REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cannes 2022: Doi regizori români, în selecţia oficială

Cannes 2022: Doi regizori români, în selecţia oficială

Replica API 16 aprilie 2022 | 00:00 277

Regizorul Cristian Mungiu va concura cu filmul "R.M.N.", o coproducţie franco-româno-belgiană, în competiţia pentru La Palme d'Or a festivalului de la Cannes din acest an, în timp ce Alexandru Belc, cu filmul "Metronom", va concura în a doua cea mai importantă secţiune a festivalului, Un Certain Regard, conform site-ului festivalului, scrie Agerpres.

Veteran al festivalului, Mungiu a fost laureat cu La Palme d'or în 2007 pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile". Tot pe Croazetă a mai primit două premii - pentru cel mai bun scenariu, în 2012, pentru "După dealuri" şi pentru regie, în 206, pentru "Bacalaureat".

Regizorul rus Kirill Serebrennikov se va afla şi el în competiţia oficială de la Cannes cu un film istoric despre compozitorul Ceaikovski, a anunţat joi delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, transmite AFP.

Regizorul rus, şi el pentru a treia oară în competiţie ("Leto", "Febra lui Petrov"), urmează să deschidă şi Festivalul de la Avignon din această vară cu adaptarea teatrală a nuvelei lui Cehov "Călugărul negru".

Serebrennikov, în vârstă de 52 de ani, a anunţat pe 1 aprilie că este din nou liber să iasă din Rusia şi se află în prezent la Berlin după ce i-a fost redusă pedeapsa la care a fost condamnat pentru deturnare de fonduri.

În total, 18 filme au fost anunţate pentru cea mai prestigioasă competiţie de film din lume, inclusiv trei realizate de regizoare: franţuzoaicele Claire Denis şi Valeria Bruni Tedeschi şi americanca Kelly Reichardt. Printre acestea se numără cele mai recente filme ale canadianului David Cronenberg, americanului James Gray, fraţii belgieni Dardenne şi suedezul Ruben Östlund, după cum a anunţat Thierry Frémaux în cadrul unei conferinţe de presă.

În secţiunea Un Certain Regard au fost incluse şapte filme de debut, iar dintre cele 15 filme anunţate joi, opt au fost realizate de femei, potrivit lui Fremaux.

Tom Cruise, aşa cum a fost anunţat anterior, va primi un omagiu pentru "calitatea angajamentului său în cinematografie", a mai declarat delegatul general.

Cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de la Cannes va avea loc în perioada 17-28 mai, revenind la datele sale obişnuite după doi ani de pandemie. Selecţia oficială s-a făcut din 2.200 de filme primite de organizatori.

Festivalul va fi deschis de regizorul francez Michel Hazanavicius cu "Z (comme Z)", o comedie cu zombi care va fi prezentată în afara competiţiei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272