REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.3° Constanța Sâm., 22 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6768
23.3° Constanța Sâmbătă, 22 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6768
 

Caniculă până miercuri seară, la Constanța

Caniculă până miercuri seară, la Constanța

Victor ROTARU 12 iunie 2024 | 00:00 1447

Conform atenționării meteorologice emise de A.N.M., în Dobrogea, se vor înregistra temperaturi ridicate pentru acestă dată, maximele ce se vor situa în jurul a 30-35 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură umezeală(ITU) se va situa în jurul valorii de 80 de unități.

Canicula pana miercuri seara, la Constanta

Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța va asigura: funcționarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menținerea umidității aerului, stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului, stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului, executarea dezinsecțiilor și dezinfecțiilor pe teritoriul municipiului, precum și  asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor.

Ca în fiecare an, în sprijinul constănțenilor intervin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în mare parte dintre ele beneficiază gratuit și de măsurarea tensiunii arteriale.   

De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Serviciului Protecție Civilă vă recomandă:  
1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;  
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;  
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;  
4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;  
5. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. 
6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;  
7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;  
8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).  
9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;  
10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.  
11. Cum putem să limităm creșterea temperaturii în locuințe:   
-închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;   
-țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință;   
-deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință;   
-stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale;   
-închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.   
Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon:  0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și  0737552271 (Dispecerat Serviciul Protecție Civilă).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
3356424623
5/49
19152031230
joker
173645332018