familia pacientei a solicitat o salvare de la Serviciul de Ambulanţă Dolj pentru a o transporta pe femeie la Constanţa, în condiţiile în care aceasta avea nevoie de perfuzii, însă i s-a refuzat acest lucru, fiind invocată legea. Şeful Clinicii de Oncologie Craiova, Florinel Bădulescu, a găsit o ambulanţă de la o firmă privată, care, contra sumei de 1.500 de lei, a asigurat transportul femeii acasă. Medicul spune însă că este inuman ca o lege să interzică ambulanţelor de stat să transporte bolnavii de cancer în fază terminală de la spital acasă.

Astărăstoae: Acest caz dovedeşte că sistemul de sănătate nu este centrat pe nevoia cetăţeanului, ci pe nevoia statului

De aceeaşi părere este şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. "Uman este un gest care nu poate să fie acceptat. Legea noastră, aşa cum este construită în urma reformei continue din sistemul de sănătate, poate că ar impune un ipediment administrativ. Din punct de vedere uman trebuia să se încerce să se găsească o soluţie. În mod clar, dacă Ambulanţa a refuzat, avea o acoperire legală, pentru că se ştia că într-un asemenea caz vor fi discuţii. Acest caz dovedeşte încă o dată că sistemul nostru de sănătate este construit de o asemenea manieră încât nu vedem decât cifre şi nu vedem oamenii din spatele cifrelor. Cu alte cuvinte, este un sistem de sănătate care nu este centrat pe nevoia cetăţeanului, ci este centrat pe nevoia statului. Din punct de vedere uman, un asemenea gest nu poate să aibă o justificare. Din punct de vedere legal, trebuie să răspundă cei care gestionează serviciile de ambulanţă, nu cunosc care este reglementarea", a declarat, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Întrebat dacă s-ar impune o modificare a legislaţiei actuale în favoarea bolnavilor de cancer aflaţi în fază terminală şi cu o situaţie financiară precară, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae a declarat: "După părerea mea, un bolnav în stare terminală, indiferent de ce boală suferă, trebuie să se bucure şi de acest ultim gest, pentru că este un respect faţă de demnitatea persoanei umane. Nu poţi să-l arunci ca pe un obiect în drum. Dacă cumva există o reglementare care interzice acest lucru, legislaţia noastră este atât de complicată, după opinia mea, este o chestie strict personală, legea trebuie să fie modificată. Toţi bolnavii care se află într-o astfel de situaţie, fie că are cancer, fie că au altă boală, în stadiu terminal, dacă doreşte să meargă la el acasă trebuie să i se asigure un asemenea transport".

Alexandra VASILE, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212