REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Când va fi semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru spitalul modular de boli infecțioase. Video

Când va fi semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru spitalul modular de boli infecțioase. Video

Ana Maria LIPAN 27 mai 2023 | 12:39 2772

Apar într-un final vești bune în legătură cu proiectul de consolidare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, cât și despre construirea Spitalului Modular, unitate ce are scopul de a consolida capacitatea medicală de care dispune în prezent spitalul, a cărei activitate a fost afectată atât de hibele cauzate de lipsa dotărilor tehnice cât și de urmările incendiului din 2021. Doru Iordache, consilierul primarului Vergil Chițac, a oferit, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, mai multe detalii cu privire la progresul celor două inițiative.

Cand va fi semnat ordinul de incepere a lucrarilor pentru spitalul modular de boli infectioase. Video
În luna februarie a acestui an, primarul Vergil Chițac a anunțat semnarea unui contract de finanțare în valoare de aproximativ 27,8 milioane de lei, cu TVA, pentru consolidarea și reabilitarea energetică a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Unitatea medicală a fost grav afectată de incendiul din 2021, reintrând în funcțiune abia la finalul lui martie a.c. Doru Iordache, consilierul primarului, a oferit, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, mai multe detalii cu privire la progresul proiectului, cât și despre deficiențele sesizate și soluționate pe parcursul acestuia. 

Cand va fi semnat ordinul de incepere a lucrarilor pentru spitalul modular de boli infectioase. Video
 “Anul 2022 a fost groaznic la Spitalul de Boli Infecțioase. După incendiul de pe 1 octombrie 2021 s-a blocat activitatea spitalului. Instituțiile statului au închis spitalul. Teoretic spitalul ar fi putut funcționa cu restul de pavilioane, care nu au fost afectate de incendiu. Practic s-a vrut aducerea lui într-o stare cât mai aproape de normativele DSP-ului și ISU. Ca atare, termenul de decembrie, pe care l-am dat în 2021, de redeschidere a spitalului s-ar fi putut materializa doar dacă autoritățile ar fi acceptat ca spitalul să funcționeze cu vechea instalație, pe care în timpul de incendiu, până la începutul lui decembrie fusese revizuită", a spua Iordache. 

Ancheta procurorilor, în dosarul invendiului din 2021, nu s-a încheiat

"Numai că, având în vedere că era în desfășurare o anchetă a Procuratorii, care nici până în prezent nu s-a încheiat, am ajuns în situația să facem un alt proiect de instalații electrice și, ca și consecință, un alt proiect de arhitectură, care a însumat doar partea de clădire rămasă funcțională.”, a continuat acesta. 

Cand va fi semnat ordinul de incepere a lucrarilor pentru spitalul modular de boli infectioase. Video
Pentru consolidarea clădirii au fost alocate nu mai puțin de 11,8 milioane de lei,  investițiile având ca scop aducerea la standard a facilităților unității spitalicești. Doru Iordache a vorbit despre demersurile care au fost deja luate, pentru îmbunătățirea condițiilor din cadrul spitalului. 
“Am fost forțați de un control al Inspectoratului de Stat în Construcții să facem o nouă expertiză. Primul raport, dat de Inspectoratul de Stat în Construcții către conducerea spitalului a arătat că, în zona afectată de incendiu, clădirea este destul de afectată și nu mai poate fi funcțională. Ni s-a cerut să o punem în conservare. Din aceste motive s-au făcut proiecte noi, s-a modificat instalația de oxigen și s-a revizuit toată. A fost făcută o instalație electrică nouă, cu cabluri în conformitate cu normele, rezistente la foc. Ușile sunt rezistente la foc. S-au făcut noi circuite prin spital. S-au pus chiuvete în fiecare cameră. S-au realizat compartimentări, pentru a aduce clădirea la normele DSP. Într-un final, începând cu luna martie, spitalul a reintrat în funcțiune, pornind de la spitalizarea de zi la sol și treptat, până la sfârșitul lunii septembrie, cu toate celelalte secții, una de adulți și una de copii. În total, la momentul actual, este vorba despre 130 de paturi de spitalizare continuă funcționale. Povestea nu se încheie aici pentru că, așa cum vă spuneam, după 12 ianuarie 2022, expertiza, plătită de primărie și comandată de conducerea spitalului, a arătat că această clădire este cu risc seismic de grad 1. Nu era cu risc seismic de grad 3 așa cum preciza expertiza tehnică întocmită în 2009. A fost necesară o repliere. S-au făcut demersuri pentru obținerea unei finanțări. S-au obținut fonduri europene, de data aceasta și pentru consolidare și pentru reabilitare energetică. În prezent suntem la faza de proiect. Este cert faptul că avem bani și că după faza de proiectare vom trece la faza de execuție.” 

Cand va fi semnat ordinul de incepere a lucrarilor pentru spitalul modular de boli infectioase. Video
În finalul interviului, consilierul edilului a prezentat câteva informații cu privire la proiectul de înființare a spitalului modular, care urmează să consolideze capacitatea medicală a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. 
“Estimăm că lucrările vor începe anul viitor, în primul trimestru. Vom avea o licitație. Nu știm niciodată când începe și cum se termină. În plus, este spitalul modular, unde s-a trecut de faza de licitație. S-a făcut proiectul, care  a fost predat încă de săptămâna trecută conducerii spitalului. A trecut de DSP și a obținut avizul de la ISU și conducerea spitalului urmează să dea ordinul de începere pentru demararea lucrărilor la acest modular, care va avea 52 de paturi de spitalizare continuă, dintre care 10 pentru terapie intensivă. Va fi dotat cu CT și RMN și ne aflăm în discuții pentru un aparat de radiologie. Modularul va fi de fapt nucleul acestui spital. Au fost făcute eforturi pentru a nu se pierde personalul. Păstrând în continuare personalul, care va lucra în acest modular, putem trece la consolidarea clădirii.”, a precizat acesta. 

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614