REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Camerele de Comerţ din Constanţa şi Iskenderun şi-au dat mâna să facă afaceri

Camerele de Comerţ din Constanţa şi Iskenderun şi-au dat mâna să facă afaceri

Replica API 12 octombrie 2018 | 00:00 226

Colaborare româno-turcă

Colaborare româno-turcă

Mai mulţi oameni de afaceri turci din România, dar şi din Turcia, s-au aflat, joi, 11 octombrie, la sediul Camerei de Comerţ Industrie şi Navigaţie Constanţa. Ce i-a unit pe oamenii de afaceri turci cu cei din România a fost, printre altele, un acord pentru o creştere privind importurile şi exporturile dintre cele două state, România şi Turcia.

Prezenţi la eveniment au fost directorul general al CCINA Constanţa, Ion Dănuţ Jugănaru, preşedinte al Consiliului de Administraţie CCI Iskenderun, Levent Hakki Yilmaz, consulul general al turcilor din Constanţa, Sulhi Turan, preşedinteleAdunării Generale CCI Iskenderum, Okan Belli şi Consulul onorific al României în Hatay, Faruk Rende. Printre invitaţii de seamă s-a aflat şi omul de afaceri Sabit Daniş.

"Camera noastră are relații deosebit de bune cu numeroase Camere din Turcia. De asemenea avem o relație foarte bună cu Turkish Airlines. Dorim să se înființeze și linia de transport maritim Ro Ro dintre România și Turcia. Încurajăm schimburile comerciale dintre cele două state. Sprijin orice relație de afaceri, firme mixte, firme care să producă ceva în România și să vândă acele produse în întreaga Uniune Europeană ca produse Uniunea Europeană. Din punct de vedere al capitalului investit, Turcia se află pe locul 8“, a declarat directorul general CCINA Constanţa, Dănuţ Jugănaru.

"Portul Constanţa este un port cu facilități fiscale. Ceea ce înseamnă practic că un vapor care vine încărcat cu marfă fin turcia să între în portul cta, să descarce marfă fără a trebui să plătească tva și taxe vamale. Se pot face și procesări fără a plăti altfel de taxe. Portul Constanţa este suficient ee mare că întindere, în plus, nu este doar cel mai mare port la Marea Neagră ci este din ce în ce mai mult un port fluvial la Dunăre, datorită Canalului Dunăre - Marea Neagră care face legătură dintre mare și Dunăre. Să folosim Dunărea că mijloc de transport cel mai ieftin cu putință. Trebuie să facem niate eforturi pentru dragarea Dunării pentru a fi navigabilă și în timpul iernii.", a adăugat directorul general CCINA Constanţa.

În cadrul târgului “Samsun 3rd Food and Beverage, Food Processing Tehnologies, Packaging and Logistics Fair”, Centrul Enterprise Europe Network din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie SAMSUN – Turcia, au organizat un eveniment Brokerage, parteneriat de afaceri cu întâlniri bilaterale prestabilite.

Preşedintele Consiliului de Administraţie CCI Iskenderun a apreciat că importurile şi exporturile dintre România şi Turcia pot fi mult mai mari.

“Vă doresc bine ați venit! În 2015 am făcut o vizită asemănătoare în București și am semnat un protocol. S-a realizat această ospitalitate prin CCINA din București. Suntem aici că să discutăm despre ceea ce vom face. Vom semna cu CCINA acest protocol. Este cel mai apropiat port pentru parcurile industriale. Înființată în 1920 oferă servicii și oamenilor de afaceri industriali și de altă natură. Avem aproximativ 6.000 de metri, 54 de membri ai Camerei, 15 se află cu noi la această activitate. Hatay ocupă locul 13 la nivel naţional ca număr de locuitori. Este al 9-lea județ al Turciei din punct de vedere al exportului și al 7-lea la import. Cea mai mare parte a exportului se realizează prin Iskenderun. La nivelul provinciei sunt 13 întreprinderi mari, produsele din oțel și fier ocupând locul fruntaș.

Hatay este situat în partea de sud-est a Turciei, ocupând o poziție importantă care face legătura cu Portul Constanța. Importul dintre Hatay şi Romania produse plastice si alte materiale plastice au fost importate în număr foarte mic. Acesta este si unul din scopurile întâlnirii. Cum să mărim importurile si exporturile. Dupa ce vom semna protocolul am vrea sa creştem numarul acestora şi să infrăţim aceste două camere de comerţ”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie CCI Iskenderun, Levent Hakki Yilmaz.

La rândul său, Sabit Daniş, a declarat că aşteaptă ca oamenii de afaceri turci să vină să înfiinţeze firme în Constanţa, în România. “Sunt în garda domnului preşedinte să fiu de ajutor şi aşteptăm investitorii care doresc să înfiinţeze firme. Vă doresc bine aţi venit!”, a declarat acesta.

Centrul Enterprise Europe Network din cadrul CCINA Constanţa este co-organizator al acestui eveniment.

Companiile din România vor avea ocazia să viziteze târgul şi să discute cu reprezentanţi ai unor companii din Turcia în cadrul unor întâlniri bilaterale, cu scopul dezvoltării cooperării internaţionale. În cadrul întâlnirilor bilaterale pre-stabilite, participanţii au avut posibilitatea să discute oportunităţi de cooperare, să caute noi parteneri de afaceri şi să încheiei acorduri de parteneriat. De asemenea, aceştia au ocazia să îşi promoveze compania şi să îşi dezvolte astfel afacerea. Scopul acestei misiuni economic este de a oferi companiilor participante din străinătate produse din Turcia, în special din regiunea SAMSUN.

Firmele expozante oferă legume, cereale, uleiuri, aditivi alimentari, ciocolată, dulciuri, cafea, ceai, produse de aquacultură şi marine, produse lactate dar şi sisteme de refrigerare şi laboratoare pentru testarea produselor alimentare.

Pentru companiile străine, care sunt potenţiali cumpărători sau interesaţi de cooperare în producţie, se acoperă următoarele costuri de către Camera de Comerţ şi Industrie Samsun, Turcia: transfer de la aeroport la hotel şi invers, două nopţi de cazare, mese de prânz, cina festivă, transfer de la hotel la centrul expoziţional şi înapoi. Târgul are loc în data de 24 noiembrie 2018.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Replica mai cititi si corectati articolele,parca ar fi scrise de Dancila RUSINE
0
1
ce afaceri sa faci cu gainarii astia ....am lucrat cu ei ,toti ne cred prosti ,si tot profitul pleaca afara la turci ..noi suntem vaca de muls
1
1
Ce afaceri cu turcii?; asta este o tiganie.Noi avem nevoie de firme solide din occident care sa investeasca in domenii ce produc bunuri cu valoare mare, nu orientalisme.
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108