REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cancelarul german Angela Merkel va avea o întrevedere cu lidera opoziţiei din Belarus

Cancelarul german Angela Merkel va avea o întrevedere cu lidera opoziţiei din Belarus

Replica API 7 octombrie 2020 | 00:00 1023

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni marţi la Berlin cu lidera în exil a opoziţiei din Belarus Svetlana Tihanovskaia, în contextul în care protestele persistă în Belarus împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează dpa, citată de Agerpres.

Angela Merkel

La un eveniment organizat de o organizaţie neguvernamentală înainte de convorbiri, Tihanovskaia i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să nu intervină în Belarus, stat care este afectat de proteste şi represiune violentă în urma alegerilor prezidenţiale din 9 august.

''L-aş ruga pe domnul Putin să nu sprijine regimul pentru că ceea ce se întâmplă în Belarus sunt problemele noastre interne'', a afirmat Tihanovskaia în prezenţa participanţilor la un eveniment al German Marschall Fund la Berlin.

Rusia este cel mai apropiat aliat al Belarusului. Putin a promis că va trimite trupe pentru a-l sprijini pe Lukaşenko dacă va fi necesar pentru a pune capăt protestelor şi a restabili ordinea.

Tihanovskaia şi-a exprimat recunoştinţa faţă de interesul manifestat de Germania. ''Suntem foarte recunoscători că vorbiţi atât de tare despre Belarus. Avem nevoie de această atenţie acum'', a spus Tihanovskaia.

În declaraţii anterioare pentru publicaţia Der Spiegel, Tihanovskaia a indicat că discuţiile sale cu Angela Merkel ar putea

include posibilitatea ca aceasta să aibă un rol de mediator în criza din Belarus.

Svetlana Tihanovskaia a vizitat marţi o porţiune a Zidului din Berlin înaintea unei întâlniri cu cancelarul Angela Merkel, mărturisind că vede în acesta un simbol al transformării pe care ea doreşte să o provoace în Belarus, notează Reuters.

Tihanovskaia, care consideră că a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate în urmă cu două luni în Belarus şi îl acuză pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că se agaţă de putere printr-o fraudă electorală masivă, se află la Berlin pentru a obţine sprijin pentru cauza sa.

Sute de mii de persoane au protestat în oraşele din Belarus după scrutinul din 9 august, sfidând intervenţiile brutale ale poliţiei, pentru a-i cere lui Lukaşenko să renunţe la putere.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272