REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Când trebuie să ne îngrijoreze durerea lombară

Când trebuie să ne îngrijoreze durerea lombară

Replica API 27 noiembrie 2020 | 00:00 1038

Durerea lombară este o cauza importantă de prezentare a pacientului la un cabinet medical. Afectează persoane de toate vârstele și mai mult de jumătate din populație are cel puțin un episod de durere lombară de-a lungul vieții. Afectează bărbații și femeile în aceeași măsură, scrie doc.ro.

Cum se manifestă durerea lombară

În funcție de durata de manifestare a simptomelor, se împarte în durere lombară acută și durere lombară cronică. Durerea acută înseamnă acea durere care se întinde pe o perioada de patru săptămâni, în timp ce durerea cronică este cea care durează, la grade diferite de intensitate, o perioada mai mare de trei luni.

Cauzele durerii lombare sunt multiple.

Când un pacient vine la un consult medical cu o durere de spate, el trebuie investigat pentru a se află dacă este o durere strict legată de coloana vertebrală sau este o durere iradiată de la nivelul organelor interne. De multe ori poate fi vorba despre o patologie renală sau a altor organe pelvine și durerea poate să fie greșit interpretată că fiind o durere vertebrală.

Diagnosticarea durerii lombare

Diagnosticul diferențial trebuie să vizeze și durerea lombară cauzată de neoplazii primitive sau metastatice.

De asemenea, consultul medical trebuie să facă diferența între o durere lombară de cauza mecanică și durerea lombară de cauza inflamatorie.

Durerea de cauza mecanică este cea mai frecvența cauza de durere lombară. Durerea mecanică apare că urmare a unui efort fizic mai mare și care se ameliorează la repaus. Durerea se însoțește de contractura musculaturii paravertebrale. Durerea de cauza inflamatorie, pe de altă parte, este acea durere cronică ce apare pe timpul nopții sau la repaus prelungit. Această durere de cauza inflamatorie se însoțește de redoare matinală, sau senzație de “înțepeneală” cu o durata mai mare de 30 minute.

Pentru a stabili cauza durerilor lombare, pe lângă un examen fizic amănunțit, medicul recomandă fie o radiografie de coloana, fie CT sau RMN.

Tratamentul durerii lombare

Tratamentul se face în funcție de diagnostic. Astfel că pentru durerea lombară de cauza mecanică, prima măsură recomandată este repausul la pat. Tratamentul constă în administrarea unor medicamente care să reducă inflamatia, durerea și care să relaxeze musculatura. Se recomandă antilagice, antiinflamatorii și miorelaxante, acestea din urmă trebuie utilizate doar cât timp persistă contractura musculară. În cazurile de durere lombară persistența se pot administra infiltrații locale paravertebrale, cu preparate cortizonice în asociere cu un anestezic local.

Tratamentul fizical este folosit pentru efectele sale antialgice și decontracturante

Sunt recomandate ultrasonoterapia, curenții interferentiali, curenții diadinamici, curenții electromagnetici, termoterapia, curenții galvanici.

Kinetoterapia în perioada acută a durerilor urmărește o relaxare generală și o reducere a contracturii lombare paravertebrale.

În cazul durerilor lombare cronice, se insistă pe tonifierea musculaturii trunchiului și pe exerciții de menținere a unei poziții corecte a coloanei lombare și a bazinului.

Tratamentul balnear este recomandat pacienților cu dureri lombare cronice

În marea majoritate a cazurilor, tratamentul medicamentos, de fizioterapie și kinetoterapie, este util în cazul durerilor lombare.

Indicație de intervenție chirurgicală au pacienții cu durere persistența și recurentă în ciuda terapiei mai sus menționate, durere care asociază tulburări importante de sensibilitate ale membrelor inferioare, tulburări sfincteriene și sexuale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367