REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cantina socială din Piața Griviței, mană cerească pentru amărâții Constanței. Video

Cantina socială din Piața Griviței, mană cerească pentru amărâții Constanței. Video

Cristina BĂRBUCEANU 17 noiembrie 2022 | 00:00 3165

În Constanța sunt numeroși oameni care trăiesc la limita subzistenței. Sunt nevoiași care abia trăiesc de pe o zi pe alta și pentru care orice ajutor, fie el cât de mic, reprezintă o mană cerească. Cantină socială, singura din orașul Constanța, le asigură acestor oameni hrana zilnică. Și nu sunt puțini. De ani buni primesc acest ajutor, așa că au devenit ”de-ai casei”. Reporterii Replica au mers în vizită la centrul social și au stat de vorbă cu șefa de aici, dar au intrat și în bucătăria unde aproape zilnic se pregătesc mesele celor aproape 200 de beneficiari.

Persoană care își ia mâncare de la cantină

„Vin aici de 13 ani”

În municipiul Constanța, aproape de Piața Griviței, se află o cantină de ajutor social, de altfel singura cantină de acest fel din întreg orașul. Aici sunt aproape 200 de oameni care vin aproape zilnic să își ia mâncare.

Fără acest spațiu, o grămadă de oameni ar muri, poate, de foame sau i-am vedea cerșind pe străzi. Cele două feluri de mâncare primite aproape zilnic le sunt suficiente...nu se plâng nu spun că nu e bună sau că și-ar dori alte meniuri. Se plâng, însă, de condițiile grele de trai. Miercuri, 16 noiembrie, ne-am întâlnit și noi cu ei, unii își așteptau rândul la alimente, alții își pregăteau casoletele goale pentru a le umple cu mâncare. „Vin aici de 13 ani. Deocamdată e foarte bine, totul e bun!”, ne-a spus o femeie sărmană, în timp ce alta s-a plâns că „e foarte greu acum, dar asta e. De anul trecut vin aici.”.

Imagine din bucătăria cantinei sociale

O altă beneficiară ne-a precizat că „sunt pensionară, am o pensie de 1000 de lei și, dacă nu ar fi fost această cantină, nu ne-am fi descurcat. Noi mai luăm și rețete, medicamente și ne descurcăm numai datorită cantinei. Altfel nu ne-am descurca, mai ales noi, pensionarii. Mâncarea e foarte bună.” 

Video:

Cantină socială unică, alinare pentru zeci de oameni

Mâncarea este foarte variată. Oamenii pot lua de aici atât masă caldă, cât și masă rece, iar meniul este variat și zilnic schimbat.

Reporterii Replica au discutat și cu Daniela Ou, șefa cantinei sociale, care a oferit mai multe detalii: „Le asigurăm prânzul și cina, în limita alocației de 22 de lei pe zi per beneficiar. Se gătesc 2 feluri de mâncare în fiecare zi și se distribuie și hrană caldă. Noi, în limita alocației, le acoperim prânzul și cina, hrană caldă și hrană rece.”, a  spus aceasta.

Ou Daniela, șeful cantinei sociale

Despre condițiile în care masa poate fi acordată, Daniela Ou susține: „În primul rând să fie încadrați, conform Legii 208, în această categorie de persoane defavorizate. Cei care au un venit net pe membru de familie între 0 și 49 de lei, primesc masă gratuită, între 149 și 1000 de lei este subvenționat de către Primărie, iar ce depășește între 1000 și 1240 de lei venit net pe membru de familie plătesc o contribuție de 30%”.


În ceea ce privește numărul celor care beneficiază de ajutorul cantinei, „sunt înregistrați 198 de beneficiari. Ca și categorie de beneficiari, avem: de la pensionari, invalizi, bolnavi cronici, persoane care beneficiază de ajutor social, persoane care sunt la vârsta de pensionare însă nu au niciun venit.”, a conchis șefa cantinei. 

Video 2:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce sa zic unii mor de foame fara cantine sunt oameni in vat
0
0
In video era o doamna de a spus ca sta cu 2 copii in casa si nu o intreaba nici unul daca are de mancare in casa ! Urat ! La ce mm mai stai la ma-ta in casa daca nu ai grija de ea????
3
3
Magraonii din Grivitei au si ei acces ? si ei sint fara venituri daca nu au muncit niciodata dar la vot sint buni acte sa aibe.
19
1
De aceea a murit Ceausescu sa devenim amărâti făcuti tot de semenii nostri . .Daca faceti un scop nobil nu jigniti . Diferenta de clasa sociala voi ati facut-o .Multi nici nu stiu sa scrie , s-au nascut in case cu chirpici dar azi sunt considerati bogati pentru că au avut alte talente ....
14
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272