REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
12.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Cancelarul german Angela Merkel, favorabil unui loc european unic în Consiliul de Securitate al ONU

Cancelarul german Angela Merkel, favorabil unui loc european unic în Consiliul de Securitate al ONU

Replica API 12 martie 2019 | 00:00 389

Angela Merkel

Cancelarul federal german Angela Merkel şi-a exprimat luni sprijinul pentru propunerile partidului său conservator cu privire la Europa, propuneri ce se delimitează de cele ale preşedintelui francez şi care pledează inclusiv pentru un loc european unic în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, informează AFP.

"Cred că este vorba de un foarte bun concept pentru viitor", a declarat cancelarul federal german la Berlin, cu privire la propunerile de reformare a UE publicate la sfârşitul săptămânii trecute de cea care a înlocuit-o pe Merkel, în decembrie, în fruntea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită AKK.

Printre aceste propuneri, care se doresc un răspuns la ideile pentru Europa prezentate recent de preşedintele francez Emmanuel Macron, se numără inclusiv înfiinţarea unui loc european la Consiliul de Securitate al ONU, iar Merkel a subliniat că acest loc ar trebui să aibă drept scop "unirea vocilor europene în Consiliului de Securitate al ONU" şi, prin urmare, să facă să dispară locul de care dispune aici Franţa doar pentru ea după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cancelarul german şi-a exprimat deja susţinerea anul trecut pentru un asemenea loc european unic, dat fiind faptul că nu putea obţine unul doar pentru Germania, însă fără a explicita dacă aceasta ar urma să însemne suprimarea locurilor Franţei şi Marii Britanii, perspectivă care riscă să fie dificil de acceptat de Paris.

"Faptul că Franţa este sceptică în legătură cu un loc european la ONU este cunoscut", s-a limitat să declare Angela Merkel, în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul său leton.

Pledând pentru o asemenea evoluţie, cancelarul federal german şi partidul său se poziţionează de partea unei poziţii deja avansate recent de ministrul social-democrat al finanţelor Olaf Scholz.

Acest subiect nu este singurul potenţial conflictual cu Franţa din programul pentru Europa al noii preşedinte a CDU. Aceasta cere, de asemenea, renunţarea la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, la care Franţa ţine, şi menţinerea doar a sediului de la Bruxelles.

De asemenea, el se opune unui salariu minim european, în timp ce Emmanuel Macron a propus crearea unui "scut social" pentru europeni şi a evocat în acest context "aceeaşi remuneraţie pentru acelaşi loc de muncă şi un salariu minim european, adaptat fiecărei ţări".

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212