REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Cannes 2023: Wim Wenders: ''Documentarul este mai liber decât ficţiunea''

Cannes 2023: Wim Wenders: ''Documentarul este mai liber decât ficţiunea''

A.F. 20 mai 2023 | 00:00 251

La aproape 40 de ani după ce a câştigat trofeul Palme d'Or cu filmul "Paris, Texas" (1984), Wim Wenders prezintă un documentar şi o ficţiune la Festivalul de la Cannes din 2023, informează AFP.

Cannes 2023: Wim Wenders: ''Documentarul este mai liber decat fictiunea''

Între cele două producţii din acest an, nu se pune problema unei alegeri pentru cineastul german, un veteran al celei de-a şaptea arte, chiar dacă documentarul este, potrivit spuselor sale, un produs "mai aventuros".

Prezentat miercuri în afara competiţiei, "Anselm" nu este un documentar în sensul strict al termenului, ci mai degrabă "un obiect experimental" despre opera compatriotului său Anselm Kiefer, unul dintre starurile artei contemporane, a declarat Wim Wenders într-un interviu pentru AFP.

La fel ca în cazul documentarului său din 2011 despre coregrafa Pina Bausch, Wim Wenders, în vârstă de 77 de ani, renumit pentru experimentele lui cinematografice începând din anii 1960, a recurs la tehnologia 3D pentru a-şi duce proiectul la bun sfârşit.

"3D este un mediu de imersiune, care vă permite să fiţi mai apropiaţi de persoana pe care o vedeţi pe ecran. Există ceva de ordinul emoţiei, al sentimentului", a explicat cineastul, într-o franceză aproape perfectă.

"Ne aflăm în domeniul experimentului", a adăugat el cu entuziasm. "Avem nevoie de asta pentru a înţelege operele lui Anselm, care sunt adeseori monumentale şi în relief".

Pe lângă lungmetraje (precum "Alice in the cities" din 1974 şi "Wings of Desire" din 1987), care au făcut din el o legendă a cinematografiei mondiale, filmând atât la Hollywood, cât şi la Tokyo şi la Paris, Wim Wenders, recompensat la Cannes cu trofeul Palme d'Or în 1984 pentru "Paris, Texas", nu a renunţat niciodată la documentar, regizând până acum 11 producţii de acest tip, citează Agerpres.

"Limbaj nou"

El a răspuns afirmativ atunci când jurnaliştii de la AFP l-au întrebat dacă acest gen reprezintă viitorul cinematografiei.

"Viitorul de a povesti liber, pentru că, în cinemaul de naraţiune, în cinemaul de ficţiune, sunt folosite mereu aceleaşi reţete, aceleaşi formule. În timp ce, în cazul documentarului, eu pot să lucrez liber", a spus Wim Wenders.

Însă ficţiunea nu rămâne ea, oare, mai prestigioasă decât documentarul? Dintre cele două filme pe care Wim Wenders le prezintă în acest an la Cannes, cel care concurează pentru Palme d'Or este ficţiunea sa japoneză "Perfect days".

"Marile festivaluri aduc tot mai multe documentare în competiţie, chiar dacă, timp de multă vreme, oamenii s-au întrebat cum ar putea un juriu să aleagă între o ficţiune şi un documentar. Sunt atât de diferite!", a remarcat cineastul german.

În acest an, organizatorii Festivalului de la Cannes au ales să includă documentarul "Youth (Spring)", regizat de chinezul Wang Bing, în competiţia oficială.

În septembrie 2022, un documentar despre flagelul opioidelor - "All the Beauty and the Bloodshed", regizat de cineasta americană Laura Poitras - a câştigat Leul de Aur la Mostra de la Veneţia. Câteva luni mai târziu, Berlinala 2023 i-a urmat exemplul şi a atribuit Ursul de Aur documentarului "On the Adamant", regizat de francezul Nicolas Philibert.

"Trebuie să vă spun că, pentru mine, documentarul este mai liber decât cinemaul de ficţiune, mai aventuros", a insistat Wim Wenders.

Experimentul şi căutarea unor noi forme de naraţiune sunt două obsesii care îl macină în continuare: "Îmi place ideea ca fiecare film să găsească un nou limbaj", a spus regizorul german.

"Fac filme pentru că nu ştiu cum să le fac. Dacă aş şti, m-aş opri. Pentru 'Anselm', nu aveam nicio idee despre cum să îl fac, dar am sfârşit prin a găsi limbajul pentru asta", a dezvăluit celebrul cineast.

Dar o incursiune în lumea virtuală? "Virtualul nu este în cele din urmă un limbaj. El este acolo pentru a arăta, dar el nu povesteşte", a precizat Wim Wenders, care a dezvăluit că pregăteşte totuşi "un film de science-fiction" în care "inteligenţa artificială va juca un rol important".

"Însă nu văd rostul de a folosi inteligenţa artificială doar ca pe un mijloc", a adăugat Wim Wenders. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468