REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Când trebuie tratată tiroidita autoimună?

Când trebuie tratată tiroidita autoimună?

Replica API 1 iulie 2022 | 00:00 686

Tiroidita autoimună, cunoscută și ca tiroidită Hashimoto, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice endocrine. Această boală inflamatorie a tiroidei apare ca urmare a unei disfuncții a sistemului imun, din cauza căreia se produc anticorpi care distrug glanda tiroidă, procesul fiind ireversibil.

Apariția afecțiunii este favorizată de o serie de factori, precum: sexul, vârsta, istoricul familial, o altă boală autoimună preexistentă, precum poliartrita reumatoidă, lupusul sau diabetul zaharat tip 1, și expunerea la radiații, scrie stiripesurse.ro.

Tiroidita autoimună este mai frecvent întâlnită la femei decât la bărbați și poate apărea la orice vârstă, dar cu precădere între 30 și 50 de ani. Studiile au arătat că numărul de cazuri este mai mare în zonele cu deficit de iod. Pe de altă parte, dacă există istoric familial de cazuri de tiroidită autoimună sau de alte boli autoimune, probabilitatea ca un membru al familiei să fie diagnosticat cu o astfel de afecțiune crește. Chiar și copiii pot fi diagnosticați cu tiroidită autoimună.

Pentru că manifestările clinice se instalează lent, stabilirea diagnosticului se realizează în urma unor investigații de laborator, prin care se urmărește prezența în sânge a anticorpilor împotriva unei structuri tiroidiene, dar și a evaluării imagistice a tiroidei – ecografia tiroidiană, prin care se analizează structura glandei. Hormonii tiroidieni sunt testați de fiecare dată, deoarece poate exista o lungă perioadă de timp în care aceștia sunt prezenți în sânge la valori normale, astfel că funcția tiroidiană este normală, în pofida afectării glandei.

Tratamentul tiroiditei autoimune nu se impune dacă funcția tiroidiană este normală, chiar dacă autoanticorpii sunt prezenți în sânge. Altfel spus, atât timp cât valorile TSH, T3 și T4 sunt în limite normale, nu se impune începerea tratamentului de substituție hormonală. Există categorii de pacienți care pot primi tratament chiar și în stadiul de început, când valoarea TSH este crescută și hormonii tiroidieni sunt în limite normale, respectiv copiii, tinerii sub 30 de ani și femeile de vârstă fertilă care doresc să rămână însărcinate.

De regulă, dacă tratamentul a fost inițiat cu doze mari, atunci acesta se va continua pe tot parcursul vieții. Însă, în situații particulare, cum ar fi inițierea cu doze minime la femeile însărcinate, tratamentul poate fi întrerupt temporar, cu verificarea periodică a funcției tiroidiene.

Evoluția bolii este monitorizată prin determinarea indicatorilor biochimici de funcție tiroidiană, respectiv TSH, T3, eventual T4, toate trei sau doar două dintre ele, în funcție de recomandarea medicului endocrinolog.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367