REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Campioana olimpică la maraton, Jemima Sumgong, suspendată opt ani pentru că a minţit într-o anchetă de dopaj

Campioana olimpică la maraton, Jemima Sumgong, suspendată opt ani pentru că a minţit într-o anchetă de dopaj

Replica API 26 ianuarie 2019 | 00:00 285

Atleta kenyană Jemima Sumgong, campioana olimpică en titre la maraton, a fost suspendată opt ani pentru că a încercat să influenţeze ancheta privind un control antidoping pozitiv cu EPO, minţind şi furnizând documente false, a anunţat, vineri, Unitatea de integritate a atletismului (AIU).

Sumgong, prima campioană olimpică kenyană la maraton după victoria la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, a fost controlată pozitiv la eritropoietină (EPO) în afara competiţiei la cinci luni după cucerirea titlului, ceea ce i-a atras o suspendare de patru ani.

Însă sesizat de AIU, tribunalul disciplinar al Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) a apreciat că în timpul anchetei Sumgong a minţit şi a utilizat false documente privind un tratament primit la spital, pentru a încerca să justifice prezenţa EPO în organismul său.

În consecinţă, tribunalul a decis să o suspende pe Sumgong (34 ani) timp de opt ani începând cu data pronunţării verdictului, pe 17 ianuarie.

Pentru a explica controlul pozitiv, Sumgong a indicat autorităţilor în materie de luptă împotriva dopajului că a primit o injecţie cu EPO, precum şi o transfuzie sangvină într-un spital kenyan, ca urmare a unei sarcini extrauterine, conform deciziei unui medic.

Ancheta a dovedit, însă, că atleta nu s-a prezentat la spital la data indicată şi că documentul furnizat este un fals, "o tentativă deliberată de a obstrucţiona justiţia", se arată în decizia instanţei disciplinare a IAAF.

"Noi sperăm ca această sancţiune să transmită un mesaj ferm celor dopaţi, în sensul în care AIU posedă importante capacităţi de anchetă şi nu va tolera manipularea probelor", a afirmat directorul AIU, Brett Clothier.

Sumgong fusese deja condamnată la doi ani de suspendare, condamnarea fiindu-i redusă la un an în apel, într-o primă afacere de dopaj în 2012 pentru administrare de prednisolon, un steroid anabolizant.

Atleta va putea face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

sursa: agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272